Gyönyörű almát, körtét lehet kapni még a piacokon, és ha a befőtt- vagy lekvárfőzésénél vagányabb dologra vágyunk, akkor készítsünk belőle házi, adalékanyagmentes gumicukrot. Bár ezt nem lehet hónapokra eltenni, azért érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, mert valószínűleg gyorsan el fog fogyni. A gyümölcslé, citromlé, zselatin, méz összetevők mennyivel barátságosabban hangzanak, mint a kukorica szirup, kukorica keményítő, cukor, mesterséges színezék és aroma, viasz stb.? Szerintünk sokkal. 45 percre, gyümölcscentrifugára és szilikonformára lesz hozzá szükségünk!

Hozzávalók:

  • 1,5 dl frissen facsart alma vagy körte leve (répával, mandarinnal vagy naranccsal is kombinálhatjuk)
  • fél citrom leve
  • 3 evőkanál zselatin (vega gumicukor esetén pektin vagy agaragar)
  • 2-3 evőkanál nyers méz: a nyers mézet 42ºC fölé nem melegítik, így a méz megőrzi a természetes enzim aktívitását, ellentétben az eladhatóság és kezelhetőség kedvéért hőkezelt mézzel, amely folyóssá és áttetszővé válik.

Eszközök:

  • gyümölcscentrifuga
  • szilikonforma

Elkészítés:

1. Frissen préseljük ki a gyümölcslevet.
2. Keverjük a gyümölcslé feléhez a zselatint, majd pár percig hagyjuk állni.
3. Egy másik edényben kezdjük el felmelegíteni a maradék gyümölcslevet, és folyamatosan keverjük hozzá a zselatinos levet is. Fontos, hogy csak melegítsük, és ne forraljuk fel a gyümölcslevet, hogy az értékes összetevők megmaradjanak. Ha szükséges habverővel keverjük simára az egészet!
4. Adjuk hozzá a nyers mézet és a citromlevelet.
5. Öntsük szilikon formába, és tegyünk 30 percre hűtőbe, vagy 10 percre fagyasztóba.
6. Kész is! 1,5 dl gyümölcsléből formától függően 15-20 gyümölcsös gumicukrot kaptunk. Ha nagyobb mennyiségben készítünk belőle, hűtőben 1,5 hétig is eláll.

Elkészítési idő: 45 perc

 

Képek: Mommypotamus.com