Az otthonunkban mi már jó ideje nem használunk szintetikus mosó- és tisztító szereket, így van ez a fürdőszobában is. Háztartási készítmények vásárlásánál arra figyelünk, hogy az víz alapú legyen, ne pedig valamilyen oldószer alapú, növényi eredetű összetevőkkel a kőolajipari származékok helyett, és természetes savakkal dolgozzon: ecetsav, citromsav. A mosószóda, szódabikarbóna, só, ecet, illóolaj ötöse is bevált, anno az átállásnál voltak nehézségek, de a rendszer azóta biztosan működik. A WC illatosítása külön figyelmet igényelt, hiszen minden kemikáliát fel akartunk számolni, főleg azokat a szintetikus légfrissítőket, amelyek orrunkon keresztül igen gyorsan a limbikus rendszerhez – szaglóagy – jutnak, ezzel hatást gyakorolva a szervezetünkre is!

Az illatosítókban és parfümökben található kemikáliák hatásairól itt is olvashattok részletesebben.

5 fürdőszoba és WC illatosító készítése otthon, percek alatt:

1. LÉGFRISSÍTŐ, ILLATOSÍTÓ SPAY

Hozzávalók: 1/10 rész alkohol (pl. olcsóbb vodka), 9/10 rész víz (vagy ioncserélt víz), illóolaj (500 ml-es flakon esetében 10-15 csepp), pumpás flakon.

A hozzávalókat összekeverjük, és pumpás flakonba töltjük. Hasznát előtt mindig rázzuk fel! Az illóolajos légfrissítő spray nemcsak illatosításra, hanem egyben fertőtlenítésre is kiválóan alkalmas. Nem tartalmaz hajtógázt, nem lélegzünk be káros és számunkra teljesen ismeretlen szintetikus anyagokat, nem szennyezünk környezetünket. Tetszés szerint bármilyen illóolajat használhatunk, a citrom, édes narancs, eukaliptusz, levendula, teafa kiváló választás lehet. A keverékbe egy, vagy kétféle illóolaj kerüljön.

2. WC ILLATOSÍTÓ GOLYÓ

Hozzávalók: 1 csésze mosószóda, 1 csésze citromsav, 30-30 csepp illóolaj (pl. borsmenta, citrom), 1 evőkanál víz (kiválólag szórófejes flakonból adagolva) vagy 1 evőkanál folyékony mosódió.

A hozzávalókat keverjük össze (lehetőleg gumikesztyűben), a vízzel és a folyékony mosódióval nagyon óvatosan bánjunk, kis mennyiségben adagolva a keverékhez, hiszen az egyből reakcióba lép a mosószódával. A kész keveréket tegyük formába, majd hagyjuk egy éjszakán át teljesen megszilárdulni. Légmentesen zárható edényben tároljuk, amíg fel nem használjuk!

Illatosító- golyó2

3. LÉGFRISSÍTŐ PASZTILLA, ILLATRÚD

Hozzávalók: 3/4 csésze szódabikarbóna, 1/2 csésze só, 1/2 teáskanál folyékony mosódió vagy natúr folyékony mosogatószer, 1 citrom, zsírpapír, tálca, lezárható üveg.

A száraz hozzávalókat keverjük össze, majd reszeljük bele a citrom héját, tegyük bele a folyékony mosogatószert, végül facsarjuk bele egy fél citrom levét. Vizes homokhoz hasonló állagot kell, hogy kapjunk!  Ha ez sikerült, adagoljuk formába, vagy formázzuk kanállal. Tegyük egy tálcára és szárítsuk egy éjszakán át. Légmentes zárható üvegben tároljuk használat előtt, lefolyó, szemetes, WC helység illatosítására kiváló!

4. ILLATZSELÉ

Hozzávalók: 1 l víz, 2 evőkanál só, 4 zacskó zselatin, természetes ételfesték (vagy céklapor), poharanként 30-40 csepp illóolaj.

Fél liter vizet tegyünk fel forrni a sóval együtt. Amikor a víz már forráshatáron van, akkor tegyük bele a zselatint, majd még fél liter vizet. Egy habverővel keverjük el, és 1-2 percig még melegítsük a keveréket, majd vegyük le a tűzről. Öntsük üvegpoharakba a zselatinos lét, majd minden pohárba csepegtessünk 2-3 csepp ételfestéket és 30-40 csepp illóolajat. Műanyag kanállal vagy fakanállal keverjük át óvatosan, hogy az oldal és a festékanyag elkeveredjen, majd tegyük hűlni őket hűvös helyre egy éjszakára. Látványos, színes zselét kapunk, ami szuperül illatosít is!

5. PÁLCÁS ILLATOSÍTÓ

Hozzávalók: növényi olaj (illatmentes, ami kéznél van otthon, pl. ricinus, mandula stb)., 20-30 csepp illóolaj (pl. citrom, narancs, levendula), üvegcse, hurkapálca

Öntsük az üvegbe a növényi olajat és az illóolajat, majd tegyük bele a 8-10 db 20-25 cm-esre vágott hurkapálcát. Máris kész vagyunk, a pálca felszívja az illatos, fertőtlenítő olajat és kellemes illattal lengi be a szobát.

DIY_City-Flowers-Thymes-Frasier-Fir-Reed-Diffuser

Kazinczi Eszter