Öko konyha

Télen termett táplálék: kihívás a helyi zöldségekért

A környezettudatos étkezés fő elve a szezonális és helyi alapanyagok használata. Az idénynövények helyben teremnek, így nem kell felesleges szállítással terhelni a környezetet. Termelésüknél könnyebb lemondani a mesterséges szerekről, nem kell mesterséges fény az érlelésükhöz. Több bennük a tápanyag és a vitamin. Ezekben a hónapokban a javasolt alapanyagok egy része nem frissen termett, hanem a téli hónapokban jól tárolható zöldség és gyümölcs. Február és március zöldségei és gyümölcsei: alma, burgonya, cékla,

6 táplálék a kiegyensúlyozott és boldog közérzetért

A talpalós mindennapokban gyakran érezhetjük magunkat levertnek, megviseltnek és  enerváltnak. Ezeket az érzéseket, amíg a szervezet teljesen ki nem merül, könnyen beszerezhető, instant megoldásokkal viszonylag gyorsan lehet orvosolni, ideig-óráig felvillanyozódunk és boldogabbak is vagyunk. De hogyan éreznénk magunkat, ha igazán tápláló ételeket fogyasztanánk rendszeresen, amelyek intenzív energiákká válnak bennünk? Egészségesebb test, erősebb idegrendszer lenne az eredmény. De vigyázat, ez nem azt jelenti, hogy ekkor tovább terhelhetjük magunkat. Tartsuk fent az

7 egyszerű ötlet a tökéletes konyha megvalósításához

Manapság sokszor unásig beszélnek arról, hogy milyen fontos a környezet védelme, a konkrét megvalósítás a legtöbb esetben mégis elmarad. Előfordul, hogy a tanácsokat túl egyszerűnek tartjuk, ezért átsiklunk felettük, de a leggyakoribb, hogy túl kényelmesek vagyunk, és nem szeretnénk, ha bármi is a kialakított kényelmünk rovására menne. Most abban szeretnénk segíteni, hogy a konyhában hogyan valósítsuk meg a „zöld” életmódot. Nem olyan bonyolult, és igazán izgalmas, ha ráérzünk az „ízére”.

4 ok, amiért nehezen szánjuk rá magunkat a gyümölcscentrifugálásra

Amikor reggelente egy pohár frissen préselt gyümölcs- vagy zöldséglével kezdjük a napot, abban már biztosak lehetünk (főleg, ha organikus gyümölcsről van szó), hogy egy adag természetes vitaminhoz, ásványi anyaghoz és antioxidánshoz hozzájuttattuk szervezetünk. Ami a nagy egészséges életmódban plusz jó, hogy ezek a levek többségében, ha jól kombináljuk az összetevőket, szuperfinomak. Egyes gyümölcs vagy zöldség kifacsart leve sokszor finomabb, mint nyersen vagy megfőve. Ennek ellenére előfordul, hogy a hőn áhított

Kizsákmányolás kontra fenntarthatóság

Sokan nem tudják, hogy az Európai Unóban, így Magyarországon is a mezőgazdasági termékeken és a belőlük készült élelmiszereken, csak akkor használható az öko/bio/organikus kifejezés, ha azokat az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban termesztették, állították elő. Világszerte vitatott kérdés, hogy a „hagyományos” termelési módszerek milyen hatással vannak a talaj termelékenységére. Egyre többen veszik komolyan a különböző tanulmányokban megjelenő figyelmeztetéseket, hogy a talaj termelékenységének fenntartása kardinális kérdés egészségünk és az élelmiszerellátás biztosítása szempontjából. A „hagyományos”