A Gombás-Desedai Parkerdő és Arborétum területén, az ország leghosszabb mesterséges tavának partjainál 17,5 hektáron Deseda-Kalanderdő néven új turisztikai attrakciót alakított ki a somogyi erdészeti és faipari társaság uniós támogatás segítségével, amelyet pénteken nyitottak meg a nagyközönség előtt.

A közel 130 millió forintos fejlesztés megnyitása alkalmából Barkóczi István, a SEFAG Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy  erdészeti és faipari zrt.-jük elmúlt öt évben összesen 1,572 milliárd forint támogatást nyert a 2,254 milliárd forint értékű beruházásaihoz. A projektek jelentős része közjóléti objektumok létrehozásáról, megújításáról szólt. A társaság Somogy megyében két arborétumot, erdei iskolát, erdei vasutat, 9 parkerdőt, 4 ökoturisztikai központot működtet, és a közeljövőben avatja a Zselici Csillagparkot.

Tavaly a huszonkét állami erdőgazdaság – köztük a somogyi – 44 közjóléti-turisztikai célú beruházást hajtott végre, idén ez a szám meg fogja haladni a százat. Az elmúlt öt évben 50 kilátót építettek, vagy újítottak fel, továbbá 34 erdei iskolát működtetnek, amelyek több mint 1300 gyereknek tudnak szálláshelyet biztosítani. Az erdőgazdaságok 11 kisvasutat üzemeltetnek összesen 163 kilométernyi pályahosszon, amelyeken évente 750 ezren utaznak.

Befejeződött a Kéktúra-útvonal felújítása is, amely mentén számos szálláshely, szolgáltatás és attrakció várja a látogatókat országszerte.

A Deseda-Kalanderdő a kisebb és a nagyobb gyerekek számára kínál élményeket, így főként a családoknak lehet kedvelt pihenőhelye, osztálykirándulásokat, tanulmányutakat szervezhetnek ide. A beruházás részeként többek között víz fölé nyúló madárfigyelőt, és egyéb, a természet megfigyelésére alkalmas helyeket építettek, illetve alakítottak ki, és lombfedeles tanterem épült ki tematikus tanösvényekkel. A kisebbeket fajátékokkal teli kalandjátszó, a nagyobbakat erő- és ügyességi elemekkel, sportszerekkel teli kalandpálya várja egész évben, ingyenesen. A beruházás tervezésekor gondoltak a fogyatékkal élőkre is, számukra is lehetőséget teremtve a kalandra. Ennek jegyében készült el a “guruló tanösvény” és került fel minden táblára Braille-írással is a tájékoztató szöveg.