A levendula illóolaja az egyik legsokoldalúbb illóolaj. Érdemes megismerni ezt a sokoldalúságot, hogy véletlen se a szekrényben porosodjon, ha már beszereztünk belőle egy üvegcsével. A levendula illóolaj terápiás hatásokkal rendelkezik, elősegíti a szövetek regenerálódását és a sebgyógyulást. Kiemelkedik minden más illóolaj közül. Igazoltan javítja a koncentrációt és a szellemi képességeket, csökkenti a depressziót és a mentális stresszt, fokozza az éberséget.

Ismert, hogy szaglószervünknek és limbikus idegrendszerünknek köszönhetően az illatok hatással vannak közérzetünkre, viselkedésünkre. A levendula illóolaja nyugtató, pihentető, kiegyenlítő mind fizikailag, mind érzelmileg.

Illóolajról azonban csak akkor beszéltünk, ha tiszta, 100%-os növényi kivonatról van szó, a szintetikus másolatokat sokkal jobb elkerülni. Az illóolaj használat emellett figyelmet is igényel, meg kell figyelnünk, hogyan reagál szervezetünk használatára, és sosem szabad túladagolni.

A levendula illóolaj 16 különböző felhasználási lehetősége:

1. Szeretnénk megnyugodni? Dörzsöljük be a talpunkat pár csepp levendula illóolajjal.
2. Cseppentsünk 1 csepp illóolajat a tenyerünkre és a párnánkra, ha nem tudunk elaludni, ez segíteni fog!
3. Érezzük, hogy kapar a torkunk és duzzadt a mandulánk? Használjunk 1-1 csepp illóolajat külsőleg a mandulákra, reggelre sokkal jobban ébredünk.
4. Megégettünk a kezünket sütés-főzés közben? Azonnal mehet rá a levendula illóolaj, jó bőven. Meglepően hatásos, visszahúzza a hólyagot, regenerálja a bőrt, csökkenti a fájdalmat.
5. Ha megcsípett minket egy méh vagy rovar, csepegtessünk rá egy csepp levendula illóolajat, a viszketés elmúlik, a duzzanat csökken.
6. Elvágtuk a kezünket? Igen, erre is csepegtethetünk 1-4 csepp illóolajat, megállítja a vérzést.
7. Bőrprobléma és bőrirritáció lépett fel? Keverjük össze a levendula olajat néhány csepp hordozóolajjal (olíva, kókuszolaj), és máris használhatjuk!
8. Mozgásszervi betegségek tüneteinek enyhítésére kenjünk néhány csepp illóolajat a fülünk mögé.
9. Ha náthás időszakban úgy érezzük a vírusok és bacilusok tömkelegének vagyunk kitéve, tegyünk 1-3 cseppet a tenyerünkbe és inhaláljuk be!
10. 2 csepp illóolaj a hónalj területére és dezodoráltuk is magunkat!
11. Csepegtessünk néhány csepp illóolajat vattára, tegyük vászon zsákba, majd a szekrénybe, hogy az ágynemű és ruháink illatosak legyenek!
12. Párologtathatjuk aromalámpában vagy aroma-diffúzor segítségében a kellemesen illatos otthonért.
13. Készítsünk illatosító spray-t: vízzel, 10-15 csepp illóolajjal és egy pici vodkával.
14. Herpeszre 1 cseppet tehetünk, segíteni fog!
15. Készítsünk levendula olajos lábfürdőt: 4 csepp illóolaj, 4 evőkanál jó minőségű só, meleg víz. Ebben áztathatjuk lábunkat 20 percig.
15+1. Egy sűrű nap végén csepegtessünk 1 cseppet a teánkba, meg fog nyugtatni!

Forrás