A medvehagyma már évek óta töretlen népszerűségnek örvend hazánkban. A kezdetben csak a piacokon előforduló növény ma már egész évben fellelhető az élelmiszerboltok polcain is. Igaz, a friss levelekhez csak rövid ideig juthatunk hozzá, de érdemes kipróbálni az eredeti aromákat megőrző, széleskörűen felhasználható és jól elálló medvehagymából készült termékeket is. A növény feldolgozott formában is megőrzi baktériumölő, vérnyomáscsökkentő és méregtelenítő hatását. A friss leveleket külsőleg borogatásként is alkalmazhatjuk. A medvehagyma a gasztronómiában felhasználható többek között szendvicskrémek, krémlevesek, húsok és tészták készítéséhez.

Nem véletlen, hogy a különleges ízű, kivételesen sok pozitív hatással bíró medvehagyma miatt egyre többen indulnak el az erdőbe, hogy azt természetes lelőhelyén gyűjtsék be. A medvehagyma tavasszal szedhető, ám kirándulásunkat jól kell időzítenünk, mert a leveleket még a virágzás előtt kell begyűjteni. A már márciusban megjelenő hajtások áprilisra nőnek szép nagyra, májusra pedig teljesen elszáradnak. A növény Magyarország több részén is megtalálható, a vadonban hatalmas telepeket alkotva. Egyik legismertebb természetes lelőhelye a Mecsek, azon belül is az Orfű környéki erdők. A település ennek megfelelően évente megrendezi a Medvehagyma Fesztivált, ahol a medvehagymás ételeket kulturális programok keretében kóstolhatjuk meg.

A Budapest közelében húzódó Gerecse lábainál is hatalmas zöld mezők várnak ránk. Ha kora tavasszal, még a növény virágzása előtt látogatunk el a természetbe, akkor mi is szedhetünk néhány levelet a csodás hagymaillatot árasztó erdőben. A medvehagyma gyűjtésekor két dologra fontos feltétlenül figyelni. A hosszúkás, lándzsa alakú levelek nagy hasonlóságot mutatnak a részben azonos jellegű élőhelyeket kedvelő májusi gyöngyvirág leveleivel, és őszi kikerics leveleivel, így gyűjtése előtt mindenképpen vegyük figyelmesen végig a különbségeket! Sokszor hallható a figyelmeztetés, hogy ez utóbbiak mérgezőek, így fokozottan figyelnünk kell a levelek helyes válogatására! Továbbá gyűjtéskor fontos a virágra és a gyökérzetre is vigyázni, illetve egy növényről csupán néhány levelet lecsípni, hiszen így az megőrizhető a következő évben is. A medvehagymát és Pusztamarótot övező egyre nagyobb érdeklődésének köszönhetően a levelek engedély nélküli gyűjtését a területen személyenként 2 kg-ra limitálták a növény természetes környezetben való megőrzése érdekében.

A medvehagyma törékeny levelei frissen szedve csupán néhány napig állnak el a hűtőszekrényben, ezért nem érdemes nagyobb mennyiséget szedni, amennyiben nem dolgozzuk azonnal fel. Ne keseredjünk el akkor sem, ha lekéssük a gyűjtési időszakot és már csak a medvehagyma virágzásakor jutunk el kirándulni! A hagymás növény bimbói ernyős virágzatot rejtenek. Tavasz közepén élvezhetjük a sötétzöld levelek sűrűjéből kibukkanó hófehér virágmező felejthetetlen látványát.

pusztamarot_medvehagyma

A Pusztamarót közelében fekvő bükkerdő tökéletes élőhelyet biztosít az árnyas, nedves helyeket kedvelő növénynek. Az erdőben felépített Sólyomfészek erdei tábor nagyszerű kiindulópont a medvehagyma begyűjtéséhez és egy gerecsei sétához egyaránt. A tágas tisztáson álló tábori épületekhez egy nehezen járható erdészeti út vezet, amelyen tavasz elején jócskán megnő a forgalom. Ahogy közeledünk a tábor melletti parkolóhoz, egyre több kezében zacskóval vagy ládával az erdőbe igyekvő kiránduló tűnik föl körülöttünk. Megérkezve nagyméretű turistatérképet találunk, amelyen megtervezhetjük a sétánkat. A medvehagyma gyakorlatilag befedi az egész környéket. A sötétzöld levélrengeteg szőnyegként borítja a tájat. Néhol egy-egy fehér, lila és sárga színfolt is feltűnik a zöld végtelenben. A levegőbe mélyet szippantva belélegezhetjük a növény egészéből áradó fantasztikus hagymaillatot.

A Sólyomfészek mellett kanyargó patakvölgyet követve jutunk el a közelben található történelmi emlékműhöz. A süttői mészkőből faragott fehér együttes a Mohácsi csata elvesztése után ide menekülő, majd életét vesztő vagy rabságba kerülő közel 25.000 áldozatnak állít emléket. A történelmi emlékhely egy hatalmas tisztás közepén áll, amely alkalmas szabadtéri sportokhoz és piknikezésre egyaránt. A területen tűzrakó helyet és esőbeállót is találunk. Pusztamarót környéke igazi családi kirándulóhely. A medvehagymával fedett mezők és a történelmi emlékhely könnyed sétával megközelíthető, így alkalmas idősebbek és kisgyerekes családok számára is. A természetben pihenni vágyók grillezhetnek és napozhatnak a nyílt tisztásokon, a kirándulók számára pedig megannyi jelzett turistaút áll rendelkezésre. Többek között itt halad át az Országos Kéktúra és az évente megrendezett Kinizsi Százas útvonala is.

Túra tipp: A Sólyomfészek tábortól könnyed sétát tehetünk a Kis-Gerecse magaslata körül. A piros jelzésen haladva zöldellő medvehagyma mezők mellett vezet a kirándulóút a napfényes bükkerdőben. Jobb kéz felől hamar feltűnik a Kis-Gerecse meredek oldala, amelyet megannyi hatalmas kőszikla pettyez. A kezdetben murvás út méretes kanyart leírva kezd emelkedni. A piros kereszt jelzésre rátérve kisebb kaptató vár ránk, azonban ezt leküzdve jutalmul az ösvény mentén nyíló panorámában gyönyörködhetünk. A még alig zöldellő fák ágai fölött átpillantva beláthatjuk a környék lágyan hullámzó vonulatait. Az erdőben változatos élővilág vár ránk, nem csak a medvehagyma, hanem rengeteg virág és cserje is jelzi a tavaszt. Korai időszakban hóvirágokkal, később pedig a lila és fehér szirmokat bontó keltike fajokkal és a citromsárga bogláros szellőrózsával találkozhatunk. A magaslatról a kék háromszög majd a kék sáv jelzés vezet le minket, amely a Kis-Gerecsét megkerülve először sziklás hegyoldalban, majd újabb medvehagymával borított erdőben halad. Mielőtt visszaérkeznénk a Sólyomfészek táborhoz, az út érinti az impozáns Serédi-kastélyt is. A néhány km-es séta bárki számára ajánlható, kisgyermekekkel is könnyen teljesíthető. Azonban az útvonal a sziklás szakaszok miatt babakocsival nem járható. Amennyiben hosszabb túrára szánjuk el magunkat, a kék háromszög jelzésen haladva egészen a 633 méteres Gerecse tetejéig sétálhatunk, ahonnan a kirándulóút Tardosra vezet át.

Hasznos tudnivalók: Amennyiben Pusztamaróton szeretnénk tölteni az éjszakát, a Sólyomfészek tábor faházain kívül a közelben fekvő Rancs Fogadó apartmanjaiban is megszállhatunk.