A “Hogyan süssünk friss zsemlét tönkölybúzalisztből?” posztunkat nagyon szerettétek, ezért sem hezitáltunk sokat azon, hogy az illatos, diós kenyér sütésébe bevonjuk-e Titeket. A tényleg ellenállhatatlan ízű diós kenyér a sajtok, mézek, lekvárok, szőlő tökéletes kísérője, amivel egy pici luxust csempészhetünk a hétvégéinkbe.

A kenyérsütés nem igényel óriási szakértelmet, csak egy kis odafigyelést (+ egy jó sütőt) és minőségi alapanyagokat. Ez is az oka annak, hogy otthon sütünk kenyeret, így magunk választhatjuk ki az alapanyagokat. A  kenyérsütés során kb. 10-15 perc az aktív munka, a kelesztési és sütési idő miatt kell 2,5 órával számolnunk.

Nagyon sokféle liszt kapható, mi továbbra is tönkölybúza fehérlisztet, teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet, valamint rozslisztet használunk és ajánlunk. Nézzük az összetevőket:

A közönséges búzához képest a tönkölybúza (pl. TBL 70; TBL 300) fehérjetartalma hatszor magasabb. Az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz, aminosav-összetétele kiváló.

 

A teljes kiőrlésű liszt olyan táplálkozástani szempontból előnyös összetevőket is tartalmaz, mint a búzaszemek külső rétegei – vagyis a korpa -, valamint a csíra. A teljes kiőrlésű liszt így az értékes tápanyagokból többet tartalmaz!

 

A rozsban található értékes vitaminok és nyomelemek: B1 vitamin, E – vitamin, vas, mangán, kálium, magnézium, kalcium, foszfor. A rozs tisztítja és megújítja az artériákat; jótékony hatású a májra és újjáépíti az emésztőrendszert. Alacsony sikértartalmú liszt.

 

A dió kiváló fehérje és ásványi-anyag forrás, magas tápértékű és igazán ízletes. A dió gazdag telítettlen zsírsavakban.  Amikor a diót kenyérrel egészítjük ki, az étrendünk megfelelő arányban tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. 

Hozzávalók:

  • 100 g tönkölybúza fehérliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 50 g rozsliszt
  • 75 g felaprított dió
  • háromnegyed teáskanál só
  • 3 g friss/2 g szárított élesztő
  • 180 ml langyos víz

+ sütőpapírral borított sütőlap/tepsi + 1 üres tepsi

Elkészítés:

1.  Egy kisebb tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a felaprított diót. Egy másik tálban pedig az élesztőt és a vizet, amelyet addig kevergessünk, míg az élesztő teljesen feloldódik.

2. A száraz keveréket szórjuk a nedves keverékbe, és egy fakanállal, majd kézzel gyúrjuk össze.

3.  Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk 10 percig állni.

4. Anélkül, hogy kivennénk az edényből, a tészta egyik szélét húzzuk fel/ki, majd nyomjuk bele annak a közepébe, és ezt ismételgessük meg párszor, míg az egész tésztát át nem gyúrjuk. Hagyjuk a tésztát lefedve 10 percig állni.

5. Ismételjük meg a fentebbi lépést kétszer! Majd a harmadik dagasztás után hagyjuk a tésztát 1 órán át lefedve pihenni. Mindenképpen üvegtállal, műanyag tállal vagy zacskóval fedjük le.

6. Amint letelt az 1 óra, lisztezzünk be egy munkafelületet, tegyük rá a tésztát, és formáljunk belőle labdát.

7. Finoman nyomogassunk belőle egy lapított korongot, majd a mutatóujjunkkal fúrjunk lyukat a közepébe. Kissé tágítsuk ki a lyukat, majd a tésztagyűrűt helyezzük az előkészített sütőlapra.

8. Ismét fedjük le a kenyeret, és 30-45 perc alatt kelesszük a duplájára. Közben melegítsük elő a sütőt 240 fokra, és tegyünk a sütő aljába egy üres tepsit.

9. Egy éles késsel vágjunk egy mély négyzetet a tésztába. Tegyük a kenyeret a sütőbe, majd  öntsünk egy pohár vizet a sütő alján várakozó üres tepsibe, hogy gőz keletkezzen. A hőfokot pedig csökkentsük 200 fokra (sütőtől is függ!).

9. Süssük a kenyeret aranybarnára 30 perc alatt, vagy amíg barna nem lesz. Akkor van kész, ha a kenyér alját megütögetve kongó hangot hallunk.

A gőznek több okból is fontos szerepe van. Amikor a kenyér a sütőbe kerül, kívülről befelé kezd el sülni. Ha a sütőben nincs gőz, a kenyérnek halványabb színe lesz, a felszíne pedig berepedezhet. Ezzel szemben a gőz fényes, sima felületet kölcsönöz a kenyérnek, és megpuhítja a kérgét, így a levegőbuborékok a kéreg megrepesztése nélkül is távozhatnak.

Kellemes sütögetést a vasárnapokra mindenkinek!