A narancsszínű sárgarépa rendkívül értékes tápanyagokat tartalmaz. Van benne kálium, kalcium, foszfor, vas, nátrium, magnézium, A-, B-, C-, K- és E-vitamin. Ez a zöldség tartalmaz még fehérjét, rostot, cukrot és vizet. Gyógyhatásai meglehetősen szerteágazóak. A fogyasztása egyrészt azért is fontos, hogy elkerüljük az A-vitamin-hiányt, amely többek között olyan betegségek vagy problémák okozója lehet, mint a farkasvakság, idegrendszert érintő betegségek, a bőrszárazság vagy a hajhullás.

A sárgarépának lúgosító hatása van, és ez nagyban megkönnyíti a máj munkáját. Márpedig ha a máj megbetegszik, akkor az nagyon sok betegség okozója lehet. Akik ízületi gyulladásban szenvednek, fogyasszanak bátran ebből az egészséges gyümölcsből, mert a sárgarépa az ízületi gyulladás kellemetlen tüneteit is képes csökkenteni. Ez a zöldség az emésztést is segíti, hatékonyan képes a beleket megtisztítani és megszünteti az emésztési zavarokkal együttjáró kellemetlen tüneteket is. Még székrekedéskor is a segítségünkre lehet, mivel a sárgarépa teli van rostokkal. A sárgarépa levének rendszeres fogyasztása csökkenti a szervezet gyulladásait és a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Nagyon hatásos lehet fogyókúrázóknak is, hiszen egyrészt sok rostot tartalmaz, amely telítettségérzetet kelt bennünk, másrészt ha megéhezünk, akkor elegendő egy kis sárgarépát elropogtatni, hogy kevésbé legyünk éhesek. A sárgarépa serkentőleg hat a hasnyálmirigy működésére. A zöldségben lévő vitaminok a bőrünk egészségét is biztosítani tudja.

Húsvétkor készíthetünk ebből az egészséges zöldségből tortát, amely biztos, hogy kellemes csalódást fog okozni. Ha először készítünk sárgarépatortát, lehet félve kóstoljuk meg, de azután rájövünk, hogy finom és fenséges sütemény, amely család tagjait is leveszi a lábáról.

A húsvéti sárgarépatorta hozzávalói:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 3-4 nagyobb sárgarépa
  • 4 tojás
  • 15 dkg méz
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 csipet só
  • ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió
  • 10-10 dkg apróra darált mandula, dió és pörkölt, sótlan mogyoró
  • marcipánmassza
  • sárgarépa, nyuszi vagy tojás formájú marcipánforma
  • manduladarabkák

Elkészítése:

Egy tálban robotgéppel keverjük habosra a vajat és a tojásokat, majd adjunk hozzá a mézet. Egy másik edényben keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket, majd adagoljuk a másik edény tartalmához a száraz összetevőket. Reszeljük meg a meghámozott répákat és keverjük bele a süteménybe, végül az apróra darált mandula, dió és mogyoró következik. Öntsük a süteménymasszát egy sütőpapírral bélelt tortaformába, és süssük azt 170 fokon körülbelül 40 percig. Végezzünk tűpróbát, ha kész van a sütemény, akkor a tűre már nem szabad ráragadnia a tésztának. Míg hűl a torta, nyújtsuk ki a marcipánt, majd szépen borítsuk be vele a tortát. Szórjuk meg a tortát manduladarabkákkal, és legvégül helyezzük rá a húsvétot idéző marcipánformát.

Forrás