Tihany neve mára már szorosan összefonódik a levenduláéval. A félsziget fél-mediterrán klímájának – azaz a kiemelten magas napsütéses órák, és alacsony csapadékmennyiség kombinációjának – köszönhetően kiválóan megfelel a gyógynövények termesztéséhez. Az itteni levendula telepítésének története majd’ száz évvel ezelőttre nyúlik vissza. Ekkor kezdődött meg a településen hazánk első ipari célú termesztés céljából létrehozott levendulaültetvényének kialakítása. A tövek egyenesen a levendulatermesztés őshazájából, Franciaországból érkeztek.

A levendula aratása összekapcsolódik az évente júniusban megszervezett Tihanyi Levendula Fesztivál nevű rendezvénysorozattal. A növényeket ekkor a begyűjtés után néhány hétre elzárják szárítani, majd a település boltjaiban értékesítik. A rendezvényt vásár és a levendula felhasználását bemutató előadások kísérik, továbbá különleges, levendulás ételek kóstolására is van lehetőség. A félszigeten kirándulva több helyen találunk még ma is vad, műveletlen őslevendulás mezőket. Ezek közül a legnagyobb az Apáti-hegy lábánál fekszik.

Amennyiben többet szeretnétek megtudni a Tihanyi-félszigetről, látogassatok el a szimbolikus lila növényről elnevezett Levendula Házba. A Belső-tó partján létesült bemutatóhely célja a Tihanyi-félsziget kialakulásának és látnivalóinak megismertetése a nagyközönséggel. Az épület egyik attrakciója a Belső-tó nádasába vezető fa pallósora, de ha itt vagytok, akár egy igazi vulkán gyomrába is besétálhattok.

Időpont: 2014. június 16. /hétfő/ – 2014. június 22. /vasárnap/

Levendula_fesztival