Szeptember utolsó és október első hétvégéin 20 fok körüli, tökéletes kirándulóidő várható. Ha természetben szeretnénk tölteni, de egyéb látnivalókra is nyitottak vagyunk, akkor Szarvas lehet az egyik legjobb úti cél, ahol az arborétum mellett Mini Magyarország park, kastélyok és kastélyparkok, idén nyártól pedig állatpark is borzolja a szülők és gyerekek kedélyeit.

Az arborétumáról elhíresült Szarvas igazán sokszínű város. A település és környéke annyi látnivalót és programlehetőséget kínál, hogy igazi kihívás közülük választani. A Dél-Alföld kapujaként is emlegetett város a Körös partjára épült, ezért a táj már önmagában is változatos. Ráadásul a település mellett fekszik hazánk ötödik legnagyobb állóvize, a Szarvasi-Holt-Körös kacskarigós patkója is, amely igazi különlegesség. Itt találjuk meg az arborétumot is, amely közel 1600 fa és cserje otthona. A terület komplexitásának köszönhetően rengeteg szabadidős tevékenységre alkalmas – a halakban gazdag vizekben horgászni lehet, de tudunk csónakázni és evezni is, a kiépített kerékpárúton tekeregni, a Szarvasi Gyógyfürdő pedig az úszni és gyógyulni vágyók számára egyaránt nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújt. A karbantartott erdők a kirándulóknak is kedveznek, itt halad keresztül az Alföldi Kéktúra útvonala is. Illetve az egész környék tele van parkokkal és tanösvényekkel, ahol lehet gyönyörködni a természet szépségében.

A belvárosból néhány perces utazással máris a Szarvasi arborétumba jutunk. A 82 hektáros parkban pávák kószálnak a rengeteg növény között. A méretes park különlegessége a mamutfenyőn és a mocsári ciprusokon kívül a holtágra nyíló hajóállomás, ahol azonnal vízre is szállhatunk. A menetrend szerint közlekedő sétahajó a Holt-Körösben élő különleges mocsári ciprus telephez és a vízparton emelkedő Bolza-kastélyhoz is elviszi a látogatókat. Az egy órás úton a holtág menti épületeket, nádasokat és tündérrózsa telepeket is megtekinthetjük. A Szarvasi arborétum a különleges növényfajok megcsodálásán túl pihenésre és napozásra is alkalmas, hiszen a hatalmas fákkal szegélyezett ösvények között kiterjedt füves zöldterületeket találunk. A területet néhány híd köti össze a szomszédos parkerdővel, amelyet egy patakmeder választ el az arborétumtól. Innen nem ritka, hogy átszökken néhány őz a kerítés menti sétányra.

Az arborétum szomszédságában fekszik a Mini Magyarország nevű park. A főként a gyerekek körében népszerű szabadtéri kiállításon hazánk épületeinek kicsinyített másai között sétálhatunk. De ez még nem minden, az épületek között vonatok és hajók is közlekednek, hiszen a mini Esztergomi Bazilika és Diósgyőri vár mellett mini Duna és Balaton is látható a parkban. Szintén a közelben találjuk a Körös-Maros Nemzeti Park Körösvölgyi Látogatóközpontját is, ahol rengeteg érdekességet találunk. A védett terület természeti értékeit bemutató kiállítás a 26 hektáros Anna-liget közepén álló kastélyában kapott helyet. A vízpart és az ártér gazdag állat- és növényvilágának könnyebb megismerése érdekében az épülettől egy 2 km hosszú tanösvény vezet a Körös partjára, amelyen közelről tanulmányozhatjuk az élőlényeket. A komplexum helyet ad a gyönyörű Csáky-kastélynak és tájképi kastélyparkjának, amelyet szintén a Bolza család építtetett. A látogatóközpont további attrakciója a 2014 júliusában megnyílt Körösvölgyi Állatpark, ahol főként hazai állatfajokkal találkozhatunk. A területen kenut és kerékpárt is kölcsönözhetünk, ha úgy döntöttünk, hogy még jobban fel szeretnénk fedezni a környéket a vízen vagy a szárazföldön.

Szarvasi arborétum nyitva tartása: H-V, 8h-tól sötétedésig

Kép: Minden nap számít