Átlagos esetben egy évben 12 teliholdat figyelhetünk meg, minden egyes hónapban egyet. Vannak azonban olyan évek – ilyen 2015-ös is – amikor 13 telihold bukkan fel az éjszakai égbolton, azaz van egy olyan hónapunk, amikor kétszer látható teljes egészében bolygónk égi kísérője. Ezt a jelenséget nevezzük Kék Holdnak.

Idén az a hónap, mikor két teliholdat is megfigyelhetünk, júliusra esik – július 2-án volt a hónap első teliholdja, július 31-én lesz a második.

A jelenség neve: Kék Hold.

Körülbelül 2,7 évente történik ilyen esemény – a legutóbbi 2012. augusztus 31-én volt.

Mi okozza a Kék Hold-jelenséget?

A holdhónap, vagy más néven szinódikus hónap átlagosan 29,530589 napból áll, ami a februárt leszámítva rövidebb az összes naptári hónapnál. Az extra fél-másfél napok összegyűlnek, ezek eredményezik azt, hogy egyes években 13 telihold van és nem 12.

A Kék Hold valójában nem is kék

Ha nem kék színű a Hold, akkor honnan ered a név? A titulus hosszú múltra vezethető vissza, tulajdonképpen egy régóta ismert angol kifejezésről van szó: once in a blue moon (jelentése: nagyon ritkán).

Mint csillagászati definíciót, a Sky & Telescope szakfolyóirat vezette be 1946-ban, amikor a szerző egy, az amerikai Maine államban élő farmer naptárára hivatkozva keresztelte el kéknek a hónap második teliholdját. Az elnevezés ezt követően – bár nem volt helyes – elterjedt a közbeszédben is.

Aki tehát színes égi szenzációra számít pénteken, csalódni fog, csak a szokásos teliholdat fogjuk látni, ha felpillantunk az égre.

A Hold alapvető hatásai életünkre

Telihold idején a Föld kerül a Nap és a Hold közé és a felénk eső oldalt éri a napsugár, így a holdkorong teljessé válik. Telihold az első negyed után egy hét múlva következik be, ilyenkor teljes egészében látjuk a Holdat az égbolton. Teliholdkor legintenzívebb a Hold energiája, hatással van az emberekre és más élőlényekre egyaránt, ekkor érzékenyebbek ingerültebbek vagyunk. Ilyenkor az embereken eluralkodik az ingerlékenység, agresszió, szenvedély és szinte ösztönösen cselekszünk. Legtöbben ilyenkor alvászavarokkal küszködünk.

A telihold a legszebb és a leglátványosabb az összes holdfázis közül. Talán pont a szépsége miatt ilyenkor az ember fokozottan érzékeny mindenre; könnyen elfeledkezünk magunkról, akár túlérzékennyé is válhatunk. Szeszélyesség, figyeleméhség jellemző ilyenkor az emberre; pontosan ezért különösen figyelni kell arra, mit mondunk, mit gondolunk. Olyan dolgok csúszhatnak ki a szánkon, amit normális állapotunkban semmiképp nem mondanánk ki, sőt inkább mélyen hallgatunk róla. Könnyen felszínre törhetnek eddig elnyomott érzéseink, sérelmeink. Ez nem minden esetben probléma, ha kijön, de a telihold elteltével kellemetlen érzést válthat ki az emberből.

A holdnak bizonyos értelemben mágikus ereje van; meghatározza például a szőr és a haj növekedését, de befolyásolja vízháztartásunkat is. A Holdhatás alapja: az emberi szervezet nagy százaléka víz. A Hold – lásd az apály-dagály jelenséget – bizonyítottan hatással van a vízre. A Holdnak az állandó ritmusa, a 28 napos megújulása összhangban van az emberi szervezet ritmusával. A régi hagyományok szerint energiáját és hatásait szolgálatunkba kell állítani.

Földünk körüli keringése közben – amely csaknem egy hónapig tart – a Hold Földhöz és Naphoz viszonyított helyzete szerint négy fázison megy keresztül. Ezek mindegyikébe különféleképpen hat életünkre.

“Telihold-tevékenységek”

  • Teliholdkor a testnek üdítő mindenfajta mozgás, testedzés; érdemes ilyenkor kimenni kocogni, vagy egyéb sportot űzni.
  • Teliholdkor fokozottan figyelj, milyen táplálékot veszel magadhoz. Egyél kevesebbet, mint általában, a legjobb, ha este 6 után már türtőzteted magad. Ez az időszak a legalkalmasabb, hogy egy napos léböjtöt vagy gyümölcsnapot tarts.
  • A lelki aspiránsok, a lelki utat járó jógázók és a jógik egyébként teljesen vegetárius életmódot folytatnak e napokon, vagyis nem fogyasztanak húst, halat és tojást. Az alkohol mellőzése is ajánlatos ilyenkor.

Meditáció teliholdkor

Kiváltképp a holdtölte körüli napok kínálnak kedvező alkalmat a belső megtisztulásra. Ezeken a napokon rajtunk átáramló hatalmas energiaár fel tudja oldani a blokádokat, és ismét felszabadítja az energiapályákat, és saját belső energiánkat is mozgásba hozhatja.

A folyamat ugyanazon az elven működik, mint amikor a sok szennytől eltömődik egy lefolyó vagy egy csatorna, és úgy hárítjuk el a dugulást, hogy erős vízsugárral átmossuk, hogy minden lerakódást, piszkot magával sodorjon a vízár. A hold által kibocsátott energiaáram is így hat a blokkolt ézrelmekre és komplexusokra – kisöpri azokat. Különösen teliholdkor van jó esélyünk arra, hogy megtisztítsuk belső funkcióinkat: az elmét, az intellektust, a tudatunkat és az egót, főleg ha mantragyakorlással és böjtöléssel növeljük a folyamat hatásfokát.