Az Európai Unió korábbi adatai alapján évente 100 millió tonna élelmiszer vész kárba, mely szám folyamatosan növekszik. Az egy lakosra jutó éves élelmiszerpazarlás 200 kg körül mozog az EU-ban, mely szám Magyarországon 200 kg fölött van.

Ezzel nem csak az értékes élelmiszer megy kárba, de kárba vész az élelmiszertermelés folyamatának minden egyes mozzanata: kárba vész az emberi munka, az előállíts során felhasznált energia, de ne feledjük el a termelés során felmerülő víz-, talaj-, és zajszennyezést sem. További problémát okoz az élelmiszerek bomlása során keletkező káros üvegházgázok képződése is, de a csomagolóanyagok esztelen pazarlása talán még ezeknél is elkeserítőbb. Hihetetlen mértékű – fölösleges – szemét keletkezik azzal, hogy mindent a legaprólékosabban csomagolnak bele káros műanyag dobozokba, nejlonzacskókba, eldobható műanyag flakonokba, melyek aztán szintén a szemétben végzik; lebomlásuk folyamán szintén rengeteg károsanyag jut a talajba, vizekbe, és a légkörbe.

Jogosan vetődik fel az emberben az igény, hogy változtassunk meg ezeket a berögződött szokásainkat: legyen a vásárlás tudatos, természetes, és mindez a lehető legkevesebb csomagolóanyaggal történjen!

A noPack ezekre a problémákra ad 21. századi megoldást.

„Mi, a noPack-nál hiszünk abba, hogy elengedhetetlen a felelősségvállalás, a tudatos vásárlás és élelmiszerfogyasztás. A noPack a zéró hulladék elvet vallja; nálunk nincsenek fölösleges környezetet romboló csomagolóanyagok. Mindenki a maga tárolóedényébe, üvegébe, kosarába rakhatja bele azt a mennyiséget, amelyre szüksége van. Nagyon fontos hitvallásunk, hogy egy előre eltervezett vásárlással nem csak élelmiszert, de rengeteg pénzt is spórolhatunk.” mondta Kalovits-Monostori Márk, az alapító. A noPack igyekszik a lehető legrövidebb élelmiszerláncot alkalmazni; ez pedig azt jelenti, hogy az élelmiszerek a lehető legközelebbi ellenőrzött, minőségi magyar gazdaságokból származnak – csökkentve ezzel az élelmiszerek szállítása során felmerülő károsanyag-kibocsátást, s támogatva a hazai mezőgazdaságot. A noPack hisz a méltányos kereskedelem elvében, így termelőik és vevőik is olyan áron jutnak hozzá termékekhez, mely figyelembe veszi a mindenkori gazdasági, szociális, és ökológiai körülményeket.

A noPack egy merőben új szemléletmódot kíván a magyar nagyközönség elé terjeszteni: céljuk megmutatni az utat az etikusabb, és boldogabb társadalom felé. Üzletükben hasznos tippekkel és tanácsokkal látják majd el vevőinket, hogy hogyan csökkenthetik saját ökológiai lábnyomukat, hogyan tudnak spórolni az élelmiszerrel, és hogyan tehetik egyszerűbbé a mindennapi vásárlásokat. Az üzletben szintén prioritásként kezelik majd, hogy vevőik lássák is mindazt, amit a környezet megóvása érdekében tesznek: „mindig lehető legpontosabb adatokkal, ábrákkal mutatjuk meg, mennyi káros anyagtól, szeméttől kímélték meg környezetünket. Mindezek mellett pedig elengedhetetlennek tartjuk, hogy a vásárlás kellemes és feltöltődéssel teli legyen, így a lehető legbarátságosabb környezetet alakítjuk ki vevőink számára; nálunk mindig lesz idő egy rövid reggelire, egy kellemes beszélgetésre, egy csésze fair trade teára, kávéra.”

A noPack első üzlete 2015 őszén nyílik Budaörsön.

És ez még nem minden. A noPack iskolaprogrammal is rendelkezik. Fenntarthatósággal foglalkozó szakértőik örömmel tartanak előadásokat ebben a témában a fiatalabb korosztálynak. Céljuk, hogy valós élethelyzetekkel rávezessék őket arra, hogy valóban szükséges életmódunk megváltoztatása, valamint gyakorlati példákon keresztül mutatják meg, hogy saját környezetükben mit tehetnek ők és mit tehetnek szüleik az etikusabb, felelősebb, fenntarthatóbb társadalomért.

Németországban, Ausztriában és Franciaországban is már vannak hasonló kezdeményezések, mely boltokat negatív kritika is ért már azzal kapcsolatban, hogy csomagolt termékeket is árulnak. A csomagolás legtöbbször abból adódik, hogy kész vagy félkész termékeket vásárolunk. Ha nem vagy kevesebb szemetet szeretnénk termelni, akkor táplálkozási és konyhai szokásainkon is változtatni szükséges, mely picivel több időt és energiát igényel, de hosszútávon megéri.

Nagyon sok sikert kívánunk a noPack-nek, és várjuk Tőlük a nyitás utáni híreket!

Forrás