Bár a nappali hőmérséklet még nem súrolja a mínuszokat, az enyhe november eleji időjárás után végre itt az igazi tél, a Mátrában is lesett az első hó. A meghűlés és a nátha ugyan nem kizárólag a hideg időjárásnak tudható be, mégis ebben az időszakban a „legnépszerűbb” sajnos. Az eldugult orr, tompa fej, köhögés, fáradtság, fejfájás, torokfájás, duzzadt mirigyek, vizenyős vagy égő szemek a meghűlés első jelei. Számtalan különféle vírus okozhat meghűlést vagy náthát, ez az egyik leggyakoribb betegség, mert könnyen terjed a levegőn keresztül. Sokan azt gondolhatják, hogy aki közösségbe jár, az úgysem úszhatja meg egy kis téli megfázás nélkül, pedig az immunierősítéssel és megfelelő megelőzéssel pont ezt érhetjük el.

Az illóolajok (csak tiszta, növényi, 100%-os illóolajok) kétféleképpen segítik a meghűlés és nátha elleni harcot. Egyrészt megakadályozzák a betegség kialakulását vagy felgyorsítják a szervezet önvédelmi képességének a helyreállítását. Másrészt megkönnyítik a betegség elviselését, a fürdő, mellkasi bedörzsölés, borogatás, inhalálás, léppárásítás csökkentik a kellemetlen tüneteket.

NÁTHASTOP illóolajok: BORSMENTA, EUKALIPTUSZ, CITROM, ERDEI FENYŐ, KAKUKKFŰ >>

Amint megjelennek az első árulkodó tünetek, érdemes megfázás és nátha elleni illóolajos fürdőt venni, azután inhalálni az illóolajból közvetlenül a fiolából mélyeket szippantva, vagy gőzölés formájában. Az illóolajos bedörzsölés (növényi olajjal hígított illóolaj) is nagyon kellemes és hatásos lehet a mellkason, torkon és a háton bemasszírozva. Majd kötelező pihenő, fekvés ajánlott.

Ha a láz vagy hidegrázás megjelenik, akkor használjunk borogatást, és ne felejtsük el a szoba levegőjét sem csírátlanítani az illóolajos légfrissítővel, melynek legegyszerűbb receptje: Összetevők: 6 dl liter víz, 10 ml alkohol (vodka), 20 csepp illóolaj. Az összetevőket összekeverjük, majd légfrissítő spay-ként használjuk fel.

Használhatjuk az összes felsorolt módszert naponta kétszer, több napon keresztül akkor is, ha a tünetek enyhülnek, vagy elmúlnak.

NÁTHASTOP illóolajokról:

BORSMENTA: A borsmentaolaj enyhíti a fájdalmakat, mérsékeli az izmok feszültségét, eloszlatja görcseiket, csökkenti a gyulladások mértékét. Fertőtlenítő hatású, megszünteti a tolulásokat, megnyitja az eltömődött üregeket. Kifeszíti és rugalmasabbá teszi a testszöveteket, szabályozza a zsírháztartást. Élénkíti az agyműködést, kitisztítja a fejet, biztosítja az idegi egészséget, lázcsillapító.

EUKALIPTUSZ: Az eukaliptuszolaj vírusölő és baktériumölő hatású, nátha, köhögés, influenza, torokgyulladás, gégelob, orrmellék- és homloküreg-gyulladás, valamint mandulagyulladás ellen szerfölött hatékony. Fellazítja és kihajtja a váladékot, csökkenti a gyulladásokat. Felszabadítja a légzőszervi járatokat, enyhíti a szénanáthát, és bizonyos esetekben megakadályozza az asztmatikus rohamot. Növeli a vér oxigénellátottságát, így több oxigén és tápanyag juthat el a sejtekhez. Ezen kívül serkenti a tüdőszövet megújulását. Ha porlasztóval a légtérbe permetezzük vagy párologtatjuk, akkor megelőzhetjük a fentebb felsorolt fertőzések terjedését.

CITROM: A citromolaj baktériumölő hatású, ezért csírájában fojtja el a baktériumos fertőzéseket. Vannak olyan kórházak is ahol, hogy megölje az ott található bacilusokat, citromolajos fertőtlenítőt permeteznek a kórtermek légterébe. A citromolaj serkenti a fehérvérsejtek tevékenységét és szaporodását, így erősíti a test védekezőképességét. Minden olyan betegség leküzdésében nagy szerepe van, amelyben a szervezetnek fokozott ellenálló képességre van szüksége. Segít legyőzni a fáradtsággal járó kísérőjelenségeket. Csökkenti a megfázáskor észlelhető izomfájdalmakat, lázcsillapító. A citromolaj nyugtat, frissít és lelket önt az emberbe.

ERDEI FENYŐ: A fenyő bármilyen légzőszervi fertőzés kezelésére alkalmas. Különösen hatásos a hörghurut, a megfázás, az influenza, a gégegyulladás, valamint a torokgyulladás ellen. Segít felszabadítani a letapadt nyálkát, felszámolja az eltömődéseket, kitisztítja a melléküregeket. Csillapítja a köhögést és könnyíti a légzést. A fenyőolaj egyrészt csökkenti a heves megfázás okozta lehűlést, másrészt csillapítja a lázat, attól függően, hogy a szervezetnek mire van szüksége. Enyhíti az izmok fájdalmát és görcseit, lazítja az ízületi merevséget.

KAKUKKFŰ: Az angol herbalista és gyószerészeti könyv az asztma, a hörghurut, a gégelob, a mandulagyulladás, a hasmenés, a renyhe emésztés és a gyomorhurut ellenszereként tartja számon a kakukkfüvet. A kakukkfűolaj felveszi a harcot a fertőzésekkel, és minthogy növeli a fehérvérsejt termelődését, javítja a szervezet önvédelmi képességeit. Az európai doktorok a fent említett légzőszervi betegségek mellett a szamárköhögés csillapítására is javasolják. A kakukkfű olajával hatékonyan kezelhető az asztma és a többi légúti betegség. A kakukkfüves szájöblítés vagy gargalizálás fertőtleníti a szájüreget, a fogínyt és csökkenti a torok fertőzéseinek mértékét. A kakukkfűolaj a krónikus fáradtság, vagyis a kimerültség számos tünetét csillapítja. Megszünteti a szellemi tompaságot, nagyon jól hat a lábadozókra.

Roberta Wilson: Aromaterápia haladóknak