Az első hűvösebb, augusztus végi estéken az embert átjárja az a borzongató érzés, hogy vége a nyárnak és vele minden csodás, szabadban eltöltött, gondtalan élménynek. Azután eltelik pár nap, és rájövünk, hogy a hűvösebb nyár végi napoknak is megvan a maga szépsége, csak picit jobban fel kell öltözni hozzá.

A Kis-Balatoni közelében, Balatonmagyaród és Zalakomár között található a nem csak bivalyokat, hanem más őshonos magyar állatokat is bemutató Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, amely hűvösebb időben is szuper kirándulási alternatíva.

A Magyarországon egyedülálló, 30 hektáros állatparkban több száz éjsötét szőrű vízibivalyt figyelhetjük meg testközelből. Az 1992-ben létrejött rezervátum célja a bivalyállomány fenntartása, és az állatok megismertetése velünk. A park részben mezőkkel, részben dagonyákkal borított területei az állatok igényeinek megfelelően lettek kialakítva.

A rezervátumhoz érkezve a nádfedeles fogadóépülettel találjuk szembe magunkat. Ebben egy rövid kiállítás is vár ránk, amely a környék állatvilágával ismertet meg minket. Innen önállóan fedezhetjük fel a parkot a területet átszelő, kiépített ösvényeken. Mielőtt a bivalyokhoz érkezünk, néhány tradicionális faépületbe is betekinthetünk. A nyitott istállókban lovak, illetve tündéri bivaly és szürke marha borjúk kaptak helyet. A szomszédos épületben a bivalytartással kapcsolatos eszközökből és fekete-fehér fotókból álló érdekes kiállítás tekinthető meg.

Bivalyrezervátum

bivalytekintet

A bivalyok tágas élőhelyeinek felfedezéséhez érdemes távcsövet is magunkkal vinni, hiszen a lomha monstrumok lábai között fürge ürgék futkároznak. A park szürke marha állománya szintén látványos. A hatalmas szarvakat cipelő, több csordában kószáló állatok a legjobban a rezervátum kilátójából figyelhetőek meg.

A parkban évente több programot is tartanak, ezek közül a legjelentősebb a júniusban megszervezett Bivalynap. Augusztusban minden csütörtökön és szombaton csikós bemutató várja a látogatókat, ezen kívül hintózásra, lovaglásra is van lehetőség. Az idei év attrakciója a közelmúltban megnyílt állatsimogató, amely garantáltan a gyerekek kedvence lesz! Egész évben szervezhetünk programokat önállóan is, hiszen a rezervátum több tűzrakó hellyel és játszótérrel várja a látogatókat az év minden napján.

 

Kápolnapuszta – Bivalyrezervátum

GPS: N46°34,852′; E17°12,026′; GPS decimális: 46.580862,17.200438

Google maps térkép letöltése ; Telefon: 06 70 774 8559; 06 30 855 9864

 

Nyári nyitva tartás:

május 1.-szeptember 30. 9.00-19.00

Őszi nyitva tartás:

október 1.-október 31. 9.00-18.00

 

Belépődíj:

Felnőtt: 650 Ft

Kedvezményezett: 500 Ft

Gyermek (3-14 éves): 300 Ft