A hajápolás nemcsak a haj napi mosását jelenti. A fejbőr ápolása és tisztán tartása, külső hatásoktól távol tartás (kevesebb és alacsonyabb hőfokon szárítás, sapka), a hajhullás gátlása, a haj egészségének a fenntartása a hajápolás igazi célja. A mai rohanó életünkben ugyan a jól ápoltság feltétele a tiszta haj, mégsem szánunk elég figyelmet a megfelelő ápolásra, amely nem igényel több időt, csak más fajta hozzáállást. Az alacsony tápanyagtartalmú ételek fogyasztása, az állandó aggódás, szervezkedés, úton levés, a szennyezett levegő, a több száz vegyszer, amivel már szinte bárhol, bármilyen tevékenység során találkozhatunk mind-mind külön kihívás a szervezetünknek, nyomokat hagynak rajtunk, testünkön, hajunkon. Vegyük észre a jeleket, használjunk természetes hajápoló anyagokat, hogy tápanyaghoz juttassuk hajunkat.

Íme 2 szuper könnyű és nagyon hatásos, pénztárca kímélő recept, amelyet hajunk is meghálál majd:

Kamillás, sárgabarackmag olajos hajbalzsam

Összetevők:

  • 5 gramm szárított kamilla virág
  • 3 gramm szárított rozmaring levél
  • 2,5 dl forró víz
  • 1 evőkanál sárgabarackmag olaj (finomítatlan)
  • 1 evőkanál méz

Elkészítés:

1. Készítsük el a gyógynövény főzetet. Hagyjuk a gyógynövényeket a forró vízben kb. 20 percig. /Pont annyi ideig, amennyi idő alatt elmosogatunk, vagy felolvasunk egy mesét, esetleg játszunk egyet vagy elkészítjük a melegszendvicseket./
2. Szűrjük le a gyógynövényes vizet, és keverjük hozzá az olajat és a mézet. Tároljuk egy korábban használt balzsamos flakonban, és minden használat előtt jó rázzuk össze a keveréket!

Használata:

Használjunk belőle 1 evőkanállal minden hajmosás után, koncentrálva a hajvégekre. Első alkalommal lehetséges, hogy kevésbé fésülhetőnek érezzük a hajat, de pár alkalom után a tápláló összetevők megteszik a hatásukat! Mivel nem tartalmaz a főzet tartósítószert, ezért 2 hét alatt szerencsés felhasználni, esetleg hűtőben tárolni. Ha több családtag is használja, akkor 2 hét alatt garantáltan elfogy, főleg, hogy a gyakori, mindennapos hajmosás teljesen általános.

Kamillás hajpakolás

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 evőkanál méz
  • 3-5 csepp kamilla illóolaj

Használat:

Keverjük össze a hozzávalókat, hajmosás után vigyük fel a hajra, majd 30 perc elteltével – amíg megiszunk egy bögre kamilla teát – öblítsük le!

A kamilla és illóolaja nyugtatja a fejbőrt, selymes fényűvé teszi a hajat, a világosabb hajat kissé szőkítheti. Fejfájáskor a kamilla illóolajat használhatjuk a nyakunkra kenve, működni fog!

Kazinczi Eszter
Egyéb forrás
Kép