Az alkotás öröme óriási hajtóerőt tud adni. Feltehetjük magunknak a kérdést, hogy miért kísérletezgessünk kenyér, zsemle, kifli vagy péksütemény készítésével, amikor mindez bárhol megvásárolható. A választ a kezdeti lendülettel már az első mondatban megfogalmaztuk: mert alkotni, létrehozni valamit jó. Így van ez a kenyérsütéssel is, ami ráadásképpen nagyon könnyen, kis befektetéssel hozhat sikereket a konyhára.

Emellett a házi sütésű kenyérbe vagy zsemlébe pontosan tudjuk, hogy mi kerül (liszt, só, élesztő, víz), és mi nem kerül (tartósító, állagjavító és ízfokozó szerek).

Nagyon sokféle liszt kapható, mi a receptünkben teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet és tönkölybúza fehérlisztet használunk és ajánlunk, mégpedig a következők miatt:

A közönséges búzához képest a tönkölybúza (pl. TBL 70; TBL 300) fehérjetartalma hatszor magasabb. Az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz, aminosav-összetétele kiváló. A tönköly értékeit tovább növeli a közönséges búzához viszonyított magas ásványanyag-tartalma és változatos vitamin-összetétele is.

 

A teljes kiőrlésű liszt olyan táplálkozástani szempontból előnyös összetevőket is tartalmaz, mint a búzaszemek külső rétegei – vagyis a korpa -, valamint a csíra. A teljes kiőrlésű liszt így az értékes tápanyagokból többet tartalmaz: vasból 84%-kal többet, mint a fehérliszt, rézből 75%-kal többet, magnéziumból 52%-kal többet, mangánból 71%-kal többet, káliumból 76%-kal többet.

Szendvicskészítéskor a zsemle a szeletelt kenyér tökéletes helyettesítője, de fogyaszthatjuk reggel, délben, este, bármilyen fogás mellé. A zsemlekészítés során összesen kb. 10-15 perc az aktív munka, a kelesztési idő miatt kell kb. 2-2,5 órával számolnunk.

Hozzávalók 4 zsemléhez:

  • 100 g tönkölybúza fehérliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • háromnegyed teáskanál só
  • 6 g friss/3 g szárított élesztő
  • 130 ml langyos víz

+ sütőpapírral borított sütőlap/tepsi

Elkészítése:

1.  Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Egy másik tálban pedig az élesztőt és a vizet.

2. A száraz keveréket szórjuk a nedves keverékbe, és egy fakanállal, majd kézzel gyúrjuk össze.

3.  Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk 10 percig állni.

4. Anélkül, hogy kivennénk az edényből, a tészta egyik szélét húzzuk fel/ki, majd nyomjuk bele annak a közepébe, és ezt ismételgessük meg párszor, míg az egész tésztát át nem gyúrjuk. Hagyjuk a tésztát lefedve 10 percig állni.

5. Ismételjük meg a fentebbi lépést kétszer! Majd a harmadik dagasztás után hagyjuk a tésztát 1 órán át lefedve pihenni.

6. Amint letelt az 1 óra, lisztezzünk be egy munkafelületet, tegyük rá a tésztát, formáljunk belőle téglalap szerűséget, majd vágjuk 4 részre, görgessünk belőle golyókat, és enyhén nyomjuk őket a munkalaphoz.

7. Kelesszük lefedve még 20 percig. Melegítsük elő a sütőt 240 fokra, és tegyünk a sütő aljába egy üres tepsit.

8.  Tegyük a zsemléket a sütőbe, és öntsünk egy pohár vizet a tepsibe, hogy gőz keletkezzen. A hőfokot pedig csökkentsük 200 fokra (sütőtől is függ!!).

9. Süssük a zsemléket aranybarnára 15-20 perc alatt, és a sütőrácson hagyjuk őket kihűlni.

A gőznek több okból is fontos szerepe van. Amikor a kenyér a sütőbe kerül, kívülről befelé kezd el sülni. Ha a sütőben nincs gőz, a kenyérnek halványabb színe lesz, a felszíne pedig berepedezhet. Ezzel szemben a gőz fényes, sima felületet kölcsönöz a kenyérnek, és megpuhítja a kérgét, így a levegőbuborékok a kéreg megrepesztése nélkül is távozhatnak.

A kisült zsömlék nagyon finomak, és mivel gyorsan fogynak, érdemes belőlük nagyobb adaggal készíteni!

Források: Dietazoknak.hu
Emanuel Hadjiandreou – Hogyan süssünk kenyeret?
Kazinczi Eszter