A környezettudatos étkezés fő elve a szezonális és helyi alapanyagok használata. Az idénynövények helyben teremnek, így nem kell felesleges szállítással terhelni a környezetet. Termelésüknél könnyebb lemondani a mesterséges szerekről, nem kell mesterséges fény az érlelésükhöz. Több bennük a tápanyag és a vitamin.
Ezekben a hónapokban a javasolt alapanyagok egy része nem frissen termett, hanem a téli hónapokban jól tárolható zöldség és gyümölcs. Február és március zöldségei és gyümölcsei:
alma, burgonya, cékla, dió, édes káposzta, fekete retek, fokhagyma, kelkáposzta, körte, petrezselyemgyökér, sárgarépa, vöröshagyma, zellergumó. Fogyasszunk ezen kívül olajos magvakat, aszalványokat, befőttet és savanyúságot!

A Felelős Gasztrohős szerint a tél kiváló időszak egy kis konyhai kreatívkodásra: ha jól körülnézünk, akkor ebben az időszakban  megtalálhatunk fentebb említett hazai alapanyagokat, és nem kell megelégednünk a ki-tudja-hol, melegházban érlelt, vízízű paradicsomokkal. Azt persze a Felelős Gasztrohős is tudja, hogy egy idő után unalmassá válhat állandóan krumplit, céklát, répát és káposztát enni, ezért az új kihívásukban izgalmas téli receptekkel, éttermi menükkel és fotóversennyel igyekeznek megmenteni az “unalmas” alapanyagok renoméját.

Február 1-től március 15-ig a Szimplával és több Fenntartható Étteremmel összefogva kampányt szerveznek az itthoni földben, télen termett zöldségek fogyasztásának ösztönzésére. Csatlakozz te is! Hogyan?

VÁLLALD A KIHÍVÁST: egyél heti legalább kétszer téli zöldségből készült ételt. Regisztrálj itt, és figyeld a Gasztrohős facebook falát, ahova feltöltik a kampányhoz csatlakozó Fenntartható Éttermek ajánlatait.

NEVEZD kedvenc téli receptedet a receptversenyükre! Oszd meg téli, helyi alapanyagokból készült ételek FOTÓJÁT a közösségi média oldalakon (facebook, instagram), és használd a #telentermett hashtaget, hogy részt vehess a sorsoláson! (Aztért külön köszönet jár, ha a @szimplakert-et és a @gasztrohos-t is megjelölöd!)

A résztvevők, posztolók között természetesen nyereményeket is sorsolnak!

Íme néhány téli recept ízelítőnek a Felelős Gasztrohős önkénteseitől:

Téli nyers céklasaláta:

  • 3 sárga és 3 lila cékla (kapható pl. a Fehérvári úti vagy a Lehet piacon)
  • 1 fekete retek
  • 2 lila hagyma
  • 2 marék napraforgó csíra
  • olaj, mustár, , bors

A céklákat, retket és a hagymát vékonyra szeleteljük. Egy nagy tálban összekeverjük a csírával, sózzuk, borsozzuk. Kb 2 kanálnyi finom olajat (dió, mák, olíva, vagy ami éppen van otthon) összekeverünk ízlés szerinti mustárral, és hozzákeverjük a zöldségekhez. Kész!

20160121_szimpla-gasztrohos_ebed_4

Céklás brownie

500 g cékla (főzve)
100 g vaj
200 g étcsokoládé (fair trade-et és/vagy biot, kakaó tartalmút válasszunk)
100 g bio finomliszt
150 g cukor/finomítatlan nádcukor/bio méz
3 db tojás (pl. a YouTyúk-tól)
25 g cukrozatlan kakaópor (fair trade-et és/vagy biot, kakaó tartalmút válasszunk)
1 csipet só

Meghámozzuk és megfőzzük a céklát, majd kisebb darabokra vágjuk. Összetörjük a csokoládét, amit 100 g vajjal és a főtt céklával aprítógépben összekavarunk (akár töb adagban). Felverjük a három tojást egy kis sóval és cukorral, majd hozzákeverjük a céklás keveréket. Megszórjuk liszttel és kakaóporral, majd jól összekeverjük. Kivajazzuk a sütőformánkat és 160 fokon (légkeveréses) 25 percig sütjük.