A mindennapokban rengeteg a feladat, határidő, bennünk generálódott vagy külső elvárás, csak kevés olyan ember van, aki nem a hétvégékre vagy a nyaralásra tartogatja a tartalmas lazítást, pihenést és feltöltődést. Hétfő van, ez a legalkalmasabb nap arra, hogy vacsora után meglepjük párunk vagy családunk egy illóolajos fürdővel, olajos maszírozással, illatos teával.

Az esti órákban a legjobb egy nyugtató, ellazító fürdő. Ehhez a következőket használjuk fel: édes narancs illóolaj, levendula illóolaj, 2 evőkanál méz, 2 dl tej

Az illóolajok nem oldódnak vízben, ezért olyan oldószert kell használnunk, amely azon túl, hogy a vízzel keverhetővé teszi az illóolajokat, a bőrünket is táplálja. Erre a legmegfelelőbb a tej vagy a méz, ha a kettőt kombináljuk, az már maga a kánaán. A tejben vagy tejszínben oldott illóolajos fürdők különösen a száraz bőrre vannak jó hatással, míg a méz a normál bőrre, de a döntős hatást úgyis az oldóanyagba kevert illóolajok határozzák meg!

Hogyan készítsük?

Langyosítsuk fel a tejet, ebbe tegyük a mézet, és 10-15 csepp illóolajat. Lehet fele-fele arányban, de akár ízlés szerint kombinálni is.

A fürdő után nagyon jól eshet egy kímélő, oldó masszázs. Ehhez készítsünk otthon házi masszázsolajat. Az illóolajokat a legritkább esetben használjuk közvetlenül a bőrre csepegtetve. Zsíros bázis olajban oldva a legalkalmasabbak arra, hogy bőrbe maszírozzuk őket, de fontos, ezek az oldásra felhasznált zsíros olajok hidegen sajtolt, és ne finomított olajok legyenek. Választhatjuk a mandulaolajat, mogyoróolajat, jojobaolajat, és akár olivaolajat is. Ha egy üveggel beszerzünk valamelyik féléből, az utána sokáig tudjuk majd felhasználni.

A hozzávalók tehát: 30 ml jojobaolaj, 5 csepp édes narancs illóolaj, 5 csepp levendula illóolaj.

Hogyan készítsük? Öntsük a bázisolajat egy tiszta edénybe, és adjuk hozzá az illóolajokat, majd rázzuk össze a keveréket. Tetőtől talpig maszírozzuk vele át párunkat. Több alkalomra is elég lesz az elkészített olajkeverék.

Jó tudni, hogy

– levendula olaja: nyugtató, feszültségoldó, görcsoldó, fájdalomcsillapító, antiszeptikus

– az édes narancs olaja: nyugtató, vérnyomáscsökkentő, általános működésszabályzó, erősítő

Egy pohár finom, mézes levendula tea pedig felteheti a pontot az i-re!

 

Forrás: ROBERTA WILSON- Aromaterápia haladóknak