ZÖLD KONYHA

Húsvéti sárgarépatorta

A narancsszínű sárgarépa rendkívül értékes tápanyagokat tartalmaz. Van benne kálium, kalcium, foszfor, vas, nátrium, magnézium, A-, B-, C-, K- és E-vitamin. Ez a zöldség tartalmaz még fehérjét, rostot, cukrot és vizet. Gyógyhatásai meglehetősen szerteágazóak. A fogyasztása egyrészt azért is fontos, hogy elkerüljük az A-vitamin-hiányt, amely többek között olyan betegségek vagy...

Télen termett táplálék: kihívás a helyi zöldségekért

A környezettudatos étkezés fő elve a szezonális és helyi alapanyagok használata. Az idénynövények helyben teremnek, így nem kell felesleges szállítással terhelni a környezetet. Termelésüknél könnyebb lemondani a mesterséges szerekről, nem kell mesterséges fény az érlelésükhöz. Több bennük a tápanyag és a vitamin. Ezekben a hónapokban a javasolt alapanyagok egy része...

Fejedelmi mákolajos kavarós kuglóf

Nagyon szeretjük a mákot, mert egy igazán finom, tápanyagokban és értékes fehérjékben gazdag növény. Talán manapság nem olyan nagyon divatos alapanyag a mák, ezért arra gondoltuk, hogy ezzel az egyszerű, gyorsan elkészíthető és isteni kuglóf recepttel segítünk neki népszerűségének növelésében. Még az ünnepi asztalon is kiválóan megállhatja a helyét! Hozzávalók:...

Házi sütésű diós, tönkölycipó – legjobb sajtokhoz!

A “Hogyan süssünk friss zsemlét tönkölybúzalisztből?” posztunkat nagyon szerettétek, ezért sem hezitáltunk sokat azon, hogy az illatos, diós kenyér sütésébe bevonjuk-e Titeket. A tényleg ellenállhatatlan ízű diós kenyér a sajtok, mézek, lekvárok, szőlő tökéletes kísérője, amivel egy pici luxust csempészhetünk a hétvégéinkbe. A kenyérsütés nem igényel óriási szakértelmet, csak egy...

Meglepetés teakeverék szárítmányokból és aszalványokból, amelyet Te is elkészíthetsz

Mindennapi tevékenységeinket egyszerűsíthetjük, minimalizálhatjuk a végletekig. A tea legyen filteres, a kávé legyen kapszulás, a micro legyen készenlétben, a sütemény meg cukrászdás. Persze, fontos a kényelem, de van, amikor még fontosabb, hogy tudjuk milyen alapanyagokból áll az, amit megeszünk és megiszunk. Tudjuk, nem tartalmaz ízfokozókat, és színe nem a piros...

Nyárzáró probiotikus őszibarack jégkrém 3 összetevőből

Augusztus utolsó és egyben meleg hétvégéje következik. Ha még nem tudjuk mivel tegyük fel a pontot az I-re a sulikezdés előtt, akkor folyamodjunk egyszerű módszerekhez, és bűvöljük el a családot egy nagy adag őszibarackos pálcikás jégkrémmel. A bolti jégkrémekkel ellentétben a házi jégkrém nem tartalmaz színezőanyagokat, ízfokozókat, állagjavítókat és tartósítószereket,...

Limonádék újragondolva, felturbózva, ellenállhatatlanul!

Ha szomjoltásról van szó, természetesen a friss forrásvíznél aligha akad megfelelőbb, ám ha szeretnénk kicsit elmerülni az ízek világában, szerezzünk be néhány egyszerű alapanyagot, mint a málna, a csipkebogyó vagy az uborka, és két perc alatt fantasztikus természetes szomjoltókat készíthetünk magunknak....

Nyári, illatos univerzális tisztítószer a konyhában

A zöldülés manapság egyre népszerűbb, sokan azonban divatos hóbortnak tartják. Ha igazán belegondolunk, hogy egy háztartás hány műanyagflakont dob szemétbe feleslegesen, mennyi vegyszert enged a lefolyóba, mellyel a vizeink és a talaj szennyeződik, akkor a hidegrázás garantált. A divat változik, akit azonban egyszer megint a zöld változás szele, az később...

Energia, íz, zamatok – táplálkozás a Kínai Orvoslás szerint

A legtöbb kultúrkörben fontos szerepet játszik a táplálkozás, így van ez a kínaiaknál is. Az élelemnek gyógyító erőt tulajdonítanak. Étrendjüket a tradíciókat követve, holisztikus szempontok alapján állítják össze, és úgy alakítják ki, hogy védelmet biztosítson a leggyakoribb betegségek ellen, kezdve az egyszerű megfázástól egészen a bőrbetegségekig. A tradicionális kínai orvoslástan tanításai szerint egynémely...

3 friss, zöld, tavaszi salátaöntet recept hidegen sajtolt, hazai napraforgóolajjal

Az idei húsvéti menüben is meg lesznek a hagyományos fogások, azonban, hogy megidézzük a zöldebb, illatozó tavaszt, zöldsalátával is készülünk, amelyre 3 egyszerűen elkészíthető, főként szezonális alapanyagokból álló öntetvariációt javaslunk. A salátánk alapja a madársaláta, fejes saláta és tyúkhúr lesznek. Igen, tyúkhúr. A madársaláta többek között gazdag A- és C-vitaminban....