Május első hétvégéje kiváló alkalom lesz arra, hogy a természetben, a természetről, a természetért lássunk, halljunk, tapasztaljunk, programozzunk. Együtt, egymásra figyelve, elfogadóan, közösségeket alkotva. Ezért összeválogattuk Nektek a 10 legvonzóbb programot az ország minden részéről:

Kerülj erdőt Erdésszel! 2015. május 1. – Pörböly

Érdekel hogyan lesz sok kis facsemetéből egy egész erdő? Kíváncsi vagy milyen állatok és növények élnek a Gemenci erdőben? Szeretnéd megtudni, hogy a különböző évszakokban és területeken milyen erdőgazdálkodási munkákat végeznek a szakemberek? Ha igen, akkor május 1-jén Kerülj erdőt Erdésszel, és tudj meg mindent az erdőről és az erdészek munkájáról!
 • Helyszín, találkozási pont:
  Ökoturisztikai Központ, Pörböly
 • Időpont:
  2015. május 1., péntek, 9:45-13:00 óráig
 • A túra hossza: 6-8 km
 • További információk: itt vagy telefon: 74/491- 483

ÚTPREMIER Kétkeréken a Gemenci erdőben, 2015. május 1.– Pörböly

A kerékpártúra résztvevői felfedezhetik a Dél-Dunántúli Kéktúra Pörböly és Baja közötti új szakaszát.

Program:

 • 10:00 Találkozó a Pörbölyi Ökoturisztikai Központban.
 • 10:30 Erdei kerékpártúra indulása szakvezetéssel az új Kéktúra nyomvonalon Bajára.
 • 12:00 Pihenő a dunaparti kerékpáros és ökoturisztikai bázison, a Gemenc Vándorponton.
 • 12:30 Túra a Pörbölyi erdőn keresztül, hazánk legnagyobb kerületű faóriásának érintésével az Ökoturisztikai Központba.
 • 15:30 Érkezés Pörbölyre.

Jelentkezés: 2015. április 30. 15:00 óráig.

Részvételi díj: Kerékpárkölcsönzéssel (kölcsönözhető kerékpárok száma: 34 db): 1.400 Ft/fő. Saját kerékpárral: 500 Ft/fő.

További információ és jelentkezés: ÖKOTURISZTIKAI KÖZPONT, 7142 Pörböly, Bajai út 100.
Telefon: 74/491- 483, Fax: 74/591-029 E-mail: okocentrum@gemenczrt.hu

Mézédes szombat anyák napi ajándékozással, 2015. május 2. – Ökopark Bükkösd

Minden, ami méz! Mézeskalács, mézes puszedli, maci méz, csupor méz és mézesen édes, avagy mézédes szombat az Ökoparkban! Érdekes előadások a méhecskékről és a mézről, kóstolási és vásárlási lehetőség várja az édesszájúakat!

Az édesanyákról sem feledkezünk el, a gyerekek kedveskedhetnek ajándékkal, melyet maguk készíthetnek el kézműves sátrunkban. A kisebbeket most is várja a zenés gyermekszínház, így aztán gyerkőcöktől a felnőttekig mindenki megtalálhatja kedvenc szórakozását!

Érdeklődni: 30/788-5982, info@okobukkosd.hu

Ökokalandpark a Keszthelyi öbölben – Gyenesdiás

Kalandparkunk a Keszthelyi öbölben, a Balaton partján, gyönyörű természeti környezetben terül el, az algyenesi Lidó Strandról nyíló három hektáros ligeterdőben.

A 2010 óta folyamatosan fejlődő területen jelenleg már 70 akadályos pályarendszer fogadja vendégeinket.

A fákra telepített, különböző nehézségi fokozatú, változatos ügyességi akadályokból álló Kalandparkunk kihívást, izgalmas, felejthetetlen élményt tartogat kicsiknek és nagyoknak, családoknak, baráti társaságoknak és cégeknek egyaránt.

Telefon: +36-20-4253344
E-mail: info@kalandstrand.hu

Fülemülék éjszakája túra @ Természet Háza – Gyenesdiás

A gyenesdiási Természet Háza a Nyitott Balaton 2015 nyáreleji programcsokrához csatlakozva éjszakai túrát szervez az ünnep miatti hosszú hétvége szombatjára, tehát május 2-án estefülemüléké lesz a főszerep. A szervezőség az egyik legszebb énekhangú madár dalát kívánja közelebb hozni a résztvevőkhöz, hiszen hitvallásuk szerint a fülemüle hangja” évszázadok óta meg igézi az embereket és meg ihleti a művészeket.”

