Szeretnéd jobban érezni magad a bőrödben? Visszatérő egészségügyi problémákkal küzdesz? Kíváncsi vagy mit nyújthatnak Neked a természetes gyógymódok? Akkor mindenképpen olvass tovább!

A reflexológia tapasztalatokon alapuló tudomány, klasszikus módszer, a kínai gyógyászat alapeleme. Lényege, hogy testünk több részén úgynevezett reflex zónák vannak, amely zónák ingerlése révén ingerület keletkezik, melyre a vegetatív idegrendszer választ küld, ezáltal visszahatás keletkezik. Ha jobban figyeltünk volna biológia órán, akkor biztosan tudnánk, hogy milyen rendkívül gazdag érzőideg ellátásunk, így például a talp maszírozásával, reflexek kiváltásával hatást lehet gyakorolni mind a központi idegrendszerre, mind a vérkeringésre, belső szervekre.

Reflexpontok találhatóak ugyan a fejbőrön, az orron, a nyelven, a hason, háton, ám a legérzékenyebb pontok a tenyéren, a füleken és a talpon vannak. A legnagyobb hatást pedig a talp masszírozásával tudjuk elérni.

reflexology-chartA talpunk testünk pontos térképe, minden kisebb-nagyobb terület rajta egy-egy szervnek felel meg. Ha pedig pontos térképről van szó, az azt jelenti, hogy a szervek zónái a szervek valós elrendezésének megfelelően találhatóak meg a talpon! A jobb talpon a jobb oldali szervek, a bal talpon a bal oldali szervek zónája található. A zónákat masszírozó módszerben a legjobb, hogy akár otthon is alkalmazhatod, egy reflexológus gyorsan és hatékonyan meg tudja mutatni, hogyan tudsz gyermekeden, párodon vagy magadon segíteni.

Nem érdemes megvárni, hogy a fáradt, kimerült, stresszes állapotunk idővel valamilyen betegség formájában realizálódjon. A talpmasszázzsal aktivizálni tudjuk immunrendszerünket, megszüntethetjük a stressz hatásait, pozitív pszichés állapotba juthatunk, méregteleníteni tudjuk szervezetünket, melynek célja, a külvilágból bekerült mérgek kiáramoltatása, a pangó nyirokfolyadék áramlásának beindítása. A talpmasszázs kiváló a keringés és a méregtelenítés gyorsítására is, aminek hatására a kezelést követően ellazultnak, relaxáltnak érzed majd magad.

Tehát egy jó talp masszázs akkor is pozitív hatással tud lenni szervezetünkre, ha alapvetően egészségesnek érezzük magunkat. Azonban, ha ennyire szuper ez a módszer, akkor vajon miért nem alkalmazzuk nap min nap, otthon, családunkon?

Napjainkban a legnagyobb kihívás, hogy a rendszeres masszázshoz le kell picit lassulnunk, időt kell szánnunk magunkra, társunk, gyermekünkre – időnk pedig általában kevés van vagy nincs, esetleg nem könnyű áthangolódnunk és kihúznunk pár feladatot a listánkról. Sokszor egyszerűen – ami egyébként a legnehezebb feladat- újra kell értelmeznünk a pihenés fogalmát. Legyen a pihenés, feltöltődés, energetizálás, egymásra hangolódás, és próbáljuk meg szavak nélkül, érintéssel, szeretettel.

A talp masszázsát különböző légzőszervi, mozgásszervi, érzékszervi  betegségek esetén is hatékonyan lehet alkalmazni.  Kiemelten pedig:

  • légzőrendszeri problémák esetén (pl. tüdőasztma)
  • vese problémáknál (kivéve vesekő, mert elindíthatjuk vele a követ)
  • emésztőrendszeri megbetegedéseknél
  • érzékszervi problémák esetén (pl. szemproblémáknál nagyon hatásos)
  • nemi szervek területein
  • belső elválasztású mirigyek területein
  • nyirokrendszeri megbetegedések esetén

Érdemes a reflexológiát kiegészítő terápiaként is alkalmazni, vagy érdemes hozzá kiegészítő terápiát választani. A gyógynövények, illóolajok, láb- és testfürdők alkalmazása még inkább hozzá tud járulni ahhoz, hogy az egészség egyensúlya helyreálljon bennünk.

Kinek, hogyan, milyen gyakran?

Kezdhetjük a csecsemőknél, persze őket lágyabban és kevesebb ideig elég átmasszírozni. Kisgyermekeket és idősebbeket is rövidebb ideig, 15-20 percig, óvatosabban, heti 1-2 alkalommal érdemes általános állapot esetében. Felnőtteknél már leginkább kétszer 30 perc javasolt, heti 1-3 alkalommal.

Amennyiben akut betegségről, fájdalom csillapításról van szó, úgy egymást követő napokban ismételjük meg a masszázst, krónikus betegség esetében akár minden nap szánjunk rá időt.

Van néhány ellenjavallat is: peacemaker, transzplantáció, súlyos cukorbetegségnél, várandóság, dialízis, súlyos veseelégtelenség, súlyos érrendszeri problémák, agy-szív trombózisnál, magas láz esetén. Veszélyeztetett terhesség esetén pedig egyenesen tilos!

SZERETNÉL EGY TALPMASSZÁZST REFLEXOLÓGIÁVAL? Itt tudsz bejelentkezni: Zöldsziget Masszázs

Felhasznált és ajánlott irodalom: Öngyógyítás talpmasszázzsal – Mildred Cartel, Tammy Weber, Talpmasszázs otthon – Fási Katalin, Reflexzóna atlasz – Temesvári Gabriella