Nagyon szeretjük a mákot, mert egy igazán finom, tápanyagokban és értékes fehérjékben gazdag növény. Talán manapság nem olyan nagyon divatos alapanyag a mák, ezért arra gondoltuk, hogy ezzel az egyszerű, gyorsan elkészíthető és isteni kuglóf recepttel segítünk neki népszerűségének növelésében. Még az ünnepi asztalon is kiválóan megállhatja a helyét!

Hozzávalók:

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, egyik tálba a fehérjét a másikba a sárgáját. A sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzátesszük az összes többi hozzávalót. A fehérjéket habosra verjük, azután óvatosan belekeverjük a másik tál masszájába. A 22 cm átmérőjű kuglófformát kikenjük vajjal,  liszttel megszórjuk, és mehet is bele a massza, amit előmelegített sütőben kb. 30-40 percig készre és szépre sütünk. A kész kuglófot porcukorral, vagy kakaóval megszórhatjuk.

A mák tápanyagokban gazdag, értékes fehérjéket tartalmaz. A vitaminok közül értékes B1-, B5-, B6-vitamin és niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kalciumot (968 mg/100g), foszfort (800 mg/100g), cinket, mangánt, rezet, vasat (15mg/100g), káliumot és magnéziumot (506 mg/100g) tartalmaz. Ezenkívül értékes telítetlen zsírsavakban, 72% linolsavat (omega-6 zsírsav), 11% olajsavat és palmitinsavat tartalmaz.