A Kiskunsági Nemzeti Park részét képező Rendek Ökotanyán jártunk, ahol csodálatos környezetben él együtt őshonos állat, növény és ember közel 20 hektáron. Rendek Olgával, a birtok vezetőjével beszélgettünk arról, milyen gazdaságot képzeltek el és valósítottak meg az elmúlt 30 évben, mitől öko egy tanya, és milyen oktatásban vehetnek részt náluk az érdeklődők.

Kazinczi Eszter: Mit érdemes tudni a tanyáról, és mitől öko egy tanya?

Rendek Olga: Gazdaságunkat részben őseink birtokain élesztettük újra. Közel 30 éve termesztünk őshonos és alternatív növényeket, tartunk őshonos állatokat. A birtokunk közepén pedig, a lakóház és gazdasági épületek mellett, tanösvény is várja az ide látogatókat, itt tanulókat. A Rendek család és gazdaság szemlélete szerint nemcsak saját, hanem tágabb környezetünkre is vigyáznunk kell. Mi a teljes táplálékláncot próbáljuk óvni, és a természetes körforgás szerint részt venni a folyamatokban. Az ilyen szemléletű gazdálkodást hagyományos gazdálkodásnak hívjuk – divatosabb nevén ökogazdálkodás. A hagyományokban évszázadokon keresztül mindennek, még a hulladéknak is megvolt a maga rendeltetése, vegyszerek és művi anyagok nélkül. Mi kizárólag állataink trágyájával tápláljuk a földet, én magam nem is engedném, hogy egy ökológiai gazdálkodásban egy másképp történjen.  Vendégeink és az ide látogatók gyakran kérdezik Tőlünk, hogy mitől ilyen varázslatos ez a hely? A válaszom, hogy az itt élők – emberek, állatok, növények – teszik azzá. Kivétel nélkül minden ember képes arra, hogy természetes, nyugodt és kellemes környezetet teremtsen.

K.E.: Sokféleség, biodiverzitás jellemző rátok. Mit jelent ez, és miért fontos?

R.O.: A biodiverzitás, más néven biológiai sokféleség az élet megjelenési formáinak gazdagságát, sokféleségét jelenti. A biodiverzitás fogalma magában foglalja az élet összes megjelenési formáját, legyen szó növényekről, állatokról, gombákról vagy mikroorganizmusokról. Minél összetettebb egy élőhely szerkezete, annál több fajnak kínál megfelelő élőhelyet. Nagyobb fajszám esetén pedig több és bonyolultabb kapcsolatrendszer alakul ki a társulást alkotó élőlények között. A Rendek Tanyán régi, magyar fajtájú növényeket termesztünk, állatok közül mangalicát, racka juhot, szarvasmarhát, szárnyasokat tartunk főként. Az őshonos növények és állatok nagyon ellenállóak, sokkal stabilabbak és nincs szükség vegyi permetre, oltásra és gyógyszerezésre. Tovább tudjuk szaporítani őket, így mindig van utánpótlás. Örömmel tapasztaljuk, hogy tanulóink is egyre nyitottabbak az ilyen jellegű tevékenységekre. A kizárólag szellemi munka nagyon megterhelő – pont, mint a fizikai társa – , ezért érdemes a kettőt egyensúlyba hozni és tartani.

Rendek Birtok

Rendek Birtok

K.E.: Zöldségek és gyümölcsök mellett gyógynövények is megtalálhatóak nálatok.

R.O.: Tele vagyunk vadon termő gyógynövényekkel. Az itt található ősgyep, amelyet nem szántunk fel, több száz év alatt alakult ki, sokrétű növényi összetevőkkel. Megvannak a tájegység szerinti jellegzetességek is, a cickafarktól a galajig színes a paletta. A sziki kamillánkat pedig szinte teljesen kiszorította a homoki pipitér. 🙂  Fontos azt is tudni, hogy nem minden gyomnövény kártékony. A betyárkóró kiváló köszvényre, tyúkhúr pedig tele van vassal és megszüntetheti a cisztákat. Ahova lépünk, ott gyógyhatású növények teremnek.  Emellett természetesen vannak termesztett gyógynövényeink is, mentafélék, kakukkfű, zsálya, citromfű.

