Amikor piacon, gasztro-kiállításon vagy rendezvényen járunk, nagyon jól esnek azok a kóstolófalatkák, amelyek ízelítőt adnak adott termékből, legyen az szörp, lekvár, zöldségpüré, omlós kalács, házi kecskesajt vagy mangalica szalonna. Ilyenkor általában azért kóstolunk, hogy meggyőződjünk, tényleg érdemes-e a terméket kosarunkba tennünk, de előfordulhatnak olyan esetek is, amikor ennél többről van szó. A kóstolást lehet ugyanis szakszerűen és komolyan űzni. Pláne, ha csokoládéról van szó.

A napokban Makláron jártunk – Eger mellett – a Stühmer csokoládégyárban. A csokoládégyár szókapcsolatra nekünk is beindult a fantáziánk és a kóstolóösztönünk, de azért a márka történetének is utánanéztünk. Magyarországon az első csokoládégyárat 1868-ban Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester alapította. A cég felvirágzása 1906-tól következett be, Stühmer másodszülött fia, Géza irányításával. Ami a 20. század második felében történt a gyárral, az sajnos nem a virágzásról szól, de a hagyományokat szerencsére 10 éve újra felélesztették.

stuhmer_16

A csapból is csoki folyik…

A Stühmer gyárban a látogatást a „szalonban” kezdtük – ami tulajdonképpen a gyár márkaboltja –, ahol egy hosszú pult mögött csodás nosztalgia termékek fogadtak minket, úgy mint Melódia szelet, Korfu szelet, Százszorszép desszert, táblás csokoládék, de sütizésre és kávézásra is volt lehetőségünk. Viszont a szakszerű kóstolással még várnunk kellett. Végignézve a repertoárt rögtön tudtunk, hogy mákos és szilvás krémmel töltött, valamint kandírozott narancsdarabos csoki nélkül nem térünk haza, a többit pedig minimum lefotózzuk. A gyárban megnéztük azokat a csapokat, ahonnan tényleg csokoládé, karamellás krém és egyéb kakaós masszák folynak megállás nélkül, közben pedig kifaggattuk a Stühmer cukrászát az alapanyagokról és a technológiáról. És amikor már mindenki kellően nagyokat nyelt a látvány és az illatok hatására, jött a terülj-terülj asztalkám, a KÓSTOLÁS.

kostolás

Összesen 10 különböző ét-és tejcsokoládét kóstoltunk és pontoztunk szigorú pontozási rendszerben, külalak, illat, íz, állag alapján. Nem volt egyszerű a menet, de nálunk végül a következők kerültek a lista élére:

  1. Bodzás krémmel töltött étcsokoládé: az étcsokoládé magyar, nyárelőn-szüretelt bodzavirágból és bodzabogyó sűrítményből készült krémmel töltött.
  2. Szilvás krémmel töltött tejcsokoládé: a töltelék 100%-ban bio aszaltszilvalé sűrítményből készült, az ízt pedig egy gondolatnyi szilvapálinka hozzáadásával tették különlegesebbé.
  3. Mákos krémmel töltött tejcsokoládé: fehércsoki alapú mézes-tejszínes-mákos krémtöltelékkel, pici citrom- és narancshéjjal. Isteni!

A kóstolás, bármennyire is komolyan vesszük, egy játék. Játék az érzékekkel, amit most bárki kipróbálhat a Stühmer gyárban, hiszen a Stühmer Kóstolói Klub keretében az ország minden megyéjéből összesen 200 édességrajongót fogadnak, hogy ők kóstolhassák meg és értékelhessék elsőként az új termékeket. A napokban még lehet jelentkezni, hajrá: www.stuhmer.hu/kostoloi-klub/regisztacio