A bükki füvesembert, Szabó Gyuri bácsit lassan az egész ország megismeri. Előadásait 86 évesen is hatalmas lendülettel tartja országszerte. A legközelebb Szarvason találkozhatunk vele 02. 10-én, ahol a ‘Gyógynövényekkel az egészségért’ címmel tart majd előadást. Gyuri bácsi a gyógynövényekről nagymamájától, aki maga javasasszony volt, tanult meg minden. Körülbelül 150-féle gyógynövényt ismer, melyeket a Bükk hegység rétein és erdeiben gyűjt. Évente kétszer tart tisztítókúrát, közben pedig felváltva issza azokat a teákat, amelyek segítenek az egyes szervek megfelelő működésében. Így remek az egészsége, és hisz benne, hogy a gyógynövények között minden betegségre megtalálható a gyógyír. De azt is kiemeli, hogy a betegség kialakulása általában hosszú folyamat, így a gyógyteák fogyasztását lehetőleg akkor kell rendszeresíteni az életünkben, amikor még semmilyen probléma nem jelentkezik.

Szabó Gyuri bácsi egy egész évet átfogó gyógynövény fogyasztási útmutatót használ, és bár előfordul, hogy nem tudja meginni az épp soron következő teát, abból még semmi baj nem lesz. Mi is arra biztatunk mindenkit, hogy fogyasszon rendszeresen gyógynövényből készül teákat, mert ezzel igazán nagyon sokat tehet önmagáért. A betegség ugyanis logikus következménye az egészséges, természetes életmód ellen elkövetett kihágásainknak.

Mit javasol februárra a gyógynövényes egészségmegőrző naptár?

02.01-02-14-ig: IMMUNERŐSÍTÉSRE, NYUGTATÁSRA, VÉRTISZTÍTÁSRA

Minden negyedik nap egy csésze kakukkfű- vagy orbáncfűtea, esetleg váltogatva. A közbeeső napokon, négynaponta egy csésze pásztortáskatea.

A kakukkfű fő hatóanyaga a thymol nevű illóolaj. Nagyon jó immunerősítő, gátolja a sejtek öregedését, megszünteti az ideges túlfeszítettséget. Fertőtlenítő hatású, és oldja a hörgők váladékát, ezáltal a görcsös köhögést.

Az orbáncfű kiváló nyugtató hatású, az idegnyugtatást a gyomoridegekben is elvezeti. A máj segítésén túl az epeműködést is támogatja, mert  a két szerv működése összefügg. Kiválóan erősíti az immunrendszert, jó a gyulladásgátló hatása is.

A pásztortáska vérkeringést serkentő hatású, így tisztítja az ereket, ha egészségesek vagyunk, akkor fogyasszuk csak igazán, mert az érelmeszesedést sokkal jobb megelőzni, mint a következményeit kezelni.

02.15.:BAKTÉRIUMFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE

Egy csésze menta tea.

A borsmenta tea nagyon jó ízű, a mentol hűsít, védelmet nyújt az epeműködés zavari ellen, baktériumölő hatású. Idegerősítésre is használható, melegen fogyasztva  izzasztó, és menstruációt előmozdító hatású.

A fodormenta baktériumölő, köhögés csillapítására is használják, nyugtató, étvágygerjesztő.

02.16-02.28-ig: MÁJ-ÉS EPETISZTÍTÁSRA

Háromnaponként egy csésze gyermekláncfűlevél-vagy gyökérből készült tea. A gyökérteát 2-3 percig főzni kell.

A növénynek a levele, de főleg a gyökere kiváló májműködést segítő, gyógyító, tisztító. Kevesen tudják, hogy nagyanyáink szépítőszere a gyermekláncfű tejnedve volt, ezt elsősorban a szemráncok kisimítására használták.:)

 

Szerezzünk be februárban is 4-5 féle teafüvet, ismerjük meg pozitív hatásaikat és használjuk őket rendszeresen!

 Forrás: Szabó György – Lopes Szabó Zsuzsa – A bükki füvesember gyógynövényei
Dr. Oláh Andor – A természet patikája