Amikor reggelente egy pohár frissen préselt gyümölcs- vagy zöldséglével kezdjük a napot, abban már biztosak lehetünk (főleg, ha organikus gyümölcsről van szó), hogy egy adag természetes vitaminhoz, ásványi anyaghoz és antioxidánshoz hozzájuttattuk szervezetünk. Ami a nagy egészséges életmódban plusz jó, hogy ezek a levek többségében, ha jól kombináljuk az összetevőket, szuperfinomak. Egyes gyümölcs vagy zöldség kifacsart leve sokszor finomabb, mint nyersen vagy megfőve.

Ennek ellenére előfordul, hogy a hőn áhított gyümölcscentrifugát évekig csak messziről figyeljük a boltban, vagy két hét használat után feltesszük a konyhaszekrény tetejére, esetleg csak nem tudjuk magunkat rászánni a használatára. Pedig a centrifuga mumus könnyen legyőzhető, ugyanis minden problémára van megoldás.

1. Probléma: Macerás, körülményes a gép tisztítása

Tisztázzuk, a manapság kapható centrifugáknak átlagosan 5 elemét kell „lecsapatni” folyóvízzel. Ha nagyon alaposak vagyunk, ez akkor sem vesz el 3 percnél többet. A lényeg, hogy ne hagyjuk állni a centit, hanem használat után mossuk el, és akkor a gyümölcs- és zöldségdarabkáknak nincs ideje sehova odaszáradni.

Extra megoldás: Az egyik legegyszerűbb, mégis legnagyobb ötlet, azoknak, akik rendszeresen préselnek: Mosd el a gyümölcscentrifugát, mielőtt meginnád a gyümölcslevelet! Így gondtalanul élvezhetsz minden kortyot.

2. Probléma: Túl sokáig tart a készítés

„Munka vagy gyerek mellett kinek van ilyenekre ideje?”- gondoljuk. Igen, nincs az a nő, akinek egy kis hangocska meg ne szólalna a fejében, amikor a gyümölcscentrifugázásról esik szó.

Megoldás: Ennek a belső hangnak nyugodtan mondjuk, hogy csendesedjen csak el. Az idő, amit az egészségedre és nyugalmadra szánsz a lehető legnagyobb befektetés…gyümölcscentrifugálás, sétálás, kertészkedés, jógázás, meditálás, helyes táplálkozás. Ezekhez mind időre van szükséged, de a befektetett idő megtérül.

 3. Probléma: Már az összetevőknél elakadunk

Csak azt látjuk lelki szemeink előtt, hogy egy nagy kupac gyümölcsből egy kis pohár levünk lesz, amit utána 2 perc alatt legurítunk. Illetve előfordulhat, hogy az alapanyagokat sem merjük kombinálni, attól félve, hogy majd jól mellé nyúlunk, és akkor minden kárba veszik.

Megoldás: Szezonális, helyi gyümölcsöt, zöldséget préseljünk, amelyhez jó áron tudunk hozzá jutni. A kipréselt gyümölcslé vízzel is tökéletesen hígítható, akár limonádé sűrűségűre is, így kevesebb gyümölcsből „leitatható” a család. Ha pedig ízre idegennek érezzük a végeredményt, gondoljunk arra, hogy a szervezetünk attól még nagyra értékeli azt!

 4. Probléma: Nem tudjuk, hogy mit kezdjünk a kipréselt maradékkal

A kifogások többsége arról szól, hogy nagyon nem szeretjük, ha a gyümölcs vagy zöldség egy része veszendőbe megy, és aki ezt teszi, az pazarol. Abba nem gondolunk bele, hogy a dobozos levekkel mennyire járulunk hozzá a pazarláshoz, és mit öntünk magunkba olyankor. A préselés maradékával azonban tudunk mit kezdeni, hogy semmi ne vesszen kárba!

Megoldás: A kipréselt gyümölcs- és zöldségmaradék többféleképpen is felhasználható. Ha a maradék nem túl ízetlen és száraz (alma, cékla, répa), akkor gyümölcskenyérbe, sütikbe belekavarható, és nagyon finom zöldségfasírt is süthető belőle. De a maradékot meg is aszalhatjuk vagy sütőben kiszáríthatjuk, így darálást követően jól elraktározható, később levesekbe, szószokba, de liszt helyett is felhasználható. Ha pedig gyors megoldásra vágyunk, akkor a reggeli főtt zabpehely kásába mézzel, fahéjjal, lekvárral belekavarható. Sőt komposztnak is kiváló!