Télen nehezebben indulunk el túrázni és természetet járni, pedig jó felöltözve, figyelve a rejtett részletekre igazi élmény lehet. A Magyar Nemzeti Parkok pedig a hideg évszakban is változatos programokat kínálnak.

Transz-bükki átkelés, Téli túra a Zemplénben, Telelő madarak megfigyelése a Dinnyési-fertőn, Hajnalmadár túra, Nyomunkban a hiúz, vagy éppen Hortobágyi sasles. Január 31-én és február 7-én a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” programsorozat keretében 19 túraajánlattal várják a természetkedvelőket a Magyar Nemzeti Parkok.

A téli időszakban nemzeti parkjaink egészen más arcukat mutatják felénk. Akik a friss időben csatlakoznak az erdei túrákhoz, megismerhetik a természet igazi csendjét, a téli erdők és rétek varázsát. Ilyenkor, mikor a túrázók száma kevesebb, az erdők, mezők és a vízpartok lakói is bátrabban előjönnek rejtekhelyükről. A természetvédelmi szakemberek ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre is elkalauzolnak minket, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatunk el.

A Magyar Nemzeti Parkok színes ajánlataikkal mind a növény- és állatvilág, mind a magyar tájak szerelmeseinek a kedvében járnak. A madárvilág kedvelőinek különösen figyelmébe ajánljuk a zempléni túrát, ahol a harkályfélék megannyi képviselője mellett a védett uráli bagollyal is találkozhatnak, vagy a hajnalmadár túrát, amelyen a Bél-kő szikláin figyelhetjük meg e különös szépségű énekesmadarat, és a Dinnyési-fertőn vagy a biharugrai halastavakon telelő madarak megfigyelésére szervezett túrákat. A vállalkozó szelleműek a Magas-Börzsöny eldugott zugaiban indulhatnak a rejtett életmódot élő hiúz nyomába.

A szársomlyói kikerics túra különlegessége, hogy hazánk területén egyedül itt él a fokozottan védett magyar kikerics, így kivételes alkalom nyílik e kiemelt növénytani értékünk megtekintésére. A cégénydányádi kastélyparkban szervezett túrán a téltemető virágzó egyedeinek megfigyelésére mutatkozik jó esély, de az angol tájképi kert téli pompája önmagában is megér egy kis kirándulást.

A „Téli túrák nemzeti parkjainkban” programsorozat részletes programját innen lehet letölteni: Téli-túrák-nemzeti-parkjainkban-2015

Néhány ízelítő:

Téli túra a Zemplénben
Időpont: 2015. január 31. 10.00 óra
Találkozás: Erdőbénye Tájház
Helyszín: Erdőbényei Deák-kút-völgy, Aranyospuszta
Táv: 12 km (5 óra)

Haláp-Tapolca geotúra
Időpont: 2015. január 31. 10.00 óra
Találkozás: Zalahaláp római katolikus templom GPS: 46.914926, 17.459263
Helyszín: Tapolcai-medence, Zalahaláp Táv: A szintemelkedés: kb. 220 m, időtartam: kb. 5 óra, a túra hossza: 6 km

Telelő madarak megfigyelése a Dinnyési-fertőn
Időpont: 2015. január 31., 09.00-12.00
Találkozás: Dinnyésen a Rózsa utca – Rákóczi utca sarkán, a gólyafészek alatt
(Madárdal tanösvény 2. tábla)
Helyszín: Dinnyési-Fertő Természetvédelmi Terület
Táv: 3 km

Alvó Hegyvidék
Időpont: 2015. január 31. 9.00-13.00
Találkozás: Görbehalom, Fehér úti tó parkolója
Helyszín: Soproni-hegység
Táv: 10 km

Irány a Fekete-hegy!
Időpont: 2015. február 7. 10.00 óra
Találkozás: Köveskál, Mosóház GPS: N 46° 52,938′ E 17° 36,260′
Helyszín: Káli-medence, Fekete-hegy
Táv: 6-8 km, szintemelkedés: kb. 220 m, időtartam: kb. 5 óra

Hajnalmadár túra
Időpont: 2015. február 7. 9.00 óra
Találkozás: a bélapátfalvi ciszterci apátsági templom parkolójában a Bélkő
tanösvény indító táblánál
Helyszín: Bél-kő Természetvédelmi Terület
Táv: kb. 3km

További részletek
Kép