A gyógynövénye fogyasztása is izgalmas téma. Ha mértéktelenül fogyasszuk őket, akár mérgezőek is lehetnek. Ez is jól mutatja, hogy a természetben a mérték az érték. Mi ezt a filozófiát adjuk tovább gyermekeinknek, unokáinknak, barátainknak, illetve az oktatásokon a tanulóinknak.

K.E.: Többször említettük már a képzéseket. Milyen oktatáson vehetnek részt Nálatok a jelentkezők?

R.O.: Gyermekek és felnőttek képzése is folyik nálunk, többek között a Mátrix Oktatási Központ Kertész-, Gyógy- és Fűszernövény termesztő képzés keretében. Gyakorlati tapasztalatot szereznek nálunk a tanulók. A talaj előkészítése, a szerszámok használata, a palánták ültetése és nevelése, vagyis a teljes folyamat megtanulható. Erre pedig nemcsak a fiatalok, de az idősebbek is nyitottak, akár a saját egészségük, akár mások segítése érdekében.

A Gyógy- és Fűszernövény termesztő tanfolyamnak az alapja a kertészeti képzés. De az alapokra is megtanítjuk a fiatalokat, például arra, hogyan gyújtsanak be egy kemencét. A tervezés egy nagyon fontos fázis, hiszen a magok begyűjtése már a jövő évi termést és táplálékunkat határozza meg.

körömvirag

Körömvirág

K.E.:Miért fontos, hogy megismerkedjünk ezekkel a növényekkel, állatokkal, amikor a boltokban minden megkapható?

R.O.: A civilizáció és globalizáció hatására a városok túlzsúfoltak. Gyakran az emberek meg akarják óvni magukat a fizikai munkától, pedig a természetben töltött idő – legyen az fűnyírás vagy kertészkedés- egészséget és szabadságot ad. A szabadság ugyan viszonylagos, hiszen az állatok és növények mellett nehezen lehet több hétre „szabadságra menni”, a mi életünket mégis egészében hatja át a szabadság. A technika nekünk is sokat tud segíteni, ezeket az eszközöket nem kell és nem is érdemes visszautasítani. A fiatalok azonban túl sok időt töltenek a technikával, az egyensúly abba az irányban szélsőségesen felborulni látszik. Saját tapasztalat, hogy sokan újra nyitottak erre az életmódra és tudásra, hiszen hosszútávon élhetőbb alternatívát kínál a természet közeli életmód.

K.E.: 5 gyógynövény, amely nem hiányozhatna egyetlen háztartásból sem. Tudnál ilyet mondani?

R.O.: Természetesen. 🙂

  1. Mentafélék – epe és májműködés javító, frissíti az agyműködést.
  2. Citromfű – nyugtató hatású.
  3. Levendula – nyugtató hatású és kozmetikumokba is kiváló.
  4. Kakukkfű – a tüdőre és légutakra hat pozitívan.
  5. Orvosi zsálya – vírus és baktériumölő hatású.

Használjuk a kellő időben a kellő gyógynövényt, ha odafigyelünk ezekkel akár teljesen egészségesek lehetünk. Mindez a tudás könnyen elsajátítható.

Oktatás

Oktatás

K.E.: Igazán barátságos, természetes és harmonikus a környezet. Neked mitől lesz boldog ebben a környezetben a napod, mi ad erőt és motivációt?

R.O.: A Rendek Gazdaságban az elmúlt 30 évünk örömmel és sok munkával telt. Pozitívan éljük meg a növények virágzását, az állatok szeretetét, a sok kedves visszajelzést, és mindig tudunk valamit adni gyermekeinknek, unokáinknak, barátainknak, az itt tanulóknak, ide látogatóknak. A természeti jelenségek újra és újra, megunhatatlanul, – kikapcsolódást jelentenek számunka, legyen szó a naplementéről, vagy a csillagos égről. A tágabb környezetünkkel is szeretettel együttműködünk, és ez nagyon-nagyon fontos. Minden nap fejlődünk, de minden nap egyre idősebbek is leszünk. Úgy gondolom, hogy igazán büszkék lehetünk arra, amit nem elveszünk a természettől, hanem hozzá adunk.

Öröm volt Rendek Olgával beszélgetni. Köszönöm Neki!

A tanfolyamról érdeklődhet a MÁTRIX Oktatási és Vizsgaközpontnál.