Május 9-e a Méltányos Kereskedelem (Fair Trade) világnapja. A mai nap világszerte rendeznek eseményeket a Fair Trade kereskedelem fontosságának a hangsúlyozására, amely minden évben eredményesebben járul hozzá, hogy a fejlődő országok termelői magasabb bevételhez jussanak, új piacokat szerezhessenek, jobb élet és munka körülményekhez jussanak. A fejlődő országok termelőinek nagy része ugyanis ki vannak szolgáltatva a globális nagyvállalatoknak és kereskedelemnek, miközben egészségügyi, oktatásai, infrastruktúrális rendszereik kiépítetlenek, életkörülményeik veszélyeztetettek.

A nemzetközi banánkereskedelem 80 százalékát például összesen néhány globális nagyvállalat tartja kézben. A koncentrált kiskereskedelmi piacon a nagyobb láncok komoly profitra tesznek szert azzal, hogy fenntarthatatlanul alacsony árat fizetnek a közvetítőknek.

A banán fogyasztói árából körülbelül 20%-a jut az exportáló országnak, töredéke a termelőnek.

Mi a fair trade (méltányos kereskedelem)?

A Méltányos Kereskedelem (Fair Trade) az a kereskedelmi kapcsolat, amely párbeszéden, tiszteleten alapul, átlátható és nagyobb egyenlőségre törekszik a nemzetközi kereskedelemben. Hozzájárul a fenntarthatósághoz azzal, hogy a hátrányos helyzetű, különösen a “Dél” termelői számára, jobb kereskedelmi feltételeket kínál és biztosítja alapvető jogaikat.  A hangsúly tehát azon van, hogy a harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető összeget a terményéért.

Mi a fair trade célja?

A hagyományos nemzetközi kereskedelem gyakorlatának megváltoztatása annak érdekében, hogy ne nőjön a szakadék a fejlett és fejlődő országok között, hanem a szegény régiók termelői is tisztes jövedelmet keressenek munkájukkal és folyamatos fejlődéssel javuljanak az esélyeik a nemzetközi versenyben.

Milyen előnyei származnak a termelőknek?

 • Magasabb jövedelem és életszínvonal
 • Jobb piacra jutási esélyek
 • Magasabb felvásárlói árak
 • Hosszútávú kereskedelmi kapcsolat
 • Nők egyenjogúsága
 • Védelem a gyermekek kizsákmányolása ellen
 • Emberi jogok érvényesítése

Milyen termékcsoportokat érint a méltányos kereskedelem? 

Védjegyes termékek: Kávé, tea, kakaó, nádcukor, csokoládé, banán, rizs, gyümölcslevek, szárított és friss gyümölcsök (banán, narancs), sportlabdák, focilabda, virágok.
További termékek: kézműves, dekorációs termékek: kiegészítők, ékszerek, textíliák, kerámiák, fonott kosarak. Több mint 800 termék! Keresd a minősített termékeket a magyar boltokban is!

Milyen ország termelőinek életkörülményein segítesz, ha Fair Trade minősített terméket vásárolsz?

Afrika, Ázsia, latin-Amerika 50 országából 420 termelőszövetkezet vesz részt a termékek előállításában, mintegy 800 000 farmer és munkás család számára biztosítva tisztes megélhetést.

Miért jó a vásárlónak?

 • kiváló minőségű terméket vásárol
 • egészségre káros anyagtól mentes terméket kap
 • vásárlásával a társadalmi igazságosság mellett szavaz
 • génmódosítás (GM) nélküli terméket kap
 • támogatja a kereskedelmi lánc leggyengébb érdekérvényesítő képességgel rendelkező tagját
 • vásárlásával segíti a Millenniumi Fejlesztési Célkitűzések elérését (MDGs)
 • az előállítás módja garantálja az élőhely- és fajtamegőrzést
 • segély helyett esélyt ad a termelőknek, hogy méltóságban éljenek.

A világ a fair trade-re leginkább nyitott állama az Egyesült Királyság, ahol minden harmadik eladott banán méltányos kereskedelemből származik. 2012-ben a fair trade termékek teljes forgalma 1,57 milliárd fontot tett ki, ez 19 százalékkal több, mint az előző évben, pedig a fair trade termékek még így is a brit étel- és ital forgalomnak mindössze 1,5 százalékát teszik ki.

Magyarországon sokat nincsenek megelégedve élethelyzetükkel és anyagi körülményeikkel, pedig nagyon sok minden megadatott számunkra. A méltányos kereskedelemben kapható termékek ugyan drágábbak, de vásárlásukkal sok család helyzetének és életkörülményeinek javításához járulunk hozzá. És egy fenntarthatóbb, jobb világhoz.

Források:
http://www.fairtrade.net/coffee.html
http://www.uzletresz.hu/penzugy/20150430-fair-trade-meltanyos-kereskedelem-tudatos-vasarlas.html
http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=35089929