Augusztus utolsó és egyben meleg hétvégéje következik. Ha még nem tudjuk mivel tegyük fel a pontot az I-re a sulikezdés előtt, akkor folyamodjunk egyszerű módszerekhez, és bűvöljük el a családot egy nagy adag őszibarackos pálcikás jégkrémmel. A bolti jégkrémekkel ellentétben a házi jégkrém nem tartalmaz színezőanyagokat, ízfokozókat, állagjavítókat és tartósítószereket, ellenben lehet kifejezetten probiotikus hatású.

Ha saját pálcikás jégkrémet készítünk, akkor nem csak a mesterséges adalékanyagoktól szabadulhatunk meg, hanem kifejezett élvezetes, mégis tápláló és egészséges finomságot alkothatunk. Még egy kis szárított gyógynövénnyel is megspékelhetjük a jégkrémünket, amitől az csak még táplálóbb lesz.

De semmit nem kell túlbonyolítani. Igazán jó dolog visszatérni a természetes ízekhez, ízvilághoz, és élvezni a gyümölcs és tejszín/kefir harmóniáját.

Ebben a receptben ugyanis a kefir felhasználása lesz az újdonság, melynek probiotikus hatása tökéletesen érvényesülni fog. Kefirt termelői piacon szerezzünk be (próbáljuk kerülni a nagyipari termékeket). Ellentétben más tejtermékekkel (mint például a joghurt), a hagyományos kefirben a tejsavbaktériumok mellett élesztő és ecetsav-baktériumok is találhatók. Ezeknek különösen jótékony hatásuk van a vastagbél bélflórájára, kiiktatják a kórokozókat és erősítik az immunrendszert. A hagyományos kefir alkoholtartalma a fermentációs folyamat miatt 0,3 és két százalék között mozog, ez azonban a kritikus mennyiség alatt van. Ezért a terhesség alatt is ajánlott napi egy dobozzal meginni, amit leginkább a magas folsavtartalom indokol. A vitamin ugyanis serkenti a sejtek fejlődését.

A pálcás jégkrémünket pedig a nyers méz (nem hőkezelt) teszi kellemesen édessé.

Hozzávalók:

– fél kg őszibarack
– 4 dl kefir
– 7 evőkanál nyers méz

Elkészítés:

1. A meghámozott és felkockázott barackot, a kefirt és a mézet tegyük turmix gépbe, keverjük addig, míg teljesen simává nem válik.
2. Öntsük hagyományos vagy BPS mentes szilikon formába és fagyasszuk le. Fagyasztás után rögtön fogyaszthatjuk is!

Kép