Készítsünk, akár napi rendszerességgel, zöldség és gyümölcsleveket, turmixokat!

Sokan törekszünk arra, hogy naponta többször, optimális esetben legalább ötször, fogyasszunk családunkkal együtt zöldséget és gyümölcsöt. Hiszen tudjuk, hogy a szervezetünknek megfelelő mennyiségű természetes vitaminra, ásványi anyagra, antioxidánsra van szüksége. Azt is tudjuk, hogy ezek segítségével elkerülhetjük a betegségeket, energikusabbak lehetünk, szebb lehet a bőrünk, összességében általános közérzetünk javulhat. De hogyan valósítsuk meg a változatos gyümölcs- és zöldségdús táplálkozást könnyen és gyorsan? Mit tegyünk akkor, ha már a gyerek is unja a banánt?

Ha próbálkoztunk már egyszerűbb változatokkal, akkor tudhatjuk, hogy a frissen préselt gyümölcslevek elkészítése milyen egyszerű, a végeredmény pedig milyen finom és tápláló. Általuk viszonylag könnyen becsempészhető nem kevés egészséges táplálék a család étrendjébe.  A cél pedig, hogy az alapanyagok és ivólevek kombinálásával kiemeljünk bizonyos ízeket és hatásokat, pont, mint a főzés esetében, így tegyünk minden egyes turmixot vagy gyümölcskoktélt egyedivé és különlegessé. A végeredmény lehet meglepő lesz, mivel a gyümölcs vagy zöldség kifacsart leve sokszor finomabb, mint nyersen vagy megfőve!

Szinte mindig kapható: alma! Készítsünk belőle kiváló reggeli-, vendégváró-, vagy gyerekitalt!

A kemény gyümölcsök, mint például az alma, körte, birsalma levét gyümölcscentrifugával érdemes kinyerni. A puha gyümölcsök, mint a szilva, őszibarack, sárgabarack, ringló kerüljenek turmix gépbe, mivel így finom, rostos levet kapunk. Gyümölcscentrifugával csak kevés levet tudnánk belőlük kinyerni. Készítéskor a gyümölcsöket jó alaposan tisztítsuk meg, szeleteljük fel, de ne hámozzuk meg, hiszen az alma héjában például a gyümölcs rostjának 75%-a található!

Alma gyógyhatásai: segíti az emésztést, a koleszterincsökkentést, jó hatású székrekedés és hasmenés ellen is, erősíti az immunrendszert, méregtelenítő kúrákhoz kiváló, véd a szabadgyökök elleni károsodástól

alma_receptek

Frissen facsart receptek

1, Mennyei körtés almaital

Hozzávalók 2 pohárhoz:

  • 4 alma 
  • 2 körte
  • 2 répa

Elkészítés:  Ha akad egy valamirevaló, erősebb gyümölcscentrifugánk, akkor a gyümölcsöket elég jó alaposan megmosni, feldarabolni, és kezdődhet a centizés. A levet öntsük pohárba, díszítsük körte szeletekkel.

2. Finom meglepetés: alma, narancs, citrom, lime

Hozzávalók 2 pohárhoz:

  • 4 alma
  • 3 narancs
  • 1 citrom
  • 1 lime

Elkészítés:  Kapcsoljuk a gyümölcscentrifugánkat a mindent bele fokozatra:), és a jól megmosott, feldarabolt almát, meghámozott narancsot, citromot és lime-ot is tegyük bele.

3. Ütős vitamin bomba (mindenkinek ki kellene próbálnia):

Hozzávalók 2 pohárhoz: 

  • 4 alma (zöld alma ajánlott)
  • szárzeller
  • 2 marék spenót
  • 1 kígyóuborka
  • 1 citrom
  • 1 lime

Elkészítés:  Hámozni, pucolni nem kell (kivéve persze a citrusokat). Az összetevők mehetnek a centrifugába, és garantált, hogy meg fogunk lepődni az ízélményen!

4. Vendégváró áfonyás-almás koktél

Hozzávalók 6-8 pohárhoz:

  • 6 piros alma
  • 400 g  áfonya
  • ásványvíz
  • esetlegesen fehér rum

Elkészítés: A kimagozott almát vágjuk darabokra, majd az áfonyával együtt tegyük a gyümölcscentrifugába. A kapott gyümölcslevet tegyük hűtőszekrénybe. Amikor a vendégek megérkeznek, öntsük a gyümölcslevet poharakba, majd jéggel, ásványvízzel, fogpiszkálóra tűzött áfonyaszemekkel, esetlegesen fehér rummal szolgáljuk fel! Jó koktélozást!