Télen minden salátánk és szendvicsünk elengedhetetlen összetevője kellene hogy legyen a csíra, amelyhez nem szükséges megvásárolni a dobozos kiszerelésű, maroknyi adagokat a bevásárlóközpontokban, hanem egyszerűen egy kis adag magot át kell mosni, be kell áztatni langyos vízben egy éjszakára, majd egy gézlappal lefedett befőttesüvegben tárolni lehetőleg sötét helyen, ügyelve arra, hogy reggel-este át legyenek öblítve a magok. Ez az általános recept, de nézzük meg mit tud a brokkoli csíra.

A brokkoli csíra számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint az A-vitamin, B-vitaminok (B1-, B2-, B5-,B6-, B7- vitaminok); C-vitamin; PABA; E-vitamin; U-vitamin, vas, kalcium, foszfor, kálium, mangán, szelén, cink, magnézium, emellett Sulphoraphane-t tartalmaz, ami megakadályozza a rosszindulatú sejtburjánzást. Ezek közül is kiemelkedően magas U-vitamin és kalciumtartalmáról ismert.

Áztatási idő: 8-10 óra
Hőmérséklet: 18-21 C ˚
Öblítések gyakorisága: naponta 2 alkalommal
Csíráztatási idő: 3-5 nap

A csírák szervezetünkre gyakorolt hatása egészséges állapotunkban is igen jól jön, hiszen a betegségek nem a semmiből keletkeznek, hanem általában egy hosszú folyamat, életvitel eredményei. A brokkoli csíra hatásaival így mindenféleképpen érdemes tisztában lennünk:

• tisztítja a vért, javítja a keringést és a sejtek anyagcseréjét,
• gyulladáscsökkentő hatású,
• glükoz-inolát tartalma miatt a rákgyógyító étrend része,
• emésztőrendszeri betegségek, hólyag- és prosztataproblémák megelőzésére is alkalmas
• segít a vesekő megelőzésében
• normalizálja a koleszterinszintet,
• a kalcium tartalma miatt a csontritkulás megelőzésére és kezelésére is jótékony hatású

Mire figyeljünk a brokkoli csíráztatás során?

A csíráztatásra szánt magvak közül célszerű a törött és idegen szemeket eltávolítani, kizárólag teljes magvakat használjunk. A magvakat először alaposan meg kell mosni, majd a brokkoli esetében 8-10 órán  keresztül áztatni kell. Ezt követően naponta 2x át kell mosni, hogy nedvesek legyenek, de ne álljanak vízben. A csíráztatás ideje mag fajtájától és a felhasználás céljától függően változó, 3- 5 nap.

A csíra kiváló saláta alap, szendvics feltét, tészta feltét, köret, turmix vagy zöldséglé alapanyag.

Reggeli csírás szendvics ajánló: teljes kiörlésű kenyér, kecskesajt, avokádó, héjában sült paradicsom, csíra

Csíra-szendvics

Kazinczi Eszter
Kép