Az idén kilencedik alkalommal megrendezett vízparti fesztivál, a MasterCard Balaton Sound minden eddiginél gazdagabb programmal várta a Balaton partjára az elektronika rajongóit. A tavaly kibővített területen, a nagyszínpad közel húszezer fős küzdőterén, idén először 5 teljes napi programot vonultatnak fel a szervezők. Mi arra voltunk kíváncsiak, ekkora tömegnél mennyire működik gördülékenyen az ún. Green Festival program.

Az idei évben a Balaton-part, illetve a víz került nagyobb fókuszba; 6 stéget építettek a szervezők, köztük egy élethű yachtot, összesen 2500 m²-en. Az esti programok végén a Nagyszínpadon extra látványvilág várta a látogatókat, melyhez ott sorakozott majd 500 kg konfetti, 15 db lánggép, 10 lézer, 5000 kg CO tartály a speciális effektekhez, pirotechnikához.

Extradekorációt is kapott a Sound: összesen 30 km hosszúságú fényfüzért, 5000 m²-nyi színes műfű borítást, óriásszobrokak, építményeket és egy szuperlátványos Balaton Sound felirat is feltűnt a Balaton vizében.

Green Festival program

Mindenkitől, aki a fesztiválra érkezett, a Festipay-kártya kiváltásakor, és az arra való pénzfeltöltés során levontak 500 forintot, de adtak mellé egy “Green Festival Bag”-et, amelybe mindenki gyűjthette a szemetét. Mikor a táska megtelt, azt le lehetett adni az úgynevezett Green Festival Pontokon, a levont 500 forintot pedig visszatöltték a kártyákra.

IMG_4526

IMG_4522

450 takarító a Soundon

A Soundon – mint megtudtuk – 300 ember 8 napon át dolgozott azon, hogy a MasterCard Balaton Sound teljes pompájában felépüljön. 80 kamionnyi fémszerkezet szolgált alapanyagul a Sound színpadainak felépítéséhez, s a fesztivál területét 15 km kerítés vette körül. 50 km hosszan fektettek le elektromos kábelt, 2500 kanapé, fotel és bútor segítségével pihenhettek meg a partizók és 400 db mobil wc, valamint 400 db konténeres wc biztosította a fesztiválozók kommunális ellátását.

IMG_4530

A szervezők 14000 m² ideiglenes aljzatot, talajtakaró eszközt raktak le a minél nagyobb komfort érdekében. A rendre és biztonságra 350 fős biztonsági szolgálat ügyelt, illetve volt a fesztiválon 5 mentőautó és egy többtucat fős egészségügyi szolgálat valamint 3 tűzoltóautó és 300 tűzoltó készülék is, a biztonság kedvéért. A Sound teljes területén és a környék utcáin 450 takarító dolgozott azon, hogy tiszta legyen a fesztivál.

IMG_4542

Kisebb porszennyezettség

A tavalyi évi esőzések után a szervezők teljesen mértékben helyreállították, újrafüvesítették és parkosították a fesztiválnak otthont adó Zamárdi szabadstrandot. Úgy alakították ki a területet, hogy az esetleges csapadék könnyebben szivároghasson el és ne állhasson meg a víz. A területen közlekedő utakat alakítottak ki, hogy az építés bontás során arra járó nehézgépek ne tehessenek kárt a talajban. Mivel nagyobb volt a füves terület (50.000 m²-t
füvesítettek), csökkent ezáltal a porszennyezés lehetősége is.