Egyre hűvösebbek az esték és az éjszakák, a nappalok viszont kellemes nyári időre emlékeztetnek, így előfordulhat velünk, hogy nem igazán akarjuk elfogadni, hogy a nyárnak vége, öltözzünk fel rendesen és este se hagyjuk nyitva az ablakot, esetleg fűtsünk is be. Gyakoriak a megfázások és arcmelléküreg gyulladások, de ahelyett, hogy porokhoz és gyógyszerekhez kapkodnánk érdemes megnézni, hogy milyen egyéb természetes módszerek, aromaterápiás, bevált illóolaj keverékek segíthetnek a gyógyulásban. 

melléküreg-gyulladás (sinusitis) az arckoponyában található üregekben keletkező gyulladások összefoglaló neve. Az orrmelléküregeket összefoglaló néven is említjük, mert az orr fölött, mellett és mögött találhatók, továbbá ide soroljuk a homloküreget. Valamennyi orrmelléküreget kivezető cső köti össze az orrüreggel, és mindet az orrnyálkahártyához tartozó nyálkahártya béleli. A sinusitis általában a meghűlés és egyéb hasonló fertőzések velejárója vagy szövődménye. Az orrmelléküregek szerkezete miatt a fertőzés gyorsan képes szétterjedni bennük. Az üregekben megnőtt belső nyomás hatására tompa lüktető fejfájás érződik a homloküregben, a szem környékén és a pofacsont mögött, az arcüregben. A fejfájás, a láz, a fülfájás az egész fej érzékenysége, a szagérzék átmeneti elveszítése, de még fogfájás is jelentkezhet.

A melléküreg-gyulladást allergia is kiválthatja, ekkor allergiás sinusitisról van szó. Aki folyamatos nyirkosságnak van kitéve, vagy bizonyos ételeket rendszeresen fogyaszt, mint pl. tejtermékek, finomított fehércukor vagy finomított szénhidrát, valószínűleg fogékonyabbá válik az orrmelléküreg-gyulladásra.

Hogyan kezeljük?

Ha rendszeresen visszatérő betegségről van szó, akkor ki kell nyomozni a betegség okát, és az ételekkel kapcsolatos allergiavizsgálatot ne hagyjuk ki, de lehet, hogy elég, ha csak mellőzzük a finomított cukrot, fehérlisztet és tejtermékeket. Illetve mellőzzük az érintkezés a kártékony vegyszerekkel is, ne használjunk szintetikus parfümöt és légfrissítőket és igyunk sok vizet.

Az aromaterápia segít legyőzni a fertőzést, megnyitja az orrjáratokat, fellazítja a váladékot, mely ennek hatására könnyebben kiürül a szervezetből. A bazsalikom, a cédrus, az eukaliptusz, a gyömbér, a levendula, a majoránna, a borsmenta, a fenyő, a rozmaring, a szantál, a teafa és a kakukkfű illóolaja jelentősen mérsékli a gyulladást és csökkenti a tüneteket. Azonnali jobbulást hoz a sinusitis enyhítő aroma inhaláló, ha a beteg az üvegbe töltött keverékből szippant néhányat. Érdemes naponta többször kigőzölni az orrjáratokat a sinusitis elleni arcgőzölővel. Az orrmelléküreg tisztító lábfürdőaz egész szervezet fölmelegítésével segít feloldani a betömörült váladékokat.

 Az aromaterápiában bevált receptek:

Sinusitis enyhítő inhaláló keverék:

 • 10 csepp eukaliptuszolaj
 • 10 csepp levendulaolaj
 • 5 csepp cédrusolaj
 • 5 csepp borsmentaolaj

Csepegtessük az olajakat légmentesen lezárható kis üvegbe, mondjuk egy üres illóolajos üvegbe! Rázzuk fel minden használat előtt és szippantsunk bele az üvegbe.

Sinusitis elleni arcgőzölő víz:

 • 1 liter forrásig hevített víz
 • 2 csepp eukaliptuszolaj
 • 2 csepp teafaolaj
 • 1 csepp kakukkfűolaj

Ha csak 1-2 féle illóolaj van otthon, az is elég lehet, hiszen az antibakteriális, baktériumölő hatása minden illóolajnak érvényesül. Öntsük a vizet kétliteres hőálló tálba, csepegtessük bele az illóolajokat, hajoljunk fölé, és fejünket takarjuk le egy nagy törölközővel. Lélegezzünk mélyeket 10-20 percen át.

Orrmelléküreg tisztító lábfürdő:

 • 2 csepp fenyőolaj
 • 1 csepp bazsalikomolaj
 • 1 csepp rozmaringolaj

Készítsünk jó meleg lábfürdőt, adjuk hozzá az illóolajokat, áztassuk a lábainkat a kb. 15-20 percig, a lábfürdő igény szerint ismételhető. Miután megtörülköztünk, húzzunk meleg zoknit.

Amennyiben nem áll módunkban minden olajat megvásárolni, úgy levendula és kakukkfű olajjal a teljes kúra elvégezhető. Mellé kakukkfű tea fogyasztása ajánlott!

Forrás: ROBERTA WILSON: Aromaterápia haladóknak
Fotó: cnn.com