A természet csodálatos bőrápoló szereket fejlesztett ki, amelyeket bármikor alkalmazhatunk. Azonban azt is tudnunk kell, hogy a bőr természeténél fogva képes gondoskodni magáról. Ápolásra leginkább akkor szorul, ha működésében zavar keletkezik. Ezért mindössze annyi a feladatunk, hogy támogassuk a bőr munkáját. Ebben pedig segítségünkre lehetnek azok a természetes bőrápoló szerek, amelyek bőr működésével összhangban fejtik ki hatásukat.  A tejtermékek például a bőréhez hasonló nedvesítő faktorokkal és zsírsavakkal rendelkeznek. A gyümölcsök, gyógynövények, gyógyiszapok vagy a különféle mézek is tartalmaznak olyan ápolóanyagokat, amelyek a bőr természetes összetételében is megtalálhatóak.

Mivel a napokban a méz és egyéb méhészeti termékek felhasználásáról írtunk, ezért ma egy 3 összetevőből álló, hidratáló, mézes ápoló krém receptjét osztjuk meg veletek!


Mézes ápoló krém házilag 3 összetevőből

Hozzávalók:

  • 30 ml hidegen sajtolt, finomítatlan növényi olaj (olívaolaj, mandulaolaj vagy bármely más bázisolaj)
  • 10 g méhviasz
  • 1 teáskanál méz

Elkészítése:

1, Vízgőz felett olvasszuk meg és jól keverjük össze a hozzávalókat.

2, Tetszés szerint keverjünk hozzá pár csepp illóolajat (opcionális).

3, A meleg elegyet öntsük tégelybe/tégelyekbe.

4, Várjunk, amíg kihűl. Ha szeretnénk, hogy gyorsabban kihűljön, akkor állítsuk a tégelyeket hideg vízbe.

 

FELHASZNÁLÁS: ajakápoló, kézápoló, sarokápoló

ELTARTHATÓSÁG: szobahőmérsékleten 6 hónap

MENNYISÉG: 50 g-os üvegnyi

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 5 perc


A méz hidratáló, tisztító, fényesítő, fiatalító, aktiváló, bőrnyugtató. A méhviasz több mint háromszáz különféle összetevőből áll, többségében szénhidrogénekből, észterekből és zsírsavakból.A méhviaszos ápolás rugalmassá teszi a bőrt, védi a kiszáradástól és elősegíti a regenerálódását. Az olívaolaj a haj és a bőr gyógyítására egyaránt kiváló. Gyógyít, megnyugtat, és jól kenődik. Egy kevés olívaolajat más hordozóolajokhoz is nyugodtan hozzákeverhetünk.

 

Inspiráció: Gabriela Nedoma: Natúrkozmetikumok (Szépségápolás természetesen)2014.
Kazinczi Eszter