Az idei húsvéti menüben is meg lesznek a hagyományos fogások, azonban, hogy megidézzük a zöldebb, illatozó tavaszt, zöldsalátával is készülünk, amelyre 3 egyszerűen elkészíthető, főként szezonális alapanyagokból álló öntetvariációt javaslunk. A salátánk alapja a madársaláta, fejes saláta és tyúkhúr lesznek. Igen, tyúkhúr.

A madársaláta többek között gazdag A- és C-vitaminban. Hatóanyagai segítenek a szervezet természetes védekezőképességének megőrzésében. Antioxidánsban gazdag, lassítja a sejtfalak öregedését. A fejes saláta nagyon jó rostforrás, jól jön szervezetünk számára a növény 95%-át kitevő szöveti víz is. Serkenti a veseműködést és a vérképzést, vízhajtó hatású. A tyúkhúr kiváló C-vitamin forrás, jó zsíroldó, epeműködés serkentő, kert hiányában piacokon, ökopiacon nagyon kedvező áron lehet hozzájutni.

A saláta alapjaként apróra daraboljuk a fejes salátát, hozzá keverjük a madársalátát és tyúkhúrt, melyet apróra vágott retekkel és főtt tojás szeletekkel dobhatunk fel.

Saláta öntetünket pedig HIDEGEN SAJTOLT NAPRAFORGÓOLAJJAL készítjük el. Hogy miért? Mert tudjuk, hogy az ellenőrzött és minősített hidegen sajtolt napraforgóolaj előnyei a következőek:

  • természetes, vegyi anyag mentes előállítás (csigás préselés és szűrés)
  • az energiatakarékos előállítás, nem kell hozzá egy komplett vegyi üzem
  • veszélyes hulladékokat nélkülöző technológia
  • keressük a 100 %-ban magyar terméket, magyar őstermelőktől, vállalkozóktól, így a környezetünkért is sokat teszünk. Hazai olajat hazai termésből, hazai termelőtől vásároljunk!
  • kiváló sütni, főzni. Tévhit az, hogy nem szabad vele sütni! Kémiai úton előállított egyéb olajokkal miért lenne egészségesebb a sütés-főzés?
  • salátára is ajánlott, ellenben az ízetlen finomított olajokkal
  • magas tápértékű (karotinoid, tokoferol, E vitamin stb.)
  • tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal

3 friss, zöld, tavaszi salátaöntet recept hidegen sajtolt, hazai napraforgóolajjal

Recept I.:

  • 12 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj (bio)
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • fél csokor apróra vágott petrezselyem
  • fél csokor apróra vágott medvehagyma
  • 2 citrom leve
  • pici só

Recept II.:

  • 1 dl joghurt
  • 0,5 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj (bio)
  • 1 csokor friss, apróra vágott fűszernövény: petrezselyem, kapor, bazsalikom, oregánó
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 citrom leve
  • 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • fél db apróra vágott újhagyma

Recept III.:

  • 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj (bio)
  • 0,5 dl fehérborecet
  • 1 evőkanál nyers méz
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 nagy csokor friss fűszernövény: petrezselyem, medvehagyma, bazsalikom, kapor, oregánó (bármi, amit esetleg a konyhában nevelgettünk)

 Elkészítés:

Mixerben vagy turmixgépben aprítsuk/keverjük össze a hozzávalókat, fogyasszuk salátaöntetként, de akár pácként is!

A külföldi árudömping és reklámok hatására azonban sok olyan alapanyagot használunk fel, amely egyrészt nagyon sokat utazott, másrészt egyáltalán nincs szezonja, vagy éppenséggel tele van adalékanyaggal, esetleg a készítési eljárás során használtak vegyi anyagokat. Érdemes tehát nagyon figyelni arra, hogy mit és mikor vásárolunk, és a húsvéti nagybevásárláskor nem kifosztani a legközelebbi bevásárlóközpontot.

Kellemes sütést, főzést!

Képek