ZÖLD KONYHA

7 egyszerű ötlet a tökéletes konyha megvalósításához

Manapság sokszor unásig beszélnek arról, hogy milyen fontos a környezet védelme, a konkrét megvalósítás a legtöbb esetben mégis elmarad. Előfordul, hogy a tanácsokat túl egyszerűnek tartjuk, ezért átsiklunk felettük, de a leggyakoribb, hogy túl kényelmesek vagyunk, és nem szeretnénk, ha bármi is a kialakított kényelmünk rovására menne. Most abban szeretnénk segíteni, hogy a konyhában hogyan valósítsuk meg a „zöld” életmódot. Nem olyan bonyolult, és igazán izgalmas, ha ráérzünk az „ízére”.

4 ok, amiért nehezen szánjuk rá magunkat a gyümölcscentrifugálásra

Amikor reggelente egy pohár frissen préselt gyümölcs- vagy zöldséglével kezdjük a napot, abban már biztosak lehetünk (főleg, ha organikus gyümölcsről van szó), hogy egy adag természetes vitaminhoz, ásványi anyaghoz és antioxidánshoz hozzájuttattuk szervezetünk. Ami a nagy egészséges életmódban plusz jó, hogy ezek a levek többségében, ha jól kombináljuk az összetevőket, szuperfinomak. Egyes gyümölcs vagy zöldség kifacsart leve sokszor finomabb, mint nyersen vagy megfőve. Ennek ellenére előfordul, hogy a hőn áhított

Hűsítő ételek – avagy variációk uborkára

Bár a napokban picit enyhült a nagy meleg, azért még előttünk a nyár nagy része, így nem árt, ha felkészülünk a kánikulára. Az Ájurvéda, az egészséges élet tudománya, India ősi hagyományokkal bíró, természetes gyógymódokon alapuló rendszere, nagyon sok hasznos útmutatást ad ahhoz, hogyan táplálkozzunk a hőségben, mivel hűtsük belülről a szervezetünket. Indiában alapvető tudásnak számít annak a pontos ismerete, mely növénynek van hűtő és fűtő hatása a szervezetre. Voltaképpen ez

Kizsákmányolás kontra fenntarthatóság

Sokan nem tudják, hogy az Európai Unóban, így Magyarországon is a mezőgazdasági termékeken és a belőlük készült élelmiszereken, csak akkor használható az öko/bio/organikus kifejezés, ha azokat az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban termesztették, állították elő. Világszerte vitatott kérdés, hogy a „hagyományos” termelési módszerek milyen hatással vannak a talaj termelékenységére. Egyre többen veszik komolyan a különböző tanulmányokban megjelenő figyelmeztetéseket, hogy a talaj termelékenységének fenntartása kardinális kérdés egészségünk és az élelmiszerellátás biztosítása szempontjából. A „hagyományos”

Vasárnapi regeneráló saláta

Mennyei avokádókrémes tavaszi zöldségsaláta recept regenerálódáshoz 0. lépés: Szerezzük be a hozzávalókat helyi termelőktől (legalábbis, amit lehet:)): 3 marék rukkola 3 marék bébi spenót 2 sárgarépa, reszelt vagy felaprított 4 retek, papírvékonyra szeletelve 2 kis uborka, fél karikákra vágva 2 kis vöröshagyma, papírvékonyra szeletelve 2 lime leve 1 avokádó 1 evőkanál almaecet 1 teáskanál só, és egy kevés bors 1 kanál méz 1 marék friss fűszernövény: menta, citromfű, bazsalikom vagy

Csodaolajok: tökmag, lenmag, dió, szőlőmag, sárgabarackmag

Apa vezetett be a csodaolajok világába. Noha tudtam róluk és jótékony hatásaikról, nem vettem a fáradtságot, hogy utána járjak, hogy melyiket lenne érdemes fogyasztanom egy éppen aktuális problémára. Apa viszont töretlenül vásárolta a különféle olajokat és rendszeres fogyasztóvá vált. Van olyan, amelyikből kiskanálnyi mennyiséget fogyaszt reggel éhgyomorra, de van olyan, amit pirított kenyér- vagy kalácsszeletre csöpögtet reggelire. Aztán vett nekem is egy üveg tökmagolajat a piacon. Az lett a kedvencem.

Unod a banánt? Próbáld ki másképp!

Készítsünk, akár napi rendszerességgel, zöldség és gyümölcsleveket, turmixokat! Sokan törekszünk arra, hogy naponta többször, optimális esetben legalább ötször, fogyasszunk családunkkal együtt zöldséget és gyümölcsöt. Hiszen tudjuk, hogy a szervezetünknek megfelelő mennyiségű természetes vitaminra, ásványi anyagra, antioxidánsra van szüksége. Azt is tudjuk, hogy ezek segítségével elkerülhetjük a betegségeket, energikusabbak lehetünk, szebb lehet a bőrünk, összességében általános közérzetünk javulhat. De hogyan valósítsuk meg a változatos gyümölcs- és zöldségdús táplálkozást könnyen és gyorsan? Mit tegyünk

Csalán reggelire

Kezdd a reggelt egy csésze csalán teával, akkor is, ha nincs semmi gondod! Miért? Nehezen ébredünk, vagy éppen nehezen alszunk el. A fejünk is szokott erősen fájni, sokszor azt gondoljuk, a front miatt. Előfordul, hogy kimerültnek és fáradékonynak érezzük magunkat, és van, hogy ezen sem lepődünk meg. Későn feküdtünk le már megint, mert munka után a zöldségeshez és a postára még be kellett ugrani, a gyerekek táborozását is el kellett