Az egészséges bőrnek nem sok ápolásra lenne szüksége, mert pontosan tud gondoskodni magáról. Naponta állítja elő saját bőrápoló krémjét, amellyel megőrzi bársonyosságát, nedvességét, rugalmasságát és egyensúlyát. Ezt az emulziót a verejték- és faggyúmirigyeink szolgáltatják, a gond akkor van, ha az intenzív bőrápolás következményeképpen túl kevés faggyú termelődik, így a bőrünk szárazzá és töredezetté válik, és hajlamos lesz a bőrbetegségekre.

Fontos azt is tudni, hogy az egészséges bőr több nedvességet vesz fel, mint amennyit veszít, és ennek érdekében egy védelmező hidrolipidfilm megléte elengedhetetlen. Őrizzük meg tehát a bőrünk természetes ápoló rendszerét, ha az egyensúly felborult, támogassuk természetes összetevőkkel, olyan növényi alapanyagokkal, melyek a bőr működésével összhangban fejtik ki hatásukat.

Ehhez pedig használjunk regeneráló, ápoló testvaj „szíveket”, melyek szeretettel készítve, adva, ajándékozva nemcsak a bőrünket ápolják!

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál finomítatlan kókuszolaj
  • 2 evőkanál jojoba vagy mandula- vagy olivaolaj
  • 2 evőkanál shea vaj
  • 3 evőkanál méhviasz pasztilla
  • 2 evőkanál szárított körömvirág és kamillavirág
  • 20 csepp levendula illóolaj
  • 1 szilikonforma (kisebb, praliné készítő forma)

Elkészítése:

1. Vízgőz felett melegítsük fel a kókuszolajat és jojoba olajat.

2. Adjuk a meleg keverékhez a szárított gyógynövényeket, és vízgőz felett, alacsony hőmérsékleten hagyjuk a növényeket az olajban kb. 45 percig. Ezalatt a hatóanyagok kioldódnak.

3. Szűrjük le az olajunkat, majd öntsük vissza a vízgőz felett lévő edényünkbe, és közepes láng mellett adjuk a keverékhez a shea vajat, valamint a méhviasz pasztillát. Keverjük addig, amíg egyenletes egyveleget nem kapunk.

4. Vegyük le az olajkeveréket a tűzről, adjuk hozzá a levendula olajat, majd öntsük a formába, és várjunk 20-30 percet, amíg teljesen meg nem dermed.

Szilárdulás után testápoló tömbként használjuk, zuhanyzás, fürdés után dörzsöljük be vele bőrünket, kézfejünket, sarkunkat. Ha nem használjuk fel egyből, akkor tároljuk légmentesen.

A natúr testvaj bár szilárd, de testhőmérsékletre kenhetőre lágyuló test- és bőrápoló, amely koncentráltan tartalmaz hatóanyagokat, természetes olajokat és zsiradékokat, így kisebb mennyiségben és ritkább használattal is megfelelően táplál minket!

Felhasznált irodalom: Gabriel Nedoma – Natúrkozmetikumok
Képek