8315 Gyenesdiás, Szent Erzsébet út

+36 30 485 1281

Nyitott Balaton geotúra a vulkánok és tüzes borok félszigetére, 2015. Május 2. – Tihany

Geotúránk során a Tihanyi-félsziget válogatott helyszínein idézzük meg az egykor tomboló vulkánok és meleg vizet ontó hévforráskúpok mozgalmas világát, a falu hangulatos utcáin járva ízelítőt kapunk néprajzi-építészeti hagyományaiból. A kora középkor mozaikjait fedezhetjük fel a Bencés apátság és az Óvár Barátlakások néven elhíresült, vulkáni sziklafalba vésett celláinak végigjárásával. Utunk során megelevenedik a tihanyi kecskeköröm csodálatos legendája, és szerencsés esetben a visszhangot is kipróbálhatjuk.

Útvonal: Hajóállomás–Ciprián-forrás–Barátlakások–Óvár–Visszhang-domb–Apátság–Levendula-Ház Látogatóközpont  

Helyszín: Tihany, Hajóállomás, tér GPS: 46.916991,17.892657
Időtartam: 4 óra (5 km-es gyalogtúra)
Jelentkezés: május 1.16.00 óráig! Telefonon! Részvétel díja: felnőtt: 850 Ft/fő,  Gyerek:400 Ft/fő
Kapcsolat: Sárdy Julianna, +3630 4910061, sardy1@bfnp.hu

Hévízi dombok túra 2015. május 2. – Hévíz

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy kerékpártúrára. Hévíz – Nemesbük – Zalaköveskút – Karmacs – Hévíz útirányon át vezet a kerékpártúra a dimbes-dombos zalai tájon. Az út során a csoport megáll a Teréz Anya kilátónál, ahonnan páratlan szépségű látvány nyílik nyugatra a Zala-völgyére, keletre pedig a Keszthelyi-hegység vonulataira.

Találkozó: Hévíz, Hévízi-tótól délre eső parkoló.
EOV, X ,Y 161819, 508479
Időpont: 2015. május 2. szombat, 9.20 óra.
A túra hossza: 30 km
Időtartama: 3 óra.
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, esőkabát, hideg élelem.

További információ a programról: Csiszár Viktor, +36 30 406 7977, viktor.csiszar@gmail.com

Hortobágyi madárgyűrűzés programok a Hortobágyi Nemzeti Park szervezésében

A hortobágyi madárgyűrűzés programon a látogatóknak lehetőségük nyílik testközelből is megismerkedni a befogott madarakkal. A finom, vékonyszálú hálóba repült madarak megjelölése közben az őket meggyűrűző szakembertől hallhatnak vendégeink a madarak vonulásának és kutatásának fortélyairól. A megjelölt apróságokat a látogatók engedhetik el.

Információk:+3652529920, +3652529934, www.hnp.huhnp@hnp.hu

Anyák napja a Pusztai Állatparkban – Hortobágy

Anyák napján az édesanyáknak készítünk meglepetést természetes anyagokból. Állatparkunk racka anyái is megnyiratkoztak mostanra, kora tavasszal született kicsinyeiket már bárányiskolába engedték. De hogy mi is az a bárányiskola? Megtudhatják, ha kilátogatnak hozzánk az Állatparkba, ahol hortobágyi és gyimesi rackáinknak számukra kedves csemegékkel kedveskedhetnek.

Kapcsolat:

+3652701037
4071 Hortobágy , Pusztai Állatpark

Csendes elvonulás május 1-2-3 – Máriahalom Biofalu

Csendes elvonulást szervezünk Máriahalomra a biofaluba, melyre szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne egy kicsit lecsendesedni, meditálni, rajzolgatni. Az elvonuláson Adamek János meditáció oktató, Reka Vigh Théta Healing konzulens,Théta- Firka oktató és Ildiko Kalyo meditáció oktató tartják a foglalkozásokat. A három nap alatt a résztvevők rendelkezésére áll Nóra Sándor masszőr is. Az idő nagy részében némán alkotunk „kívül és belül” is.
A programokon a részvétel nem kötelező. Meditálni lehet egyedül és csoportosan is. A csoportos meditációk buddhista tantrikus, vezetett és üresség meditációk lesznek, a csoporttól és az adott pillanattól függően.

 További információ és jelentkezés a flow2912@gmail.com email címen.