Az El Capitant, pontosabban annak Dawn Wall („Hajnalfal”) nevű útját a legnehezebben megmászható sziklaként aposztrofálják. A 36 éves Caldwell és a 30 éves Jorgeson december 27-én indult el felfelé, és a tizenkilencedik napon érték el a csúcsot. A mászáshoz csupán biztosítóeszközöket használtak, hogy esés esetén ne zuhanjanak le, de mindenféle segédeszköz nélkül küzdötték le a közel 915 méteres távot.

Két amerikai sziklamászó, Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson a világon először mászta meg szabadmászással a Yosemite Nemzeti Park legendás El Capitan gránittömbjét. Az óriási kihívást hétéves tervezés és felkészülés előzte meg, hiszen a Dawn Wallt eddig még senki nem mászta meg úgy, hogy csupán biztosítóeszközöket használt. 1970-ben elsőként Warren Harding jutott fel a csúcsra, akkor még segédeszközökkel. Ezelőtt azonban Harding mászótársai még bevehetetlennek tartották ezt a falat.

„Remélem, hogy ez inspirálni fogja az embereket abban, hogy megtalálják a saját Dawn Walljukat. Mi lassan, de biztosan dolgoztunk azon, hogy megvalósítsuk az álmunkat” – nyilatkozta Jorgeson.

Forrás: Turizmus Online
Fotó: Alpinfieber.net