A legtöbb gyógynövényünk könnyen beszerezhető, kapható már drogériákban, gyógynövényboltokban, patikákban. A gyógyfüvek általános, egészségre gyakorolt pozitív hatása is ismert, áraik sem szállnak el az egekbe, azonban mégsem alapvető, hogy minden háztartásban legyen legalább tíz-tizenötféle szárított gyógynövény, amelyet a legkülönbözőbb módon fel lehet használni. Legegyszerűbben például teának.  Pedig a gyógynövények nagy része üdítőként is igazán finom tud lenni, amellett, hogy éppúgy kifejtik jótékony hatásukat a szervezetünkre. Nagy szerepet töltenek be a betegségek megelőzésében és gyógyításában, leginkább akkor ha megismerjük, megszeretjük és rendszeresen használjuk őket, és nem csak akkor fordulunk hozzájuk, ha már nagy a baj, és sürgős megoldás kell.

Üdítőitalként használható, jóízű gyógynövények és keverékeik

Az alábbi gyógynövények nagyobb mennyiségben, mézzel ízesítve, üdítőitalként is tökéletesen megállják a helyüket, rendszeresen fogyasztva pedig kifejtik jótékony hatásaikat. Receptek a cikk végén!

Bodzavirág

A fekete bodza virágaiból és hajtásaiból készült tea kellemes, virágos, édeskés ízű.  A fekete bodza magas antioxidáns tartalmának és immunerősítő hatásának köszönhetően a tavaszi meghűlések, megfázások időszakában megelőzésre és kezelésre is kiváló.

Borsmenta

A borsmenta kellemes illatát a levelekben és a virágzatokban felhalmozódó illóolajnak, azon belül is a fő komponenseknek, a mentolnak és a mentonnak köszönheti. Hamar felismerték hűsítő, emésztést segítő hatását, ennek megfelelően mind külsőleg (bőrviszketés, izomfájdalom), mind belsőleg hatékonyan alkalmazható. Tavaszi meghűléses, náthás időszakban használjuk megelőzésre, illetve torokgyulladás, légcsőhurut kezelésére is.

Fodormenta

Kifejezetten kellemes aromatikájú tea, melyből teakeverékek, de limonádé is készíthető, akár frissen, akár szárítva használjuk. Hatóanyagainak köszönhetően jó szélhajtó, görcsoldó és emésztésjavító hatású, epetermelést fokozó, de gyomorerősítőként is elfogadott. Illóolaját megfázás esetén inhalálásra használják. Meghűlés esetén teája köhögéscsillapító hatású.

Citromfű

A citromfű a citromra, annak reszelt héjára emlékeztető illatú, fehér virágú, üdítőitalnak is kiváló gyógynövény. A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), cseranyagok, flavonoidok.  A népi gyógyászat a citromfüvet szinte minden betegségre használja. Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, epe- vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, menstruáció alatt, de megfázásnál is nagy hasznát vehetjük. Idegesség, álmatlanság ellen is kiváló.

Hársfavirág

A hársfa illatos virágaiból kiváló, jóízű, eredendően mézes-florális aromatikájú gyógytea készíthető. A növény antibakteriális hatású flavonoidokat, nyálkaanyagokat, cseranyagot és illóolajat tartalmaz. A hársvirágot a meghűléses megbetegedések megelőzésére legalkalmasabb gyógynövénynek tartják.

Kamilla

A kamillatea íze finom, édeskés, de magyarázni kár is, hisz úgyis ismeri mindenki gyerekkorától. Remek nyugtató és egyben idegerősítő herba. Gyulladásgátló hatással is rendelkezik, illetve izomgörcsoldóként is igen hatékony. Elősegíti az emésztést, de jó hatással van az egész testre. Külsőleg alkalmazva nyugtatja a bőrt, és a különböző kiütések, gyulladások ellen is hatékony megoldás.

Málnalevél

Kellemes, aromás, hűsítő íze kiváló üdítő vagy tea készítésére, és arról se feledkezzünk meg, hogy régen a mézes málnalevélteával csillapították a lázat, a kiütéseket, de a szájüregi vagy szemészeti gyulladásokat is gyógyították vele.  A málnalevéltea ajánlott köszvény és húgyúti bántalmak esetén is.  Enyhíti a hányinger, bélgörcsök és a nátha tüneteit.

Szederlevél

Enyhén kesernyés, vegetális íze miatt remek hűsítő szomjoltó készíthető belőle, de élvezeti teaként is tökéletesen megállja a helyét. A teáját egész nap lehet inni, nincs ismert mellékhatása. Amit érdemes róla tudni, hogy enyhe hasmenésgátló, összehúzó hatású, enyhíti a gyomor- és a bélhurut tüneteit. Torok- és garatgyulladásnál öblögetőszerként alkalmazható.

Hogyan készítsünk teakeveréket?

Hozzávalók:

  • 1 rész bodzavirág
  • 1 rész borsmenta levél
  • 1 rész hársfavirág
  • 1 rész szederlevél

Elkészítése: 1 csészényi forró vízhez (kb. 2,5 dl) adjunk 2 evőkanál teakeveréket. Fedjük le, és hagyjuk ázni 10 percig. Majd szűrjük le, és langyosan fogyasszuk. Kis mézzel ízesíthetjük.

  • 1 rész fodormenta
  • 1 rész szederlevél
  • 1 rész málnalevél

Elkészítése: 1 csészényi forró vízhez (kb. 2,5 dl) adjunk 2 evőkanál teakeveréket. Fedjük le, és hagyjuk ázni 10 percig. Majd szűrjük le, és langyosan fogyasszuk. Kis mézzel ízesíthetjük.

  • 1 rész citromfű
  • 1 rész hársfavirág
  • 1 rész szederlevél
  • 1 rész málnalevél

Elkészítése: 1 csészényi forró vízhez (kb. 2,5 dl) adjunk 2 evőkanál teakeveréket. Fedjük le, és hagyjuk ázni 10 percig. Majd szűrjük le, és langyosan fogyasszuk. Kis mézzel ízesíthetjük.

Üdítőitalként használt gyógynövények hatóanyagaival így tudjuk az egész szervezetünket karbantartani! Terhesség és szívproblémák esetén azonban mindenképpen javaslunk további tájékozódást!

Kép
Kazinczi Eszter