Öko konyha

Télen termett táplálék: kihívás a helyi zöldségekért

A környezettudatos étkezés fő elve a szezonális és helyi alapanyagok használata. Az idénynövények helyben teremnek, így nem kell felesleges szállítással terhelni a környezetet. Termelésüknél könnyebb lemondani a mesterséges szerekről, nem kell mesterséges fény az érlelésükhöz. Több bennük a tápanyag és a vitamin. Ezekben a hónapokban a javasolt alapanyagok egy része...

Nyári, illatos univerzális tisztítószer a konyhában

A zöldülés manapság egyre népszerűbb, sokan azonban divatos hóbortnak tartják. Ha igazán belegondolunk, hogy egy háztartás hány műanyagflakont dob szemétbe feleslegesen, mennyi vegyszert enged a lefolyóba, mellyel a vizeink és a talaj szennyeződik, akkor a hidegrázás garantált. A divat változik, akit azonban egyszer megint a zöld változás szele, az később...

6 táplálék a kiegyensúlyozott és boldog közérzetért

A talpalós mindennapokban gyakran érezhetjük magunkat levertnek, megviseltnek és  enerváltnak. Ezeket az érzéseket, amíg a szervezet teljesen ki nem merül, könnyen beszerezhető, instant megoldásokkal viszonylag gyorsan lehet orvosolni, ideig-óráig felvillanyozódunk és boldogabbak is vagyunk. De hogyan éreznénk magunkat, ha igazán tápláló ételeket fogyasztanánk rendszeresen, amelyek intenzív energiákká válnak bennünk? Egészségesebb...

7 egyszerű ötlet a tökéletes konyha megvalósításához

Manapság sokszor unásig beszélnek arról, hogy milyen fontos a környezet védelme, a konkrét megvalósítás a legtöbb esetben mégis elmarad. Előfordul, hogy a tanácsokat túl egyszerűnek tartjuk, ezért átsiklunk felettük, de a leggyakoribb, hogy túl kényelmesek vagyunk, és nem szeretnénk, ha bármi is a kialakított kényelmünk rovására menne. Most abban szeretnénk...

4 ok, amiért nehezen szánjuk rá magunkat a gyümölcscentrifugálásra

Amikor reggelente egy pohár frissen préselt gyümölcs- vagy zöldséglével kezdjük a napot, abban már biztosak lehetünk (főleg, ha organikus gyümölcsről van szó), hogy egy adag természetes vitaminhoz, ásványi anyaghoz és antioxidánshoz hozzájuttattuk szervezetünk. Ami a nagy egészséges életmódban plusz jó, hogy ezek a levek többségében, ha jól kombináljuk az összetevőket,...

Nagyvárosi zöldhulladék – komposzt-gyűjtés városban

Külön gyűjteném, de… …nincsen kertem/udvarom/telkem, panelban/belvárosban/egyéb betondzsungelben lakom, nincs a közelben komposztálósziget/közösségi kert – a sor tetszés szerint folytatható. Ha már vagyunk annyira ökotudatosak, hogy külön gyűjtögetjük a papírt, üveget és műanyagot, egy idő után erre is találni fogunk megoldást. Egy kicsit jobban utánagondolva, nem is tűnik annyira megoldhatatlan a...

Piknikezzünk, sütögessünk a hétvégén zöld szellemben!

Pár hete a családdal és barátokkal úgy döntöttünk, itt az ideje egy hatalmas sütögetést, piknikezést tartani a Budai-hegyekben. Minden tökéletesre sikerült, a saláta friss és ropogós lett, a grill zöldségek és húsok fenségesek voltak, egyetlen dolog árnyékolta be a napot. Mindenki eldobható tányérokkal, evőeszközökkel és poharakkal készült.  Két 60 literes...

Kizsákmányolás kontra fenntarthatóság

Sokan nem tudják, hogy az Európai Unóban, így Magyarországon is a mezőgazdasági termékeken és a belőlük készült élelmiszereken, csak akkor használható az öko/bio/organikus kifejezés, ha azokat az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban termesztették, állították elő. Világszerte vitatott kérdés, hogy a „hagyományos” termelési módszerek milyen hatással vannak a talaj termelékenységére. Egyre többen veszik komolyan...