Lehet-e élni madarak közelsége nélkül? Természetesen lehet, de sokan úgy gondoljuk, hogy velük együtt jobb. Szerencsére sok madárfaj követ bennünket még a nagyvárosok központjába is, egy kiskert pedig valóságos városi vadonná alakítható.

A Madárbarát kert program célja, hogy a résztvevők a regisztrációt követően folyamatosan, egész évben végezzenek valamilyen madárvédelmi tevékenységet. A program alkalmazkodva a különböző lakó- és munkahelyi körülményekhez, több alprogramból áll, segít az óvodáknak, iskoláknak, munkaközösségeknek és lakóközösségeknek, de még kertes házaknak is abban, hogy milyen eszközöket és módszereket használjanak a madarak megismeréséhez, megszeretéséhez, gondozásához, kapcsolat kialakításához.

Mivel a városi madarak hozzászoktak az ember jelenlétéhez, az odúhoz a fiókáit etetni érkező, vagy a madáritatóban fürdő madarak megfigyelése életre szóló élményt jelent a gyerekeknek. A Madárbarát iskola alprogram a madárvédelem mellett egyedülállóan jó lehetőségeket kínál az iskola környezeti nevelési programjának, a tanmenetek és óratervek bővítéséhez. Első pillantásra a panel lakótelepek nem tűnnek vonzónak a madarak számára. Szerencsére ez nem így van, sőt, néhány madár- és denevérfaj számára a panelházak ideális költő- és telelőhelyet jelentenek. Ezért bátran vágjunk bele, élvezzük a madarak közelségét akár több emelet magasságban is!

Bárki csatlakozhat!

A Madárbarát kert programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Soha nem késő elkezdeni!

A Madárbarát kert program egyik legfontosabb jellemzője, hogy soha nem késő belevágni! Tehát az évnek nincs egyetlen olyan napja sem, amikor ne tudnánk elindítani új, vagy bővíteni már meglévő madárbarát kertünket.

Miért fontos, hogy többen legyünk?

Azért, mert a döntéshozók meggyőzésében a szakmai mellett a társadalmi támogatottság számokkal mérhető és igazolható érvei is fontosak. Ma az MME azt tudja mondani, hogy közel 10.000 tagja és több mint feleannyi regisztrált Madárbarát kert program aktivistája van országszerte. Minél magasabbak ezek a számok, annál hatékonyabban tudjuk az emberek és a természetvédelem érdekeit a gazdaságközpontú döntésekkel szemben érvényesíteni.

Elismerő cím és tábla

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldik a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

Pedagógiai és ökoturisztikai táblákhoz anyagok ITT!

Vetíthető Madárbarát kert előadás-sorozat ITT!

Madárbarát kert kalendárium: Ezen az oldalon a Madárbarát kert program teljes évet felölelő madárvédelmi tevékenységeit és megfigyelési eseményeit nézhetjük át időrendi sorrendben.

Regisztráció ajándékozása

A Madárbarát kert programban való részvétel ideális ajándék madárkedvelő, a madárvédelem ügyére nyitott rokonoknak, barátoknak név- és születésnapra, karácsonyra, egyéb alkalomra, mivel ezzel nem pusztán tárgyi eszközöket, de évekig tartó élményt ajándékozhatunk! Ezt az is elősegíti, hogy  Madárbarát kert program a legkülönbözőbb lakó és munkahelyi környezetben élő és dolgozó emberek számára kínál madárvédelmi megoldásokat.

További információk >>