Az időhiány és a tengernyi munka őrült rohanásra késztet. Minden lehetőséget érdemes megragadni, ami feloldhatja kényszeresen görcsös igyekezetünket és lecsillapít. Az egészség drága kincs. Igazi énünk ismerete és belső nyugalom nélkül nem tarthatjuk meg. A shiatsu a tudatosságot fejleszti, a helyes életmód kialakításának jól bevált eszköze. Általa megfejthetjük rossz állapotunk okait, és sokat tehetünk helyzetünk javításáért.

A shiatsu eredete az ősi kínai masszázs világába vezet. A kínai gyógyítók felhasználták kultúrájuk és filozófiájuk elemeit a jó közérzet és a teljesség eléréséhez. Japán közel másfél ezer éve tárt karokkal fogadja a kínai eszméket és a kínaiak fejlett gyógyító eljárásait, de mindezt a saját képére formálva építi be mindennapi életébe. A shiatsu japán szó, a helyi akupresszúra egyik változatának neve: ujjal történő nyomást jelent. A shiatsu-ban alapszinten az ujjakat és a tenyeret, haladó szinten a könyököt, a kart és a térdet is használják a test éltető energiáinak serkentésére vagy csillapítására. Az energia szabad áramlása a gyógyulás és az egészség alapfeltétele.

A shiatsu-masszázs az egészséges embernek is javára válik, jó közérzetet biztosít számára. Elméleti háttere és kezelési technikája a fizikai érintés jótékony hatásán alapul.  Az akupunktúrához és más távol-keleti gyógymódokhoz hasonlóan a shiatsu-val is a test energiahálózatát kezeljük. A távol-keletiek energiáról alkotott elképzelését az univerzális energia és az életerő fogalmából bonthatjuk ki. Az erőáramlatok láthatatlanok, de érzékelhetők és kitapinthatok. Egy személy energetikai állapota azonnal megállapítható abból, amilyen benyomást kelt. Van, aki duzzad az életerőtől, másról lerí a gyöngeség.

A távol-keletiek szerint életenergiánk különleges pályákon mozog a test felszínének közelében. Hálózatának nyomvonalait nevezzük meridiánoknak, amelyek bizonyítható kapcsolatban állnak fizikai szerveinkkel, érzelmi, lelki és szellemi hogylétünkkel. A belső szerveket és tevékenységüket energetikai értelemben tizenkét meridián, egész pontosan hat pár energiavezeték köti össze. A kínaiak és a japánok szerint a test és a lélek egyetlen összefüggő egész, ezért kilátástalan a részterületek külön gyógyítása. A shiatsu az egyes szervekhez és funkciókhoz tartozó pontok együttesét nevezi meridiánhálózatnak, és a hálózatot mint rendszert kezeli. Attól, hogy nem értjük egészen, és nem ismerjük teljes mélységében a kínai filozófiát, a meridiánok fogalmát és az energiahálózatot, a shiatsu még nagyon hatékony lehet.

A mindennapokban számos példa akad a hiábavaló erőlködésre, és az ezzel járó rossz fizikai közérzetre. Amikor például egy banki alkalmazottal kell tárgyalnunk a hiteltúllépésünk miatt, netán nyomasztó utcai vagy családi jelenet tanúi vagyunk, feszengünk. Testünk világosan jelzi, hogy e helyzetekben nem telik sok örömünk. A kínos szituációban feszélyezetté vált ember bármely testrészében jelentkezhet a feszültség. A váll fájdalma is csupán a valódi ok tünete. Noha kínzó a nyilallás, valójában nem a vállal van probléma. Anyagi gondok, túlzott felelősségérzet és még számos hasonló ok húzódik a háttérben. A test képes az évek alatt felgyülemlett idegfeszültségek tömegét tárolni. A tartós terhelés miatt krónikus lelki és fizikai állapot alakul ki, ez előbb állandósítja a rossz közérzetet, azután betegségeket okoz.

A shiatsu-val gyógyító masszőr megpróbálja feltérképezni a feszültségeket, egyúttal az energia elakadásának pontjait, és igyekszik feltárni a baj igazi okait. A testi, lelki diagnózis után következhet a shiatsu, a gyógyítás és a gyógyulás. Japánban inkább megelőző céllal használják a shiatsu-t, mint gyógyításra. Nyugaton főként akkor, ha a modern orvostudomány már csődöt mond, bár lassacskán a shiatsu megelőző szerepét is kezdik értékelni. A segítségével felépült nyugatiak többsége a továbbiakban is megmarad a módszernél. Voltaképpen az egészség és a boldogság fenntartásának pozitív eszköze.

Forrás: CATHERINE UTTON – A shiatsu alapjai – Édesvíz kiadó 2000