Az apiterápia egy nagyon régóta ismert és alkalmazott természetes gyógymód, ami mostanság Magyarországon is reneszánszát éli, mind többen ismerik és használják. A szóösszetétel első része az „api” szó a méhre utal, a “terápia” pedig kezelést jelent, tehát az apiterápia a méhek által termelt anyagokkal való kezelés. Azokat az anyagokat, amelyeket a mézelő méhek a virágok nektárjaiból és nedveiből készítenek, nemcsak táplálkozásra, hanem egészségünk megóvása érdekében gyógyászati célra is felhasználhatunk. Ezek a természetes gyógyanyagok a méz, a virágpor, propolisz, méhpempő és a méhméreg.

A méhészeti termékek gyógyászati célokra való felhasználása nemcsak az évezredes megfigyeléseken alapul, hanem nagyon sokféle hagyományos gyógyszer alapanyagaként is szolgál, és az orvostudomány is egyre gyakrabban folyamodik a természetes gyógymódok használatához.

A méz elnevezésében egyvirágos mézeknél a jellemző növény nevét tartalmazza, pl. akácméz, repceméz, többvirágos méz esetében pedig vegyes virágméz névvel illetik. A friss mézben lévő fruktóz a vékonybélben szívódik fel, anélkül hogy a szervezet energiát használna fel. A glükóz felszívódásához azonban energiára van szükség. Tehát a jó minőségű, fruktózzal teli méz felszívódásához nincs szükség energiára, gyorsan át tud hatolni a bél nyálkahártyáján keresztül a váráramba.

A méz a cukrokon kívül még nagyon sok különféle szerves anyagokat tartalmaz: fehérjéket, szerves savakat, ásványi sókat, hormonokat, vitaminokat, enzimeket, antibiotikumokat. Ezeknek az anyagoknak köszönhetően a méznek a szervezetre gyakorolt hatásai különbözőek (antibakteriális, idegnyugtató, hashajtó, vízhajtó, memóriaerősítő, vesefunkció serkentő, energiaforrás).

Virágpor (pollen)

A tavasz beköszöntével egészen nyár végéig szinte nap, mint nap hallunk a virágporról, ugyanis nagyon sok ember életét megkeseríti a pollen okozta allergia. De sokan nem tudják, hogy a pollen kiváló gyógyszer is lehet, ha megfelelően alkalmazzuk. A pollen az emberi szervezet számára hasznos aminosavakat, fehérjéket, cukrokat, hormonokat, vitaminokat, enzimeket, zsírokat és ásványi sókat tartalmaz. Fokozza az energiatermelést és támogatja legyengült a szervezetet. Gyógyászati felhasználása attól függ, hogy a mézelő méh milyen méhlegelőn dolgozott, és a gyűjtött virágpor milyen fajta virágról származik, változatos színét is ez adja (pl. a galagonyapollen értisztító, érelmeszesedés ellen alkalmazható).

Minél frissebb a pollen, annál jobb a hatóképessége, legjobb és leggyorsabb eredményt friss pollennel érhetünk el. Tartósítását általában szárítással érik el, de az egy évnél régebbi pollen a gyomorban nehezen oldódik fel, ezért a felszívódása lassabb a szervezetben. A méhek a virágpor egy részét a méhsejtek belsejében raktározzák fermentált, pépesített formában, ezt méhkenyérnek vagy pergának hívják. Ez a fajta “tartósítás” tovább megőrzi a virágpor jótékony hatását. A méhkenyérnek jelentős a K-vitamin tartalma, ami a véralvadásban játszik szerepet.

A virágpor a vitaminok teljes skáláját tartalmazza, és az összes aminosavat, amire az idegrendszer fejlődéséhez és működéséhez szükség van és más élelmiszerből nehéz hozzájutni.

Propolisz (méhszurok)

Nevét ragacsos állagáról (méhszurok) és a méhkaptárban betöltött szerepéről (propolisz) kapta, feltehetően a kaptáron belüli védekezést szolgálja. A propolisznak elsősorban antibakteriális és vírusok elleni hatását helyezzük előtérbe, belsőleg is és külsőleg is egyaránt alkalmazható. Gombaellenes hatást a propolisz csepp vagy tinktúra külsőleg való alkalmazásával érhetünk el, de ezt a hatást az alkohol tartalma miatt fejti ki.

Antivirális hatás: influenzás megbetegedésben napi 2-3 gramm mennyiség elfogyasztása ajánlott. Használható AIDS-vírus ellen valamint lázas állapotokban és magas vérnyomás esetén. Cukorbetegek is fogyaszthatják, a vércukor szintet csökkenti.

Méhméreg (méhtoxin)

A méhméreg színtelen, sűrű, de vízben oldódó anyag, a levegőn hamar megszilárdul. Proteineket, zsírokat, szerves savakat, illó olajokat, különféle ásványi sókat és vizet tartalmaz. A fiatal méheknek több mérge van, mint az idős egyedeknek.

Több mint 67 különféle hatóanyagot tartalmaz, ezek közül az egyik legfontosabb a hisztamin. A hisztamin bőrpírt okoz, és megnyitja a kapillárisokat. A kezelés megkezdése előtt allergiatesztet kell végezni, ugyanis a kezelt betegek legfeljebb 5%-ánál erős allergiás reakciót válthat ki. Ezért ezt a kezelést bízzuk orvos-természetgyógyászra, aki ilyen esetben gyors és hatékony segítséget tud nyújtani.

Méhviasz

A méhviasz kozmetikumok és a bőrgyógyászatban használatos krémek előállítására használják. Fogyasztása nem káros, de gyógyhatása nincs. Az apiterápiás kezelésekhez megbízható termelőtől származó, jó minőségű méztermékek fogyasztását ajánljuk!

Fontos: A gyógyszer minőségű mézek neve tartalmazza a virágméz fajtáját, a gyűjtés idejét, melyik területről származik, milyen minősítése van, a termelő nevét, lejárati idejét, és mennyiségét. Ezek hiányában ne vásároljuk meg a mézet, mert a mézet gyakran hamisítják. A méhészeti termékeket légmentesen lezárt edényben száraz, hűvös helyen kell tárolni, mert azok szerves eredetük miatt a fény, a meleg és nedvesség hatására könnyen tulajdonságukat veszíthetik vagy megromolhatnak. Az ökológiai gazdálkodásból származó termékek csak minimális mennyiségben vagy egyáltalán nem tartalmaznak vegyszereket, és génmódosított növények pollenjét.

Teljes cikk