Egy hét alatt több, mint 500 fő csatlakozott a Felelős Gasztrohős legújabb kezdeményezéséhez, amely célja a műanyag palackok vásárlásának visszaszorítása. A kampány arra biztatja a lakosságot, hogy a nyári melegben saját kulacsukba töltött itallal frissítsék fel magukat ahelyett, hogy mindig újabb PET palackos üdítőket és ásványvizet vásárolnának.

“A Föld Napja Alapítvány adatai szerint 1,5 millió ásványvizes palack keletkezik hulladékként évente Magyarországon, és valószínűsíthető, hogy mellé körülbelül még egyszer ennyi az üres üdítős palackok száma. Mára a hulladék 30%-t ezek a kőolajból készült, csupán néhány percig használatos palackok teszik ki, amelyekből ráadásul az egészségünkre ártalmas kémiai anyagok is kioldódhatnak“ – mondta dr. Horváth Sarolta, a kezdeményezés ötletgazdája.

100 millió tonna műanyag termelődik évente, amiből 10 millió tonna az óceánban végzi. Az óceáni áramlatoknak köszönhetően ezek a hulladékok egy pontban tömörülnek össze, az áramlatok találkozásánál. A hulladékszigeteket alkotó szemét 80 százaléka a szárazföldről származik, míg 20 százaléka hajókról. Összetétele alapján található benne üveg, alumínium doboz, orvosi hulladék, de legnagyobb részben, azaz 90%-ban műanyag, aminek egy része vizes flakonok, kupakok, műanyagpoharak és halászhálók, nagy része pedig a műanyaggyártás melléktermékeként keletkezett műanyag pellet. A jelenség nem csak az óceánokat érinti: a Dunába is jut a szemétből bőven.

A legtöbb műanyagnak 400-500 évre van szüksége a teljes lebomláshoz, addig csak egyre kisebb méretűre darabolódnak, olyan apróra, hogy még planktonokban is megtalálhatóak. A vízbe kerülő eldobott hulladék 70 százaléka pedig a tengerfenéken végzi. (Az EU ezért leszámol a műanyagzacskókkal.)

Követendő példa lehet a zéró hulladék mozgalom, ami a hulladéktermelést háztartásokban nullára kívánja csökkenteni. De ha már hulladék keletkezik, akkor azt próbáljuk meg hasznosítani és újrafelhasználni, így akár pénzt is kereshetünk.

Az aktuális Műanyag Palack Böjthöz a szervezők a Facebook-on várják a csatlakozókat.

A nagysikerű Zacsi Böjt második részeként arra buzdítanak Titeket, hogy ezúttal a műanyag palack vásárlásától tartózkodjatok két teljes hónapon át! A PET palack és kupakja 500 év alatt sem bomlik le, viszont darabjaira esik szét, ami mindenhova eljut: állatok gyomrába, édesvizeinkbe, talajba. Újrahasznosítása már elég jól megoldott, de gyakran csak hőt termelnek vele, amiért kár legyártani és elhasználni hozzá a kőolajat.

Forrás