A túrázás, barangolás a természetben önmagában nagy élményt tud nyújtani. Ilyenkor elmélyül a légzésünk, kitisztul a fejünk, a kavargó gondolatok lecsendesednek és feltöltődünk a természet energiáival. A hosszú sétákat, hegynek fel-és le meneteket a hegycsúcsok páratlan kilátásai tudják megkoronázni, ezért a következő 5 hegycsúcsra kivétel nélkül mindenkinek érdemes lenne ellátogatni. Akár többször is!

  1. Prédikálószék – Visegrádi hegység

    A 639 m magas Prédikálószék a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb csúcsa. A csúcsra érve hazánk egyik legszebb panorámája tárul elénk a gyönyörű Dunakanyarral, a Börzsöny-hegység látványával, Nagymarossal és Visegráddal, valamint a távolabbi Vác fölé magasuló Naszály képével. A hegytetőn felállított kereszt és a szikla közelében pihenésre és piknikezésre alkalmas padok és asztalok állnak a kirándulók rendelkezésére. Dobogókőről és Dömösről is megközelíthető. Páratlan túraélmény a Vadálló-köveket érintve!

2. Tar-kő – Bükk

A Bükk hazánk legnagyobb átlagmagassággal rendelkező hegysége, a legmagasabb húsz csúcsunk közül 14 a Bükkben található. A 950 méter magas Tar-kő ennek a listának a 12. helyén áll. A Bükk-fennsík déli oldalán elhelyezkedő csúcsról csodás kilátás nyílik. Megközelíthető Bánkútról, mely közben érintjük a Bükk-fennsík fokozottan védett területeit, köztük az érintetlen Őserdőt is, ahol több mint 100 éve nem folytattak erdőművelést, és megközelíthető az Olasz-kapui tanösvényen (7,2 km) át, ha rövidebb túrára vágynánk.

3. Pilis-tető – Pilis

A Pilis legmagasabb pontja 756 méterrel emelkedik a Balti-tenger szintje fölé, s ezzel a Kőszegi-hegységben található Írott-kő (882 m) után a Dunántúl legmagasabb pontja. A Pilis-tetőről gyönyörű panoráma kínálkozik Dobogókő, Pilisszentkereszt, Pilisszántó, a Hosszú-hegy, a Kis- és Nagy-Kevély valamint a Budai-hegyek irányába is, míg a Pilis nyugati oldalán található kilátóhelyről Kesztölc felé szép letekinteni. Megközelíthető Dobogókőről és Pilsszentkeresztről is.

4. Nagy Péter-mennykő – Zempléni-hegység

A 709 m magas Nagy Péter-mennykő a Zempléni-hegységben, az Országos Kéktúra útvonalának közelében található. A szikláról olyan gyönyörű kilátás nyílik északi irányba a Nagy-Milic hegytömbjére, előterében a füzéri várral, amellyel egyszerűen alig lehet betelni. Megközelíthető gyalogosan Háromhuta-Középhuta településről a sárga turistajelzést követve a Mlaka-rétig, majd onnan balra fordulva a kék jelzéseket követve. Kb. 2 kilométert megtéve jobbról egy tisztásnál kell letérni a hegycsúcs felé.

5. Hegyes-kő – Gerecse

A Gerecse egyik látványos magaslata, a 311 méter magas Hegyes-kő. Tokod központjából a kék jelzésen érhetjük el egy meredek kaptatón. A kék jelzésről kis kitérőt kell tennünk és némi mászás után már élvezhetjük is a gyönyörű körpanormát. Előttünk Tokod terül el, szinte karnyújtásnyira a Nagy-Gete emelkedik ki a tájból, láthatjuk az esztergomi Bazilikát, a Pilis hegyeit, de a Duna szlovákiai oldalán a Helembai-sziklák is kivehetők. A Hegyes-kő triász időszaki mészkőszirtjén jól láthatóak a hegységképző erők hatására megdőlt kőzetrétegek.

Hegyes kő - Gerecse

Hegyes kő – Gerecse