Megkezdődött az almaszüret, és mivel rekord mennyiségű termett idén, így bőségesen juthatunk almához, amelyet elraktározhatunk, befőzhetünk, de készíthetünk belőle ecetet is, amellyel azután egész ősszel és télen immunerősíthetünk, de sok egyéb hatása miatt is „limonádézhatunk” vele.

Az almaecet számos létfontosságú ásványi anyagot, nyomelemet (kálium, kalcium, magnézium, foszfor, klór, nátrium, kén, réz, vas), valamint aminosavat és enzimet tartalmaz. Baktériumölő, gyulladáscsökkentő, gyógyító, regeneráló hatása ismert, azonban fontos, hogy a nagyüzemi, desztilláció útján előállított vagy pasztőrözött almaecetek a magas hőmérsékletnek és az eljárásnak köszönthetőn már csak „nyomoknak” tartalmazzák azokat az élő enzimeket, amelyek miatt gyógyhatása ismert.

A természetes almaecet erjedés útján, más néven fermentációval készül, amely módszer időigényes és az eredmény külalakra sem olyan megnyerő, mint a nagyüzemi eceté. Az erjesztett almaecet sötétebb színű, kissé zavaros, habos, és az íze sem a bolti eceté, de ugye tudjuk, hogy nem az ízéért érdemes rendszeresen fogyasztanunk.

A természetes úton készült almaecet számos betegség esetén kiválóan alkalmazható, azért egészséges állapotban is ajánljuk fogyasztani, a szervezetnek ugyanis a mai táplálkozási szokások mellett szüksége van a támogatásra!

Ha kísérletező típusúak vagyunk, akkor otthon is könnyen (bár nem olyan gyorsan) elkészíthetjük, főleg ha az idei csúcs almatermés miatt olcsón hozzá tudunk jutni akár organikus almához:

5 literes befőttes üvegbe tegyük kb. 2 kg szeletelt almát (lehetőleg vegyszermentes, organikus gazdaságból), héjával és magházával együtt. 2 liter vizet forraljunk fel 20 dkg cukorral vagy mézzel, és amint kihűlt, öntsük az almára, majd fedjük le egy vászondarabbal (légáteresztővel ez fontos), az üveget pedig tegyük meleg (20-28 fok), árnyékos helyre, hogy minél gyorsabban elinduljon az erjedés. 10 napig vagy akár 2-3 hétig érleljük, hiszen az érési idő hossza függ a hőmérséklettől és a gyümölcs cukortartalmától is, ezért a legjobb, ha kóstolgatjuk! Ezt követően megkeverjük az egészet és leszűrjük. A leszűrt almaecetet újra letakartjuk, és tovább érleljük kb. 1 hétig, hogy szépen letisztuljon. Ekkor képződik a tetején egy nyúlós, kocsonyás anyag, amely az ecetágy, amelyet nyomjunk le az ecet aljára, hogy ne penészedjen be. És kész is!

Milyen hatásokkal bír az enzimekben, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag almaecet?

  • Csökkenti az arcüreggyulladás és torokgyulladás tüneteit
  • Pattanásokra és bőrbetegségekre kiváló
  • Növeli az emésztőképességet, serkenti az emésztést
  • Normalizálja a gyomorsav mennyiségét
  • Fokozza az anyagcserét, így elősegíti a fogyást
  • Csökkenti az ízületi gyulladás és köszvény tüneteit
  • Segít megelőzni a húgykövek kialakulását és a húgyszervek gyulladását
  • Csökkenti a koleszterin szintet
  • Allergiás tünetek kezelésére

 Pontosan hogyan használjuk?

Súlycsökkentésre: minden étkezés előtt tegyünk 2 evőkanál egy pohár vízbe és igyuk meg.

Rossz lehelet: egy pohár vízbe tegyünk 2 evőkanál almaecetet és gargalizáljunk vele.

Kellemetlen testszag ellen: a kellemetlen szagot okozó baktériumok ellen tegyünk hígítatlan almaecetet egy vattára és töröljük le vele a hónaljunkat.

Pattanások és bőrproblémák esetén: tegyünk 2 evőkanál almaecetet 3 dl vízbe, és vatta segítségével töröljük át vele az arcunkat reggel és este.

Öregségi foltokra: keverjük össze 2 evőkanál almaecetet és 1 evőkanál hagyma prést levét és ezzel töröljük át a foltokat, amelyek 2 héten belül halványulni fognak!

Gombás fertőzések esetén: igyunk meg napi 2-3 pohár almaecetes vizet (2 evőkanál ecet+ 3 dl víz).

Gyomorégésre: adjunk 2 evőkanál almaecetet 3 dl vízhez, és étkezés előtt igyuk meg napi 3 alkalommal.

Hasmenésre: a magas pektin koncentrációnak köszönhetően védő bevonatot képez, amely nyugtatja az irritált bélszakaszt. A felhasználási javaslat a szokásos: 2 evőkanál ecet+ 3 dl víz naponta háromszor, étkezés előtt!

 

Almaecet „limonádé”: 3 dl víz, 2 evőkanál almaecet, 1 evőkanál méz, 2 vékony gerezd alma.

Kép forrása: Foodmatters.tv