A Balaton-felvidék geológiai értékekben kiemelkedően gazdag terület. A régió egyik jellegzetességét a kőtengernek nevezett kőhátak adják, amelyek a Káli-medencében figyelhetőek meg. A különleges sziklaformák Salföld, Szentbékkálla és Kővágóörs közelében változatosan jelennek meg – néhol egészen lapos, a magas fűben szinte elvesző sziklaformátumokat, máshol viszont a magasba nyúló, hatalmas kőóriásokat csodálhatunk meg. A környéket legkönnyebben kerékpárral lehet bejárni, hiszen néhány km-es távolságokat kell csupán leküzdenünk a látnivalók között. Bár a terület viszonylag sík, néha azért kisebb-nagyobb emelkedőkkel is szembe kell néznünk a biciklitúra során. A kőhátak körtúrát alkotnak, így a Balaton-felvidék bármely részéről nekivághatunk a felkeresésüknek. Balatonrendesről vagy Ábrahámhegyről indulva 23 km-t, Révfülöpről pedig 29 km-t kell tekernünk, hogy mindhárom kőtenger vidékét bebarangoljuk.   

Rövid bemelegítő kerekezés után érkezünk meg a Balaton partjának közelében fekvő Salföld hangulatos településére. A kis falu talán a Természetvédelmi Majorról a legismertebb, ahol a felújított, tradicionális épületekben többek között őshonos magyar állatfajtákat és lovasbemutatót tekinthetünk meg. A Balaton irányából Salföldre megérkezve bal kéz felől találjuk az első kőtengert. Ez a legkevésbé látványos a három közül, mivel itt a kisméretű kőzetek csak gyéren fordulnak elő egy hosszan elnyúló réten. Ahogy közeledünk a településhez, egyre több teknősbékapáncélhoz hasonló dudort fedezünk fel a lapos tájból kiemelkedni. Ezek a furcsa alakzatok alkotják a kőhátat. A napsütötte, vadvirágos mezőn sétálva megcsodálhatjuk a legkülönbözőbb kőzetformátumokat, amelyeket a forró víz hozott létre a Balaton-felvidéken folyó vulkanikus utótevékenység részeként. A helyi homokkőbányászat miatt több sziklát is eltávolítottak, hogy malomkövet készítsenek belőlük.

Salföld -Természetvédelmi Major

Salföld -Természetvédelmi Major

A majoron és a kőháton kívül érdemes még megtekinteni a Salföldi kőtenger melletti erdőben megbúvó Pálos kolostorromot is, amelyhez rövid sétával juthatunk el. A murvás erdei út kerékpárral is járható. Az árnyas erdőben először a sült szalonna illata csapja meg az orrunkat, majd hamar a vidám gyermekzsivaj is felcsendül a lombok között. A kicsik nagy örömmel bújócskáznak a több száz éves templomrom falai között, amíg a felnőttek nyugodtan ebédelnek. Ahogy közeledünk, a környezetébe szinte beolvadó templomrom vonalai egyre élesebben rajzolódnak ki. A gótikus stílusú épület vörös homokkőből készült impozáns falai még mindig stabilan állnak. A jellegzetes, hosszúkás ablakok és a kút kisebb rekonstrukción estek át. A templomrom környékén megannyi piknikezésre alkalmas asztalt és tűzrakó helyet is találunk, így az árnyékos területen akár egy pihenőt is beiktathatunk a kerékpártúrába.

Salföld nádtetővel fedett, fehér házait elhagyva újabb rövid kerékpáros szakasz következik. Ne lepődjünk meg, ha út közben hirtelen előszökken egy őz vagy egy nyuszi, hiszen ezek a kis forgalmú utak gyakori átkelőhelyei a szomszédos erdőben élő állatoknak. A Mindszentkálla és Szentbékkálla közötti területen fekvő Szentbékkállai kőhát sokkal látványosabb a Salföldinél. Már érkezéskor hatalmas, fekvő sziklaóriásokkal találkozunk. Mivel itt a formátumok egy árnyas, fákkal borított területen helyezkednek el, nem látjuk be az egész régiót azonnal. A látnivalók csak apránként bukkannak elő előttünk. A területet néhol több méter magas kősziklák uralják, máshol csupasz kőzetfelszínek fedik a tájat, amíg a szem ellát. A kőtenger legkülönlegesebb látványossága az Ingókő, amelyre felmászva a hatalmas sziklát valóban ki lehet billenteni az egyensúlyából. A kőzetekben létrejött jellegzetes kis lyukak az esőzések után vízzel telnek meg, ezek a lépten-nyomon látható madáritatók. Ha már mindent bebarangoltunk, érdemes még megtekinteni a Szentbékkállai kőfejtőt is. A hosszú sziklafal szintén a vulkáni tevékenység hagyatékát őrzi. Ha elég figyelmesen vizsgáljuk a felületét, akár ásványokra is bukkanhatunk.

Balaton - Szentbékkállai kőhát

Szentbékkállai kőhát

Szentbékkálláról Köveskálon át vezet az út a Kővágóörsi kőháthoz. Köveskálon különlegességképpen megtekinthető a nagy múltú Mosóház. Az út mentén elhelyezkedő, vörös homokkőből készült épületbe belépve hatalmas, színtiszta vízzel telt medence tárul elénk. A hűs vizet nem csak a helyi asszonyok, hanem a közeli vágóhíd is felhasználta. A ruhák mosására a hét közepén, a vágóhíd tevékenységeire pedig hétvégén került sor. Utolsó állomásunk a közelben található Kővágóörsi kőhát. A Salföldihez hasonlóan itt is egy hatalmas réten szétszórva, azonban sokkal nagyobb méretben találjuk a különleges kőzetformátumokat. A dombos területen virágzó cserjék között vezet a kijárt ösvény. Lépten-nyomon feltűnik egy-egy különleges szikla, miközben minden irányban a környező síkságokra néző csodaszép kilátás tárul elénk.

Fotó: Minden Nap Számít