Molnár Eszterrel beszélgettünk a Neked Terem kitalálójával és megalkotójával arról, hogyan jön létre egy olyan vállalkozás, amely a hazai kistermelők terményeit és termékeit próbálja eljuttatni minél több családhoz. Miközben kifaggattuk arról, milyen finomságok kaphatók náluk és mi a személyes motivációja, kóstoltunk néhány finomságot is: meggyes gyümölcs snack-et és rozmaringos meggychutney-t.

Kazinczi Eszter: Mivel foglalkozik a Neked Terem csapata, és hogyan jöttetek létre?

Molnár Eszter: Hazai kistermelőktől szállítunk Budapesten házhoz zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket és húsárút, egyre többféle élelmiszert. Az ötlet onnan jött, hogy én és a férjem szerettünk volna kistermelői, nem nagyipari, minőségi élelmiszert fogyasztani, és azt tapasztaltunk, hogy ezeket nem is olyan könnyű beszerezni. Amikor kisgyermeke van az embernek vagy sokat dolgozik, akkor nincs is igazán ideje ezek után keresgélni.

Én a marketing területéről váltottam, a Vateránál voltam marketinges. A férjem nagyon sokat segített, így raktuk össze az oldalt, és kezdtük el kiszállítani a terményeket, először csak néhány családnak, majd hirtelen megnövekedett a megrendelőink számát. Hasonló termelői dobozos rendszerek, bevásárló-közösségek már működtek, amikor mi létrejöttünk, de a Neked Teremmel szélesebb kínálatban gondolkoztunk és mindenképpen házhozszállításban! Elkezdtünk termelőket keresni, és először csak zöldség-gyümölcs kiszállítást terveztünk, majd igyekeztük szélesíteni, bővíteni a kínálatot, így a tej- és hústermékek is felkerültek a palettára. Ma már az Élő Tisza lánccal vagyunk szoros kapcsolatban, termelők és termelői körök is szállítanak nekünk. Illetve beszállítónak bármikor lehet még hozzánk jelentkezni!

termeszetes-szörpök

Kistermelői szörpök

K . E.: Látom, hogy a zöldséges pultokon, tejes és húsos hűtőkön kívül még más finomságok is vannak nálatok.

M. E.: Igen, vannak a kínálatunkban most már mustárok, ecetek, lekvárok, zöldségkrémek, fűszerek, szörpök, van müzli, tészta, bor is, valamint méz és cukorka, például búzafűlé-alma gyógycukorka vagy homoktövis-mangó gyógycukorka.  És amit nagyon szeretnek a vásárlók, az nagy kiszerelésű gyümölcslé, mert ezt elég nehéz lenne hazacipelni, mi pedig házhoz jövünk. Jelenleg is szélesítjük a kínálatunkat savanyúsággal, mindenféle liba- és kacsakészítménnyel. Mindig újabb és újabb különleges és érdekes, minőségi, magyar termékek után vadászunk, ez az egyik legizgalmasabb része a munkának. Arra törekszünk, hogy a nálunk megtalálható termékek tartósítószer-mentesek legyenek, és a különböző étrendet követők, ételallergiában szenvedők is megtalálják nálunk a speciális készítményeket. Például tőlünk lehet rendelni friss savót is, amit a laktózérzékenyek is fogyaszthatnak, de vannak növényi tejeink is.

Panni lekvárok

Panni lekvárok

K.E.: Mi a helyzet a bio terményekkel, készítményekkel?

M. E.: Tavaly vezettük be a bio zöldség és gyümölcskínálatot. Nekem nagyon fontos volt, hogy ezt meglépjük, bár sokszor azt érezzük, hogy sok emberből előjön a szkepticizmus a bio szó hallatán. Pedig ennek van létjogosultsága! (Kapcsolódó cikkünkért katt ide! – A szerk.) Illetve kapható nálunk olyan nem bio paprika és paradicsom is, amelyeknek ugyan nincs bio minősítése, de a termelők természetes módon gazdálkodnak, kerülve a vegyszereket. Igazán nagy tiszteletet érdemel minden termelő, hiszen nagyon nehéz munkát végeznek, a folyamatban sok a változó tényező és nagy a kiszámíthatatlanság, így a sztenderd minőséget nehéz garantálni. Mi erre úgy próbálunk reagálni, hogy a fogyasztónak nem feltételen muszáj olyan árut átvenni, amit nem tart szimpatikusnak.

K.E.: Minden vállalkozásban adódnak nehézségek, nektek mivel kell megküzdenetek?

M. E.: Nagyon sokan tisztában vannak azzal, hogy ha nálunk vásárolnak, akkor azzal segítik a hazai kistermelőket, és azt is tudják, hogy a termények kevesebb vegyszert kapnak vagy éppen semennyit. De amikor vége van a szezonnak, és már kicsit fonnyadtabb például a pritaminpaprika, akkor minden kistermelőnek ugyanolyan fonnyadt, csak annak nem, aki Spanyolországból hozza. Ezt néha nehezen tudják a fogyasztók feldolgozni. A mi célunk, hogy minőségi, hazai termények és készítmények juthassanak az otthonokba, a szezonalitást, a helyi körülményeket, adottságokat nem figyelmen kívül hagyva.

Igazából a legnagyobb kihívás a kezdetekben is az volt, hogy a termelők egy része nincs arra felkészülve, hogy az e-mail-en leadott rendelést hetente kétszer megnézze, így nekik sms-ben próbáljuk elküldeni a tételeket. Valamint sokszor előfordult, hogy a termelőnek nincs feleslege, amelyeket nekünk el tudna adni.

Neked-terem-almaecet_final

Ecetek, lekvárok

K.E.: Mi az, ami motivál téged?  Mitől lesz boldog a napod, amikor a Neked Teremmel foglalkozol?

M. E.: Személy szerint nekem nagyon fontos, hogy a termelőket segíthessük, illetve hogy a fogyasztókhoz ezeket a termékeket eljuttassuk.  A családom már csak ilyen termékeket eszik. Főleg a tejterméknek és húsárunak más az íze, ezekre egyébként az igény is nagyobb. A zöldség-gyümölcsnél nehezebb kiérezni a különbséget, nem úgy a lekvárnál, szörpnél vagy a mustárnál. Nagyon szeretem, hogy a kistermelőket megismerve érdekes élettörténetekkel találkozom, és izgalmas belelátni a termelők világába, mert erről azért itt a városban nagyon keveset tudunk!

Boldogság

Boldogság nyalóka

K.E.: Milyen újdonságaitok vannak, és hogy látod, hova tudtok továbbfejlődni?

M. E.: Most már van egy kis üzemünk, ahol csinálunk zöldségkrémeket és kiporciózott pucolt zöldségeket. Idény szerint répát, káposztát, tököt gyalulunk, illetve készítünk lekvárokat is. Amikor ezt kitaláltam, a korábbi önmagamból indultam ki. Anno én is a legkényelmesebb megoldásokat kerestem, amikor még kevesebb időm volt, és bár eljutottam a piacra, de feldolgozni már nem volt időm minden zöldséget, amit megvásároltam. Mi ebben segítünk. Mind az utánajárással, bevásárlással, zöldségpucolással időt lehet spórolni, miközben minőségi, kistermelői alapanyagokhoz jutnak a családok, ezért választanak minket!  Folyamatosan növekszünk. Nálunk ősztől tavaszig tart a szezon, hiszen nyáron mindenki jobban eljut piacra és nyaral.

Egyébként ötletből és tervből rengeteg van, meglátjuk, hogy mi valósul meg belőle. 🙂

Fotók: Minden Nap Számít