A szakértők szerint a holdnak mágikus ereje van; meghatározza például a szőr és a haj növekedését, de befolyásolja vízháztartásunkat is. A telihold kapcsán összeszedtük a legfontosabb, ehhez kapcsolódó tudnivalókat, alkalmazzátok azokat lehetőségeitek szerint. Ha pedig ingyenes telihold-meditáción szeretnétek részt venni ezen a napon, ahhoz is adunk pár tippet.

Az óceánt gyakran emlegetik a belső béke jelképeként, mivel mozdulatlanság és nyugalom honol a mélyén. Telihold idején azonban, amikor a hold sugárzása a legerősebb, még az óceán is mozgásba jön. Telihold előtt és után egy két nappal csapnak a legmagasabbra a hullámok és a leghevesebb viharok is általában a holdtöltét megelőző és az azt követő néhány napon figyelhetők meg.

A hold az állatokra és az emberekre is befolyással van. Telihold éjszakáján a macska, a kutya, a farkas, a tigris és az emberek jó része szokatlanul nyugtalan. Ilyenkor ugyanúgy csaponganak az érzéseink, mint az óceán hullámai. Ez különösen a nőket érinti érzékenyen. Túlfűtöttség, esetenként búskomorság, idegesség és ingerlékenység vehet erőt rajtuk ezeken a napokon. Mivel a hold a női princípiumot testesíti meg, felerősíti a természetes megnyilvánulásokat. A felfokozott érzelmi megnyilvánulások azonban nem járnak erőveszteséggel, sőt inkább erősítik az energia áramlását.

A Hold alapvető hatásai életünkre

Az emberek évezredeken keresztül igyekeztek a természet törvényei és ritmusai szerint élni, a Nap és a Hold mozgásából, a villámlásból és a viharból, az évszakok változásaiból az isteni szándékot kifürkészni. Figyelték a természetet és az elemeket, és kutatták a titkaikat.

A szakértők szerint a holdnak mágikus ereje van; meghatározza például a szőr és a haj növekedését, de befolyásolja vízháztartásunkat is. A Holdhatás alapja: az emberi szervezet nagy százaléka víz. A Hold – lásd az apály-dagály jelenséget – bizonyítottan hatással van a vízre. A Holdnak az állandó ritmusa, a 28 napos megújulása összhangban van az emberi szervezet ritmusával. A régi hagyományok szerint energiáját és hatásait szolgálatunkba kell állítani.

Földünk körüli keringése közben – amely csaknem egy hónapig tart – a Hold Földhöz és Naphoz viszonyított helyzete szerint négy fázison megy keresztül. Ezek mindegyikébe különféleképpen hat életünkre.

Telihold

A telihold a legszebb és a leglátványosabb az összes holdfázis közül. Talán pont a szépsége miatt ilyenkor az ember fokozottan érzékeny mindenre; könnyen elfeledkezünk magunkról, akár túlérzékennyé is válhatunk. Szeszélyesség, figyeleméhség jellemző ilyenkor az emberre; pontosan ezért különösen figyelni kell arra, mit mondunk, mit gondolunk. Olyan dolgok csúszhatnak ki a szánkon, amit normális állapotunkban semmiképp nem mondanánk ki, sőt inkább mélyen hallgatunk róla. Könnyen felszínre törhetnek eddig elnyomott érzéseink, sérelmeink. Ez nem minden esetben probléma, ha kijön, de a telihold elteltével kellemetlen érzést válthat ki az emberből.

Telihold idején a Föld kerül a Nap és a Hold közé és a felénk eső oldalt éri a napsugár, így a holdkorong teljessé válik. Telihold az első negyed után egy hét múlva következik be, ilyenkor teljes egészében látjuk a Holdat az égbolton. Teliholdkor legintenzívebb a Hold energiája, hatással van az emberekre és más élőlényekre egyaránt, ekkor érzékenyebbek ingerültebbek vagyunk. Ilyenkor az embereken eluralkodik az ingerlékenység, agresszió, szenvedély és szinte ösztönösen cselekszünk. Legtöbben ilyenkor alvászavarokkal küszködünk.

Teliholdkor a testnek üdítő mindenfajta mozgás, testedzés; érdemes ilyenkor kimenni kocogni, vagy egyéb sportot űzni napi szinten.

Teliholdkor fokozottan figyelj, milyen táplálékot veszel magadhoz. Egyél kevesebbet, mint általában, a legjobb, ha este 6 után már türtőzteted magad. Ez az időszak a legalkalmasabb, hogy egy napos léböjtöt vagy gyümölcsnapot tarts.

A lelki aspiránsok, a lelki utat járó jógázók és a jógik egyébként teljesen vegetárius életmódot folytatnak e napokon, vagyis nem fogyasztanak húst, halat és tojást. Úgyszintén kerülik az alkoholt és a kábítószereket.

Meditáció teliholdkor

Kiváltképp a holdtölte körüli napok kínálnak kedvező alkalmat a belső megtisztulásra. Ezeken a napokon rajtunk átáramló hatalmas energiaár fel tudja oldani a blokádokat, és ismét felszabadítja az energiapályákat, és saját belső energiánkat is mozgásba hozhatja.

A folyamat ugyanazon az elven működik, mint amikor a sok szennytől eltömődik egy lefolyó vagy egy csatorna, és úgy hárítjuk el a dugulást, hogy erős vízsugárral átmossuk, hogy minden lerakódást, piszkot magával sodorjon a vízár. A hold által kibocsátott energiaáram is így hat a blokkolt ézrelmekre és komplexusokra – kisöpri azokat. Különösen teliholdkor van jó esélyünk arra, hogy megtisztítsuk belső funkcióinkat: az elmét, az intellektust, a tudatunkat és az egót, főleg ha mantragyakorlással és böjtöléssel növeljük a folyamat hatásfokát.

Általában ezeken a helyeken tudsz részt venni ingyenes, vezetett telihold-meditáción:

Aum Jógaközpont – cím: Bp. VII. Károly krt. 3/A – Részletek itt.

Himalája Tradíció Szívbarlang Központ – cím: Bp. VI. Aradi u. 17. fszt./3. – Részletek itt.

Jóga és Önismeret Központ – cím: Bp. XI. Lágymányosi u. 12. I.em. – Részletek itt.

Kelet-Nyugat Egészségközpont – cím: Bp. VI. Király u. 16. – Részletek itt.

Forrás: telihold.hu
 egeszsegguru.hu
yogaindailylife.org
Fotó: earthenergyreader.wordpress.com