A mézes masszázs kifejezés alatt mindenki valami kellemeset, lágyat és édeset képzel el. Lehet, hogy valakinek csalódást okozunk, de ez nem teljesen így van. A masszázsnak ez a fajtája kicsit fájdalmas is lehet, viszont a hatékonysága ezt a fájdalmat többszörösen megtéríti.

A méz tartalmaz egyszerű cukrokat, mint a fruktóz, glükóz, szacharóz, de oligoszacharidokat és hasonlókat is. Szintén tartalmazza az aminosavak 13 fajtáját, beleértve az esszenciális aminosavakat is, emellett fehérjéket a növények nektárjából, de az állati fehérjéket a méhek garatmirigyéből is. Találhatunk benne számos enzimet mint az amiláz, kataláz, oxidáz, maltáz, inuláz és még sok egyéb.  Szintén fontos részét képezik a vitaminok – mindenekelőtt az A provitamin, a B (B1, B2, B3, B6, B7, B12), C, D, H, K, P csoport vitaminja, ásványi anyagok és nyomelemek – kalcium, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, kén, vas, szilícium, mangán, bárium, nikkel, ezüst, cink, volfrám, mangán, molibdén, króm, kobalt,  vanádium, arzén, stroncium, titán,  platina, jód, irídium, palládium és még sorolhatnánk.

A szervezetünk ezeket az anyagokat nagyon jól fel tudja használni és meg tudja emészteni a mézből. A mézzel történő gyógyítás számos módja ismert, felhasználhatjuk belsőleg és külsőleg egyaránt.

A mézes masszázs a mai formájában Oroszországból érkezett hozzánk, ahol már régóta alkalmazzák.
Manapság pedig újra felfedeztük, és reneszánszát éli a nyugati országokban is. A mézes masszázs segít testünknek a méregtelenítésben, a test felfrissítésében, a stressz és a szennyezett környezet káros hatásainak az eltávolításában.

Ahogy a köpölyözésnél és más masszázsoknál is, itt is nagyon fontos az ún. Head-zónák ismerete, tehát hogy melyik szervnek hol található az idegvégződése. Ez alapján tudja a masszőr megállapítani, hogy hol vannak a legnagyobb problémák. A masszázshoz érdemes akácmézet használni, a magasabb víztartalma miatt, esetleg a repcemézet.
A legmegfelelőbb az, ha a méz a környezetükből származik, ez a legjobb a szervezetünk számára.

A masszázs során mézzel bekenik a kezelt személy hátát, így közvetlenül a bőrfelületen keresztül jut be vérkeringésbe és fejti ki gyógyító hatását a méz. A második lépésben, speciális mozdulatokkal „pumpálja” vagy „szívja ki” a masszőr a mérgező anyagokat és a lerakódásokat, teljesen a bőr mélyéről, szinte az ízületekből. Azok a helyek, ahol rövid időn belül egy fehéres rágógumis anyag jön létre, voltak a legjobban szennyezve. Ezzel a módszerrel kitisztulnak a belső szervek is.

A mézes masszázs előnye az érintés terápia, a célzott vérellátás, és a méz kitűnő hatásainak a kombinációja, valamint a szervezet méregtelenítése, közvetlen a bőrön keresztül. A mézes masszázs módszere megfelelő az un. civilizációs megbetegedéseknél és a megelőzésüknél is, mint az onkológiai megbetegedések, allergia, /mézallergián kívül/, az izmok és az ízületek reumatikus megbetegedései, ízületi kopás, krónikus fáradtság szindróma, krónikus problémák a légutakkal, emésztési nehézségek, alvási problémák, a súlyos megbetegedések utáni regeneráció,  idegrendszeri megbetegedések, női problémák, gombás fertőzések a szervezetben, májbetegség, vese –és hasnyálmirigy megbetegedések, potenciális zavarok, meddőségi problémák és még sok más betegség.

Természetesen vannak ellenjavallatok is, amikor ez a masszázs nem javasolt, ilyen például az allergia a MÉZRE!, valamint nyílt sebek, sérült bőrfelület, mint az ekcéma, erős kiütések, daganatok esetén, hogy véletlenül ne terjedjenek el a metasztázisok, valamint a glaukóma /zöld hályog/ a testben való belső vérzés /fekélyek és hasonlók/ esetén, valamint trombózis és akut fertőzések esetén is. Kizárólag a hát kerül kezelésre, bizonyos esetekben lehet a térdet is.

A terápia akkor a leghatékonyabb, ha egy óráig tart és három húszperces masszázsból tevődik össze, rövid szünetekkel a vendég és a masszőr megpihentetésére. A masszőr kezeinek a mozgása a ragtapasz bőrről való lehúzására emlékeztet, tehát mindenki el tudja képzelni ezt a hatást.

A masszázs után a vendég olyan hatásokat és állapotokat élhet át, mint a méregtelenítés után. Épp ezért nagyon fontos a sok folyadék bevitele. Egy egészséges ember, ezen a masszázson, havi egy alkalommal vehet részt, akut problémák esetén 2 x hetente legalább egy hónapig, vagy 1 x hetente két hónapig. Szünet után a kúra azonnal megismétlődhet, vagy kiegészítésre kerülhet lávakövekkel, vagy szaunázás által.

Forrás