Manapság sokszor unásig beszélnek arról, hogy milyen fontos a környezet védelme, a konkrét megvalósítás a legtöbb esetben mégis elmarad. Előfordul, hogy a tanácsokat túl egyszerűnek tartjuk, ezért átsiklunk felettük, de a leggyakoribb, hogy túl kényelmesek vagyunk, és nem szeretnénk, ha bármi is a kialakított kényelmünk rovására menne. Most abban szeretnénk segíteni, hogy a konyhában hogyan valósítsuk meg a „zöld” életmódot. Nem olyan bonyolult, és igazán izgalmas, ha ráérzünk az „ízére”. A konyha tökéletes hely arra, hogy felszámoljunk mindent, ami energiarabló és környezetkárosító.

  1. Csökkentsük a hulladék mennyiségét!

Könnyen beszerezhetőek azok a vízszűrő kancsók, amelyekben aktív szén, ioncserélő gyanta és egyéb szűrők segítségével tisztítják nekünk a vizet. Az előállított ivóvíz költsége így 10-20 Ft/liter körül alakul, tehát az átlagos ásványvíznél is jóval olcsóbban, az üres műanyag palackok így nem növelik a család hulladékmennyiségét, még akkor sem, ha azok újrahasznosításra kerülnének.

Mindig legyen nálunk összehajtható, környezetbarát táska, szatyor, hogy ne kelljen egyetlen vásárlásnál sem eldobható nylon zacskót vásárolnunk, mert ezzel nem csak pénzt takaríthatunk meg, de csökkenthetünk a termelt szemétmennyiségen is.

Fotó: Meska

Fotó: Meska

Több helyen kaphatóak pamutvászon uzsonnás zacskók, melyek szépek, színesek és moshatóak, belsejük vízlepergető, impregnált textil, így akár darabolt gyümölcsöt is lehet beletenni. Simán elhagyhatjuk az eldobható változatot.

Felejtsük el a papírtörlőt! Nagyon kényelmes, de rengeteg felesleges hulladék lesz belőle. Használjunk hagyományos konyharuhát, automata mosógéppel pedig nem nagy fáradság tisztítani, áztatni pedig ecetes vízben érdemes.

  1. Fogyasszunk kevesebbet, és azt is válogassuk meg!

Rengeteg olyan dolgot vásárolunk, amelyre valójában nincs is szükségünk, ha összességében kevesebbet fogyasztunk, az sokkal fenntarthatóbb, mintha ökotudatos termékek tömkelegét halmoznánk fel. A lényeg, hogy igyekezzünk észrevenni, hogy mi az, amire valójában szükségünk van, és ne csak és kizárólag saját kényelmünket tartsuk szem előtt. Valamint ne akarjunk mindent birtokolni, úgysem tudunk minden felhalmozott eszközt egyszerre használni!

A helyben termesztett zöldség, gyümölcs, gabona stb. kevesebb utazik, mint a külföldi társai, ezáltal jelenősen kevesebb károsanyag-kibocsátás írható a terhükre. A vegyszermenetes élelmiszerek is sokban hozzájárulnak a környezeti egyensúlytalanságok felszámolásához, így amikor tehetjük, válasszunk öko, bio alapanyagokat. A biokertész legfontosabb feladata, hogy elősegítse a talajban élő lények munkálkodását, a nedvességtartalom megőrzését, és a lehető legtöbb tápanyagot juttassa vissza a komposzttal a talajba, segítsük és becsüljük meg munkájukat!

  1. Szelektáljunk!

Az egytartályos kuka mellé szerezzünk be még minimum 3 másikat, így tudjuk külön gyűjteni a papírt, műanyagot, üveget és egyebeket. Az üvegeket, műanyagokat öblítsünk el, mielőtt kidobnánk azokat. Piszkos szalvéta és csomagolóanyag pedig ne a papír szelektívbe kerüljön. Ügyelni kell arra is, hogy ugyanide ne dobjunk fóliázott vagy más műanyaggal vagy fémmel kevert papírt! Mivel nem minden műanyag újrahasznosítható, így próbáljunk figyelni, vásárláskor olyan terméket válasszunk, amelynek csomagolás újrahasznosítható.

  1. Komposztáljunk!

A gyümölcs és zöldségmaradék, tojáshéj, kávézacc mehetnek a komposztba, hogy a bennük található ásványi anyagokat ne zárjuk el több ezer évre a termőtalajtól. Ha lakásban is lakunk is, külön kezdeményezésre el lehet kezdeni a komposztot gyűjteni, illetve konyha mini komposztgépek is kaphatóak és nem horror árakon. Amire figyeljünk, hogy tejtermék, hús, csont semmiképpen ne kerüljön a komposztba.

Konyhai komposztáló készülék

Konyhai komposztáló készülék

  1. Újrahasznosítható, lebomló anyagokat használjunk!

Sajnos minden családban van olyan szemét, ami se nem szelektálható se nem komposztálható, de a biológiailag lebomló szemeteszsák például sokban járul hozzá ahhoz, hogy ne őrizgessük szemetünket olyan műanyagban, ami még csak le sem bomlik. Érdemes a következő védjeggyel ellátott zsákokat keresni:

Az a zsák igazoltan komposztálható, lebomló anyagból készült, amelyen megtalálható a következő védjegy és a DIN EN 13432 szabvány tanúsít jelzés.A DIN EN 13432 minősítéssel rendelkező csomagolóanyag a kereskedelmi komposztáló rendszerek elfogadott nyersanyaga is.

logo

A DIN EN 13432 minősítésen felül megtalálható termékeken a belga minősítő szervezet, az AIB Vinçotte „házilag komposztálható” minősítése is.
vincotte

Ha a papírtörlőt kiváltottuk konyharuhával, még ott van a papírszalvéta, amit újrahasznosított verziójával cserélhetünk le. A használt papírból készült „újrapapír” gyártásához feleannyi energiára és negyedannyi vízre van szükség, mint a fából készült új papíréhoz. Az újrahasznosított szalvéta lehet, hogy nem olyan szép, de próbáljunk a funkcionalitásra fókuszálni. Nem mellesleg olcsóbb, mint a szép és mutatós párja.

  1. Ne pazaroljuk az erőforrásokat!

Energiatakarékos elektromos készülékeket és izzókat már biztosan használunk, de hány háztartásban van víztakarékos csapbetét? Kézmosogatáskor, mosogatáskor 3 perc alatt több 10 liter víz folyik el, a pazarlás ellen pedig igazán sokat tehetünk a betétekkel, mely csökkenti a folyó víz mennyiségét.

  1. Használjunk környezetkímélő tisztítószereket.

Többféle környezetbarát konyhai mosogató- és tisztítószer könnyen beszerezhető, azonban ezek nagy részére is kiváltható. Néhány alapanyag, mely a természetben lebomlik, így kevésbé terheli a környezetet és tökéletesen alkalmas súroló- és egy tisztítószerek készítésére: mosószóda/szódabikarbóna, ecet, citromsav por, illóolajok. Mosogatáshoz használhatunk folyékony mosódiót vagy még környezetkímélőbb vadgesztenye főzetet. Hogyan? Folyékony mosogatószer készítéshez a felaprított vagy ledarált gesztenyét forraljuk fel háromszoros mennyiségű vízben, és így a szaponinok kioldódnak belőle. Csak szűrjük le, és a vizet használjuk folyékony mosogatószerként. Üvegekben tárolva pár hétig eláll.

Sőt kenderrost tartalmú mosogatószivacs is létezik már:

kender_szivacs